Current language: nl

Deze artiesten traden in de voetsporen van hun bekende ouder

Muzikaal talent moet wel erfelijk zijn, want kinderen die in de voetsporen treden van hun muzikale ouders zijn lang geen uitzondering. Zo ook de nieuwe Britse hitsensatie Mabel, de dochter van Neneh Cherry.
Deze artiesten traden in de voetsporen van hun bekende ouder © Photonews

Mabel brak dit jaar door met Don’t Call Me Up, een R&B-nummer dat bij ons al 32 weken in de hitlijsten vertoeft en net niet op nummer één geraakte. Met Tiësto heeft ze ondertussen al een nieuwe single klaar: God is a Dancer.  Mabel is de dochter van producer Cameron McVey en de Zweedse zangeres Neneh Cherry, die we zo’n dertig jaar geleden leerde kennen met hits als Buffalo Stance en Manchild.

Wij zetten nog enkele artiesten op een rijtje die het van de beste geleerd hebben, namelijk hun eigen vader of moeder!

André Hazes Jr.

André Hazes Jr. © Photonews

André Hazes Jr. brak vorig jaar helemaal door bij ons dankzij zijn meestamper Leef. Een nummer dat eigenlijk al dateert uit 2015, maar pas opgepikt werd in Vlaanderen nadat het opdook in The Voice Kids en Gert Late Night. Het veroverde zelfs Studio Brussel tijdens de Warmste Week. In 2013 scoorde André Hazes Jr. wel al eens een hit in duet met Christoff. Hij heeft ondertussen vier soloalbums uit, nadat hij eerder twee albums maakte met zijn zus Roxeanne. Volgend jaar zal hij te zien zijn in het nieuwe seizoen van Liefde voor Muziek.

André Hazes Jr. is de jongste zoon van de Nederlandse volkszanger André Hazes, die eind jaren zeventig bekend raakte met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Ook in Vlaanderen scoorde hij hits zoals Een Beetje Verliefd, Diep in mijn Hart, Ik meen’t en postuum Zij Gelooft in Mij.

Miley Cyrus

Miley Cyrus © Photonews

Miley Cyrus leerde we als tiener kenner als actrice in de Disney Channel-serie Hannah Montana, waarin ze een popster speelde. Al gauw bereikte ze ook zelf die status: na twee soundtracks voor de serie, volgde in 2008 haar eerste soloalbum Breakout. Sindsdien werkte ze een mooie carrière uit, met Wrecking Ball uit 2013 als grootste hit.

Vader van Miley Cyrus is Billy Ray Cyrus, in Amerika een grote countryster, bij ons tot dit jaar vooral bekend omwille van zijn hit Achy Breaky Heart uit 1992. Dit jaar maakte hij een opvallende comeback met de hulp van rapper Lil Nas X met de monsterhit Old Town Road. Met Noah Cyrus heeft Billy Ray trouwens nog een muzikale dochter.

Enrique Iglesias

Enrique Iglesias © Photonews

Enrique Iglesias is een Spaanse zanger die eind jaren negentig internationaal doorbrak door zijn repertoire uit te breiden met liedjes in het Engels. Dat leverde hem grote hits op als Bailamos, Hero, Do You Know?, I Like It en El Perdón. Ondertussen kan hij al terugblikken op een succesvolle carrière van meer dan twintig jaar.

Enrique nam zo de fakkel over van zijn vader Julio Iglesias als best verkopende Spaanse zanger. Die scoorde in de jaren zeventig en tachtig grote hits met nummers als Un canto a Galicia, Quiereme mucho en To all the girls I’ve loved before.

Norah Jones

Norah Jones © Photonews

De Amerikaanse jazz-zangeres brak door in 2002 met haar debuutalbum Come Away With Me, met daarop de instant klassieker Don’t Know Why. Het album was meteen goed voor vijf Grammy Awards. Bij ons haalde het de eerste plaats in de albumlijst, net als opvolgers Feels Like Home (met de hit Sunrise) en Not Too Late, beiden goed voor meer dan een miljoen verkochte exemplaren. Daarna sloeg Norah Jones een nieuwe muzikale richting uit, maar haar muziek blijft populair.

Norah Jones is de dochter van de wereldberoemde Indiase sitarvirtuoos Ravi Shankar. Door zijn samenwerking met violist Yehudi Menuhin en Beatlesgitarist George Harrison speelde hij een belangrijke rol in het bekend maken van de Indiase muziek in het westen. Hij schreef ook de muziek voor de bekroonde film Gandhi.

Charlotte Gainsbourg

Charlotte Gainsbourg © Photonews

De Franse Charlotte Gainsbourg was amper twaalf toen ze aan de zijde van haar vader Serge debuteerde als zangeres in het zeer omstreden Lemon Incest. Minstens even ophefmakend was het album Charlotte for Ever dat ze twee jaar later samen met haar vader maakte voor hun gelijknamige film. Daarna gaf Charlotte Gainsbourg de voorkeur aan haar filmcarrière maar in 2006 maakte ze haar comeback met 5:55. Fraaie electropop, goed voor 500.000 verkochte exemplaren in haar thuisland. Afgelopen zomer stelde ze op Rock Werchter haar laatste worp Rest voor.

