Current language: nl

Muziek in tijden van corona: klassiek bij je thuis

Concerten bij je thuis! De komende weken kan je van de nood een deugd maken en je woonkamer omtoveren tot een heuze concertzaal. Maar liefst veertien Europese klassieke concertzalen gaan de komende tijd elke avond een ander concert uit hun archief vertonen. Het Amsterdamse Concertgebouw gaf op 23 maart de aftrap, maar ook prestigieuze zalen uit Barcelona, Londen, Wenen en Hamburg doen mee aan het initiatief.
Muziek in tijden van corona: klassiek bij je thuis © Concertgebouw Amsterdam

Een muzikale reis door Europa
Elke avond vanaf 20.00 uur streamt een van de deelnemende zalen een concert uit hun archief op hun Facebookpagina. Deze week zijn er nog streams vanuit Hamburg, Barcelona en Lissabon te horen. Later volgen concerten vanuit onder meer Birmingham, Porto, Budapest en Dortmund. De streams zijn nadien ook op Youtube te bekijken.

Digitale samenwerking

Digitale samenwerking © Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Deze digitale samenwerking is opgezet door de European Concert Hall Organisation (ECHO). "In tijden van tegenspoed gaan muziek en cultuur dóór: Italianen zingen vanaf hun balkons en musici geven huisconcerten op social media. Als concertzalen van Europa wilden we samen iets doen. Met dit initiatief nodigen we het publiek uit om samen met ons vanuit huis een muzikale reis door Europa te maken.", aldus Andrew Manning, secretaris van ECHO.

Iris van der Valk, social manager van Het Concertgebouw, heeft de leiding in de organisatie: "Normaal gesproken is zo'n grote samenwerking wel eens ingewikkeld, maar nu wilde iedereen meteen meedoen. Dat is ontzettend inspirerend. Samen hebben we een fantastisch aanbod en kunnen we het Europese concertpubliek elke avond wat moois laten horen!".  Meer informatie over de European Concert Hall Organisation vind je op www.concerthallorganisation.eu

Video: Dvoraks Negende symfonie 'Uit de nieuwe wereld' door Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, opgenomen op 22 maart 2019

Gevarieerd en boeiend programma

Gevarieerd en boeiend programma © Konserthuset Stockholm

Het Amsterdamse Concertgebouw gaf op 23 maart de aftrap met het laatste concert van Mariss Jansons, de voormalig chef-dirigent van het Concertgebouworkest. De opnames dateren van een jaar geleden, toen hij Dvoráks Negende symfonie, 'Uit de nieuwe wereld', begeleidde. Dinsdag volgde de registratie van Schumanns Derde symfonie door de Royal Stockholm Philharmonic vanuit Konserthuset, woensdag hoor je werken van Vivancos, Takemitsu en Mozart vanuit de Sagrada Familia in Barcelona. Donderdag brengt het Talinn Chamber Orchestra en het Estonian Chamber Choir vanuit de Elbphilharmonie in Hamburg werk van Arvo Pärt ten gehore. Afsluiter deze week is Petroesjka van Stravinsky door het Gulbenkian Orchestra vanuit Gulbelkian Foundation in Lissabon. Een heel gavarieerd en boeiend programma dus.

Het volledige programma van de streams en de links naar de facebookpagina's van de deelnemende concertzalen vind je op www.concertgebouw.nl

Video: Schumanns Derde symfonie door de Royal Stockholm Philharmonic o.l.v. Sakari Oramo vanuit het Konserthuset in Stockholm

Caress: een dagelijkse dosis muzikale warmte

Caress: een dagelijkse dosis muzikale warmte © Daan Vandewalle

Onder de noemer 'Caress' brengt de internationaal vermaarde Gentse pianist Daan Vandewalle een dagelijkse dosis muzikale warmte in je woonkamer vanuit het Concertgebouw Brugge. Een hartverwarmend initiatief in deze donkere coronatijden. Daan legde samen met Concertgebouwmedewerkers Lore Feryn (beeld) en Mattias Debrabandere (klank) 46 klavierwerkjes vast, van Bach, Brahms en Chopin over Schubert tot Satie en Debussy. Elke dag van de culturele lockdown wordt de wereld verwend met een miniconcert dat voelt als een zachte aanraking. Deze mini-pianoconcertjes waaien elke werkdag je huiskamer binnen via Facebook en YouTube.

De Johannespassie vanuit je veilige zetel

De Johannespassie vanuit je veilige zetel © Wouter Maeckelberghe

Wie Bach zegt, zegt al 50 jaar Philippe Herreweghe en zijn onovertroffen Collegium Vocale Gent. In dit jubileumjaar staat vooreerst de Johannespassie op de lessenaar. Het werk koppelt poëzie aan het Bijbelse passieverhaal. De muziek laveert tussen verhalende recitatieven en koren, lyrische en contemplatieve aria's en devote koralen. Ook wie het zonder Bachs protestantse geloof moet stellen, zal tot zichzelf komen bij deze muziek, die reflecteert over de grote thema’s van leven en dood.

Speciaal voor het jubileumjaar plande Collegium Vocale Gent een Europese concerttournee met zowel de Johannes- als de Matthäuspassie van Bach. Corona gooide echter roet in het eten. Heel jammer, maar om die bittere pil toch een klein beetje te verzachten laat Collegium Vocale Gent nog t.e.m. vrijdag 13 april de generale repetitie van de Johannespassie (opgenomen op vrijdag 13 maart in het Concertgebouw van Brugge) weerklinken op zijn website. Een uitvoering die je nu misschien wel meer troost biedt dan ooit tevoren.

Luister naar klassieke muziek in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats.

Top
t