Current language: nl

Vlaamse boysbands: vaak geen lang leven beschoren

Met BOBBY is Vlaanderen weer een boysband rijker. Met hun eerste single Hey Don’t You Know hebben ze alvast een radiohit te pakken.
Vlaamse boysbands: vaak geen lang leven beschoren © Make My Day

BOBBY is een project van Les Flamands, het entertainmentbedrijfje van Miguel Wiels, Peter Van de Veire en Niels Destadsbader. Na verschillende auditiedagen kozen zij voor Aaron (17), Ryan (18), Simon (19), Brecht (21) en Ruben (18). Of om het met de woorden van hun management te zeggen: "vijf charmante jongens, vijf brokken talent, vijf keer warrig haar". Verschillende jongens onder hen hebben trouwens al ervaring in de showbizz. Zo zag je Aaron al in Kadanza, 4eVeR en The Voice Kids. Ryan deed al mee met de musicals Oliver en Kadanza. En ook Ruben, die ook te zien is in de Eén-reeks Het Gezin, werkte mee aan Kadanza en 4eVeR.

Of dat genoeg zal zijn voor een carrière op de lange termijn valt nog af te wachten. Heel wat andere Vlaamse boysbands uit het verleden zijn ondertussen al lang vergeten. Ken jij deze nog?

Buurland

Buurland © vtm

In navolging van het succes van K3 zoekt K3 ging VTM in het voorjaar van 2017 op zoek naar een nieuwe boysband. In het grootschalige The Band ging het op zoek naar vier stemmen die blenden, met een hart voor Nederlandstalige muziek én authentieke persoonlijkheden. Wie de publieksjury wist te overtuigen, moest daarna voor de vakjury verschijnen met onder andere Kris Wauters, Slongs Dievangons en de Nederlandse singer-songwriter Nielson. Uiteindelijk werden Jannes, Laurens, Jelle en Lennart gekozen om de band Buurland te vormen. Veel leverde dat niet op: hun eerste single Fiks Mij bereikte wel de vijfde plek in de Vlaamse top 50, maar veel verkoopcijfers leverde dat niet op. Omdat de jongens ook nauwelijks geboekt werden voor optredens, werd acht maanden na hun oprichting al beslist om de stekker er uit te trekken.

Boycode

Boycode © Isopix

Kelly Pfaff lanceerde begin 2014 de boysband Boycode. Uit een tweehonderdtal kandidaten selecteerde EMT International Lennert, Mattias, Gregory en Timmy voor wat het Vlaamse antwoord op One Direction moest worden. Grote hits scoorden de jongens echter nooit bij ons: alleen I Got My Mind Set On You verscheen in de Ultratop 50. In 2015 maakte Boycode wel een tournee van dertien concerten in China, waar ze ook mochten opdraven in een populaire talkshow. In 2016 braken de jongens met hun manager Filip Perdu, over wie ze enkele maanden later hun beklag deden in Dag Allemaal. Sindsdien bracht Boycode geen singles meer uit.

5th Avenue

5th Avenue © Isopix

Nog begin 2014 lanceerde Filip D’Haeze (ex-En Zo) zijn eigen boysband 5th Avenue, bestaande uit Filip, Jelle, Christof, Samuël, Wout en Kristof. Singles Running the World en Not Like the Other Girls konden echter niet overtuigen en nog geen jaar na de oprichting ging de groep al uit elkaar. Verschillende van de leden slaagden er sindsdien wel in solo door te breken: Jelle Florizoone speelde een jaar lang de rol van Guido Van den Bossche in Familie, Wout Verstappen is een van de leden van de Ghost Rockers.

3M8S

3M8S © Isopix

In het voorjaar van 2012 vormden Kevin, Dennis en Dean de boysband 3M8S (uitgesproken als Three Mates), een groepsnaam die gekozen werd door de lezers van tienerblad Joepie. De drie jongens waren op dat moment al bekende gezichten: Kevin als winnaar van Idool 2011, waarin Dennis vijfde eindigde, en Dean als winnaar van Idool in 2007. De groep bracht zes singles uit, die allen de top dertig van de Ultratop bereikten. Voor hun debuutsingle Before Summer’s Gone kregen ze zelfs een nominatie voor de Zomerhit van Radio 2. Ook met de covers Lovestoned, Don’t You Worry Child en High Hopes scoorden ze radiohits. Met Growing Up in Public brachten ze ook een album uit, dat goed was voor een gouden plaat. Eind 2013 gaven ze er dan toch de brui aan om zich op nieuwe uitdagingen te focussen. Zo werden Kevin en Dean VJ’s bij de zender Just.

