Netflixtoppers op Filmfestival Venetië

Films | Vorig jaar ging de Gouden Leeuw voor het eerst naar een Netflixfilm, met name de prachtige zwartwitvertelling 'Roma' van Alfonso Cuarón, en ook dit jaar waren de Netfix (co)producties goed vertegenwoordigd op het filmfestival van Venetië. In de prijzen vielen ze deze keer niet, ook al waren Noah Baumbachs 'Marriage Story' en Steven Soderberghs 'The Laundromat' (foto) getipt voor een award. De hoofdprijs ging dit jaar naar 'Joker', een dure studiofilm over de legendarische Batman-slechterik van regisseur Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de hoofdrol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor Netflix zijn filmfestivals een interessante commerciële zet om nieuwe abonnees aan te trekken, maar de festivals zelf staan daar niet echt om te springen. Netflix is nog altijd niet welkom in Cannes, waar enkel films die later in de bioscoop uitgebracht worden mogen meedingen naar de prijzen. Om diezelfde reden waren er dit jaar ook geen Netflix-producties te zien op het Toronto International Film Festival, terwijl in 2018 Michael Moore's 'Outlaw king' nog als opener werd geprogrammeerd. De streamingsdienst presenteert dan ook bijna al zijn Oscarkandidaten in Venetië. Voor 'Roma' is dat alleszins gelukt, want naast de Gouden Leeuw vorig jaar sleepte de film begin dit jaar ook twee Oscars in de wacht.

Gaan de Netflixtoppers op het Filmfestival van Venetië 2019 dezelfde weg op? De veelgeprezen echtscheidingsfilm 'Marriage Story' van Noah Baumbach wordt alleszins als een grote kanshebber getipt, net als Steven Soderberghs 'The Laundromat (foto)'. Voor de Oscars is het nog even afwachten tot begin volgend jaar, maar deze toppers die Netflix op het grote publiek losliet op het Filmfestival van Venetië zijn nu al te zien op onze favoriete streamingsdienst.

Marriage Story

Netflix leek - net als vorig jaar met 'Roma' - opnieuw hoge ogen te gaan gooien bij de prijzenslag. Voor de première werd 'Marriage Story' al flink gehypet als Baumbachs beste film tot nu toe, en de film loste de verwachtingen ook grotendeels in. 'Marriage Story' bleek een van de absolute hoogtepunten van de competitie, maar viel verrassend genoeg niet in de prijzen.

Verhaal van een vechtscheiding
Scarlett Johansson en Adam Driver spelen Nicole en Charlie, een artistiek New Yorks koppel dat besluit om uit elkaar te gaan op een vriendschappelijke en volwassen manier. Maar wanneer er advocaten in het spel komen, wordt plots alles anders. Wanneer de vrouw een nieuw leven begint in Los Angeles, escaleert de situatie tot een vechtscheiding om de voogdij van hun zoontje. Het dieptepunt krijgen we wanneer Scarlett Johansson en Adam Driver minutenlang hun bitterste gal naar elkaar spuwen. Vreselijk om te zien, maar ook pijnlijk herkenbaar.

Knipoog naar Woody Allen
Baumbach heeft zijn hippe culturele verwijzingen en de Woody Allen-achtige schetsen van een artistiek milieu weten te verweven met een overtuigend portret van verlies en pijn, dat dieper gaat dan we uit zijn eerdere werk kennen. Hij heeft ook duidelijk zijn best gedaan om de positie van zowel de man als de vrouw zo gelijkwaardig mogelijk naar voren te laten komen.

Tragikomedie van Noah Baumbach, met Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Alan Alda, Ray Liotta en Julie Hagerty

IMDb-score: 7,7/10

Marriage Story is een productie van Heyday Films (Noah Baumbach, David Heyman) en Netflix

The Laundromat

Een andere film waarvan Netflix hoopte dat hij hoge ogen ging gooien op het Filmfestival van Venetië is 'The Laundromat' van Steven Soderbergh ('Ocean's Eleven'). 'The Laundromat' werd met veel gejuich ontvangen, maar moest toch met lege handen naar huis gaan. De film is een vrolijke en tegelijk serieuze aanklacht tegen de gebrekkige belastingmoraal van de mondiale elite naar aanleiding van het schandaal rond The Panama Papers.

Fraude en belastingontduiking op hoogste niveau
'The Laundromat' heeft een sterrencast met Gary Oldman, wiens Duitse tongval ronduit hilarisch is, en Antonio Banderas als de twee sjoemelende hoofdrolspelers uit dat schandaal die optreden als vertellers. Meryl Streep speelt een warme rol als een pensionado, die financieel aan het kortste eind trekt en haar recht wil halen. De film zet kundig en met vaart alle mogelijke middelen in, van flauwe grappen tot indrukwekkende verkleedpartijen, om de kijker bij de les te houden bij op zich nogal droge materie. Soderbergh heeft dan ook duidelijk goed gekeken naar de films van Adam McKay, zoals 'Vice' en 'The Big Short'.

Satirisch drama van Steven Soderbergh, met Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Jeffrey Wright, James Cromwell, Sharon Stone en onze eigenste Matthias Schoenaerts

IMDb-score: 6,2/10

The Laundromat is een productie van Grey Matter (Lawrence Grey), Sugar 23 / Anonymous Content (Michael Sugar) en Netflix

The King

Deze Netflixproductie deed niet mee aan de officiële competitie, maar ging wel ook in première op het Filmfestival van Venetië. 'The King' is gebaseerd op drie toneelstukken van Shakespeare: 'Henry IV, Part 1 & 2' en 'Henry V'. Hal, een eigenzinnige prins die leeft onder het gewone volk, bestijgt na zijn vaders dood de Engelse troon en moet als dusdanig toch nog het leven van een koning leiden en zich staande houden te midden van paleisintriges en geërfde oorlog en chaos. De makers omschrijven de film als een mix van begrijpbaar klassiek theater en 'Game of Thrones', maar dan zonder draken of wandelende doden.

Shakespeare meets Game of Thrones
Hal, oftewel Koning Hendrik V, wordt gespeeld door Timothée Chalamet ('Call Me By Your Name', 'Beautiful Boy'). Na de dood van zijn vader wordt hij gedwongen het koningschap op zich te nemen. Daardoor moet hij leren omgaan met de politiek in het paleis en de oorlog die nog altijd speelt. Bovendien neemt de film een diepe duik in het privé-leven van de koning, waaronder zijn relatie met Catherine. Die rol wordt vertolkt door Johnny Depps dochter Lily-Rose, die ook in het echte leven de vriendin is van Timothée. Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Joel Edgerton, Sean Harris, Ben Mendelsohn en Robert Pattinson. Het Franse accent van Pattinson in 'The King' is trouwens niet mis.

Historisch drama van David Michôd, met Timothée Chalamet, Joel Edgerton, Sean Harris, Tom Glynn-Carney, Lily-Rose Depp, Thomasin McKenzie, Robert Pattinson en Ben Mendelsohn

IMDb-score: 6,8/10

The King is een productie van Plan B (Brad Pitt, Dede Gardner), Porchlight Films (Liz Watts), Yoki (David Michôd), Blue-Tongue Films (Joel Edgerton) en Netflix


Marriage Story, The Laundromat, The King, Roma en Outlaw king zijn nu te zien op Netflix.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus , Familus of Minimus pack van Proximus Pickx en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via kanaal 204)!

Lees ook:
Filmfestival van Venetië: 'Joker' niet de enige hoogvlieger
Glamour op het filmfestival van Venetië

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top