Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (september 2019)

Afscheid nemen bestaat niet. In september overleden jammer genoeg opnieuw enkele muziekhelden, al blijven ze voor eeuwig voortleven in hun muziek. Een van hen is LaShawn Daniels.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (september 2019) © Facebook / LaShawn Daniels

De hit ‘Telephone’ van Beyoncé en Lady Gaga ken je ongetwijfeld, maar weet je ook wie die oorwurm schreef? LaShawn Daniels, de 41-jarige Amerikaanse songwriter en dé man achter duizend-en-één nummer één-hits. Denk maar aan ‘It’s Not Right (But It’s Okay)’ van Whitney Houston en ‘You Rock My World’ van Michael Jackson. Jammer genoeg is hij op 3 september om het leven gekomen bij een auto-ongeluk.  

Dan Warner

Dan Warner © Facebook / Dan Warner

De naam Dan Warner zal misschien niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen, al was de 49-jarige muzikant een heus fenomeen in de Latijns-Amerikaanse muziekcultuur. Op 4 september stierf hij aan een hartaanval, en dat terwijl hij zijn grote passie aan het beoefenen was: gitaar spelen. Hoewel Dan Warner een ‘gewone’ Amerikaan was, en geen enkele link had met de Latijns-Amerikaanse cultuur, ging zijn liefde voor de muziek diep. Hij was dan ook de man waar enkele grote supersterren een beroep op deden, waaronder Maluma.  

Kylie Rae Harris

Kylie Rae Harris © kylieraeharris.com

Een tragisch verkeersongeval kostte op 4 september het leven aan de rijzende ster van de Amerikaanse countrymuziek Kylie Rae Harris. Ze was slechts dertig jaar oud en had een bloeiende carrière in het vooruitzicht. In 2010 bracht ze haar eerste plaat ‘All the Right Reasons’ uit, om drie jaar later met nummer twee de wereld nog meer te veroveren. Onlangs kwam ze nog met een EP die haar naam draagt.  

Camilo Sesto

Camilo Sesto © Facebook / Camilo Sesto

De fans van de Spaanse zanger Camilo Sesto hebben op 8 september afscheid moeten nemen van hun grote muziekheld, die meer dan vijftig jaar op het podium stond en miljoenen albums heeft verkocht. De 72-jarige zanger overleed aan de gevolgen van nierfalen. Sesto werd in het verleden wel eens de Spaanse Michael Jackson genoemd, ook al reikte zijn populariteit niet veel verder dan de grenzen van zijn geboorteland. Vooral in de jaren ’70 en ’90 en in de beginjaren van de 21ste eeuw scoorde Sesto talloze hits.  

Gru

Gru © Wikipedia

Voor de meesten zal de rapper Gru een onbekende zijn, maar in zijn thuisland Servië was hij een echte topper. Gru – voluit Dalibor Andonov Gru – kwam op 9 september om het leven bij een kitesurfongeluk. Hij werd 46 jaar oud. Met het nummer ‘Bicu tu’ (I’ll Be Here) brak hij in 1996 door, en sindsdien werd hij onmisbaar in de Servische rapcultuur. Zijn plaat ‘Gru 2’ is tot op de dag van vandaag het meest succesvolle album in zijn land en ging miljoenen keren over de toonbank. Zijn fans noemden hem ook wel eens ‘The Serbian Rap Machine’.  

Daniel Johnston

Daniel Johnston © Facebook / Daniel Johnston

Daniel Johnston, de eigenzinnige singer-songwriter en tekenaar uit Texas, is op 10 september overleden bij hem thuis in Waller. De man werd 58 jaar oud. Johnston was misschien geen popster, maar wel een fenomeen. Zijn lofi-songs en zijn zelf uitgebrachte albums waren een inspiratie voor grote artiesten als Kurt Cobain en Tom Waits. Doorheen de jaren bracht Daniel Johnston zeventien albums uit.  

Eddie Money

Eddie Money © Shutterstock

Op 13 september overleed de Amerikaanse zanger Eddie Money. De artiest, die 70 werd, leed al jaren aan slokdarmkanker en stierf aan de complicaties daarvan. Money werd wereldwijd bekend met nummers als ‘Baby Hold On’ en ‘Take Me Home Tonight’. Gedurende zijn carrière verkocht de zanger bijna dertig miljoen albums. Tot het laatste moment bleef hij optreden, tot hij in de zomer een tournee moest afbreken vanwege gezondheidsproblemen.  

Rik Ocasek

Rik Ocasek © Wikipedia

Op 15 september werd Ric Ocasek dood aangetroffen in zijn appartement in Manhatten. Hij was 75. Crimineel opzet is volgens de politie van New York uitgesloten. Hij was de zanger en gitarist van de Amerikaanse rockgroep The Cars. Die band scoorde verschillende monsterhits zoals ‘Drive’, ‘My Best Friend’s Girl’ en ‘Shake it up’. Ocasek was ook producer voor verschillende andere bands zoals Weezer en Bad Religion.  

Daniël Wayenberg

Daniël Wayenberg © Wikipedia

Op 17 september verloor Nederland een van de grootste pianisten en componisten. Daniël Wayenberg liet het leven op bijna 90-jarige leeftijd. Na zijn Amerikaans debuut in 1953 in Carnegie Hall in New York tourde de Nederlander door de Verenigde Staten en Canada. Vervolgens deed hij Griekenland, Scandinavië en Oost-Europa aan. In 1985 werd hij docent piano aan het Conservatorium van Rotterdam. In 2017 kreeg hij darmkanker.

Sandie Jones

Sandie Jones © Facebook / Sandie Jones

De Ierse zangeres Sandie Jones verliet ons op 19 september op 68-jarige leeftijd. Ze was al een hele tijd ziek. Sandie startte haar carrière in 1968 maar werd vooral bekend door haar deelname aan het Eurosongfestival in 1972. Ze zong daar het nummer ‘Ceol an ghrá’ en bereikte daarmee een welverdiende 15de plaats. Uniek was dat dit de eerste en enige keer was dat Ierland deelnam aan het Eurosongfestival.

Top
t