De status van Serge Gainsbourg heeft Charlotte nog niet bereikt. De Franse dichter, zanger, componist, acteur en regisseur schreef soundtracks voor meer dan veertig films en wordt geroemd om zijn conceptalbum Histoire de Melody Nelson. Zijn bekendste hit is natuurlijk het erotisch getinte Je t’aime… moi non plus, dat hij bracht met zijn vriendin Jane Birkin, moeder van Charlotte.

De broers Marley

De broers Marley © Photonews

De Jamaicaanse reggaelegende Bob Marley liet een hele muzikale dynastie achter. Bob Marley kreeg maar liefst elf kinderen, waarvan er vijf in zijn voetsporen traden. Bekendste is misschien wel Ziggy Marley, die hits scoorde als Tomorrow People, Look who's Dancing en Kozmik. Samen met Stephen, Sharon en Cedella Marley vormde hij ook de groep The Melody Makers, die verschillende Grammy Awards won. Ook Damian Marley won een Grammy Award en scoorde hits als Welcome to Jamrock en Make it Bun Dem (met Skrillex). Daarnaast bouwden ook Stephen, Ky-Mani en Julian Marley een succesvolle solocarrière uit.

Bob Marley zelf er slaagde samen met zijn band The Wailers in de jaren zeventig in de reggaemuziek populair te maken bij het grote publiek met hits als No Woman, No Cry, I Shot the Sheriff en Could You Be Loved. Ook na zijn dood in 1981 dook hij nog geregeld op in de hitlijsten, denk maar aan Jamming en Iron Lion Zion.

Seun en Femi Kuti

Seun en Femi Kuti © Isopix

De Nigeriaanse muzikant Fela Kuti is de vader van de afrobeat, een muziekstijl die hij zelf ontwikkelde en die zijn zonen Seun en Femi verder zetten. Zijn jongste zoon Seun is tegenwoordig de leider van zijn vaders band Egypt 80. Ook zijn oudste zoon Femi begon bij de band van zijn vader, maar richtte in 1986 met Positive Force zijn eigen band op. In 1995 bracht hij zijn eerste soloalbum uit. Voor zijn album Fight to Win uit 2001 werkte hij samen met Amerikaanse artiesten als Common, Mos Def en Jaguar Wright. Net als zijn vader voelt Femi zich sterk betrokken bij sociale en politieke misstanden, die sterk naar voor komen in zijn songteksten.

Fela Kuti verkocht in de jaren zeventig en tachtig miljoenen platen en streed door middel van zijn muziek tegen sociale ongelijkheid en militaire onderdrukking. Kuti had zijn eigen nachtclub The Shrine in Lagos, waar hij soms zeven uur durende shows deed. Hij werkte samen met Ginger Baker en Paul McCartney. Een gemiddeld nummer van Fela Kuti duurt zo’n vijftien minuten.

Natalie Cole

Natalie Cole © Photonews, Isopix

Natalie Cole bracht in 1975 haar debuutalbum Inseparable uit met daarop hits als het gelijknamige nummer en This Will Be en scoorde er meteen twee Grammy Awards mee. De albums volgden elkaar daarna in sneltempo op, ondanks persoonlijke problemen en een drank- en drugsverslaving. Eind jaren tachtig scoorde ze nog hits als Pink Cadillac en Miss You Like Crazy. Haar meest succesvolle album maakte ze in 1991: Unforgettable… With Love, waar ze door middel van moderne technieken zelfs een duet zingt met haar overleden vader.

Natalie Cole was amper vijftien toen haar vader Nat King Cole overleed, een legendarische jazzpianist en -zanger. Cole was een regelrechte superster in de jaren vijftig en de eerste zwarte Amerikaan met een eigen radio- en televisieprogramma. Hij is verantwoordelijk voor meer dan honderd hits, waaronder When I Fall in Love, Straighten Up and Fly Right en (Get Your Kicks On) Route 66.

Nancy Sinatra

Nancy Sinatra © Photonews

In de tweede helft van de jaren zestig was Nancy Sinatra een popster dankzij haar monsterhit These Boots Are Made for Walkin’, een nummer van Lee Hazlewood. Die zong met haar mee op de hits Jackson en Summer Wine. Daarnaast is Nancy Sinatra ook bekend van de titelsong voor de James Bond-film You Only Live Twice en haar duet met haar vader Frank op Somethin’ Stupid.  Haar cover van Bang Bang (My Baby Shot Me Down) raakte in 2003 opnieuw in de aandacht toen Quentin Tarantino het gebruikte in zijn film Kill Bill: Vol. One, waarna het nummer zelfs een danceremix kreeg.

Vader Frank Sinatra hoeven we waarschijnlijk al helemaal niet meer voor te stellen. Frank Sinatra was bekend als acteur en zanger vanaf de jaren veertig. Hij maakte deel uit van de Rat Pack die optraden in Las Vegas en scoorde hits als Strangers in the Night, That’s Life, New York New York en natuurlijk My Way, een cover van Claude François.

Top
t