Reizen Waes: een opmerkelijke kijk op Japan

Films |

Toen Tom Waes in februari naar Japan trok, had hij niet durven vermoeden dat dit zijn laatste buitenlandse reis van dit jaar zou worden. Het nieuwe coronavirus zou er anders over beslissen. Toch laat de presentator zijn rondreis hierdoor niet verpesten en weet hij de kijker te entertainen in deze driedelige special over Japan.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Voor doorgewinterde japanofielen zal het wellicht geen verrassing meer zijn: in de Japanse samenleving neemt het shintogeloof een prominente plaats in. De eerste aflevering van ‘Reizen Waes: Japan’ start met een traditioneel gebed voor een goede reis. Waes maakt dankbaar gebruik van dit moment om zijn gids en de route voor te stellen. Hier past een pluim voor de cameraploeg en de productiemedewerkers, die de kijker meenemen met innemende dronebeelden en duidelijke visuals.

Bevreemdend
 
Tom Waes reist in het kielzog van zijn gids Hisanori naar de vreemdste plaatsen die Japan rijk is, zonder in clichés of spot te vervallen. Zo zien we hoe de presentator Huis ten Bosch bezoekt – het themapark nabij Nagasaki welteverstaan – en zich verwondert over deze waarheidsgetrouwe replica van een Nederlandse stad. De stad bestaat bij gratie van jonge, drukbezette Japanners die amper twee dagen vakantie per jaar hebben. Ook bezoeken ze een eiland dat propvol zit met konijnen, voor Japanners het toppunt van schattigheid (“kawaii” in het Japans). Ook de gids blijkt niet immuun voor zoveel pluizige staartjes en slaat even tilt. Even later merkt hij nuchter op dat deze diertjes het ideale tegengif zijn voor een jachtig bestaan.

Taboes
 
‘Reizen Waes’ gaat bijna geen taboes uit de weg. De atoombom op Hiroshima, de kernramp van Fukushima en de talrijke aardbevingen in het gebied passeren allemaal kort de revue. Alleen bij het fragment over de yakuza’s, een beruchte criminele bende, blijft de kijker wat op zijn honger zitten. Waes interviewt ex-bendelid Tamura maar hengelt tevergeefs naar smeuïge details over diens verleden. De voormalige crimineel laat niet in zijn kaarten kijken over wat hij heeft gedaan, maar benadrukt wel dat hij heel veel spijt heeft. 

Naakte mannen
 
Voor het gekste moment van de aflevering trekt Tom Waes naar Okayama, waar hij deelneemt aan een ‘Hadaka Matsuri’. Dat is een festival waar duizenden bijna naakte mannen in een tempel twee stokjes vangen die door een priester in de menigte worden gegooid. De traditie wil dat zo’n stokje geluk en welvaart brengt. Waes weet de kijker via een mobiele camera mee te nemen in de menigte en zo dit waanzinnige evenement in beeld te brengen.
 
Reizen Waes is elke zondagavond te zien op Eén en via VRT.nu

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top