Dean schakelde later over naar een Nederlandstalig repertoire en is nog altijd actief als zanger. Kevin bracht nog twee singles uit in 2015.

Boysband

Boysband

Twee jaar voor hij K3 lanceerde, scoorde manager Niels Williams in 1997 al met een boysband, met de weinig originele naam… Boysband. Bjorn, Wim, Jeffry en Jo werden na audities samen gezet als het Vlaamse antwoord op de Backstreet Boys. De jongens moesten de concurrentie aangaan met Get Ready!, die andere populaire Vlaamse boysband. Mét succes, want We Gaan er Voor, Blijf… aan de Schoolpoort Staan en Heel m’n Wereld werden hits. Voor Het Werd Zomer, een cover van Rob De Nijs, wonnen ze zelfs de Zomerhit voor beste Nederlandstalige productie. Na het vertrek van Wim besloot de groep nog een tijdje met drie verder te gaan, maar na enkele singles stopte de groep in 2001.

Leadzanger Bjorn probeerde het daarna nog met een Engelstalige single, zonder veel succes. Wim Leys had meer succes met zijn solocarrière: hij bracht al drie Nederlandstalige albums uit.

Get Ready!

Get Ready! © QMusic

Zonder twijfel de bekendste Vlaamse boysband. Jimmy, Koen, Glenn en JM brachten hun eerste single Diep (zo diep) uit in 1996 en haalden daarmee meteen goud. Ook de drie daarop volgende singles Laat, Vuur en Wachten op Jou bereikten de top drie. Met hun debuutalbum bereikten ze de eerste plaats in de albumlijst. Ook opvolger Go For It!, met de singles Dromen, Marjolijn en Geef me tijd (een duet met Liliane St-Pierre) werd een succes. In 1998 was de hype compleet met een eigen stripalbum, poppen en een derde album. In 1999 volgde een Engelstalig album, waarmee ze zelfs op tournee gingen in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika.

Eind 2000 ging de band een eerste keer uit elkaar. In 2002 volgde een eerste korte comeback en ook in 2006 brachten ze nog een single uit. Met wisselende bezetting volgden ook daarna nog een paar nieuwe nummers. Pas toen de groep in 2017 opnieuw samen kwam met de originele leden volgde nog eens een nieuw album, Therapy. Tegenwoordig zijn de jongens vooral populair op ninetiesfuiven.

En Zo

En Zo

Filip D’Haeze begon zijn carrière als solozanger onder de naam Phil Dean en werd opgepikt door Paul Severs als een van zijn vaste dansers. In 1995 nam hij een frisse start onder de vleugels van Adriaan Vanlandschoot met de boysband En Zo. Dat leverde hits op als Opzij, opzij, opzij (een cover van Herman van Veen), Wild van Jou en Wij 4en Feest, steeds voorzien van een stevige beat. Dat leverde ook twee albums op: En Zo…Voort! en En Zo… Meer!

In 2000 hield de groep op met te bestaan, maar in 2001 volgde al nieuw succes voor Filip D'Haeze met de ambiancegroep Swoop.

Good Shape

Good Shape © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Nog voor er sprake was van Get Ready! waren David, Filip, Geert en Koen van Good Shape super populair. Hun debuutsingle Take My Love was in 1994 meteen goed voor een tweede plaats in de Ultratop en scoorde ook in Wallonië. Opvolger Give Me Fire bereikte zelfs de eerste plaats en werd bekroond als Radio 2 Zomerhit. Dat succes zorgde ervoor dat hun nummers ook in Nederland en Duitsland werden uitgebracht. Hun debuutalbum Maniacs of Love verscheen in het voorjaar van 1995, amper acht maanden later was er al een opvolger klaar: Closer to You. Een jaar later verliet keyboardspeler Koen De Beir de groep, wat meteen ook het einde van de band betekende. Filip probeerde het nog solo onder de naam Brent Filip, de andere twee vormden het duo B’Four, maar zonder veel succes.

Top
t