Current language: nl

De tien favoriete platen van Nele Janssen (PEUK)

PEUK! Geen pokkeherie uit Limburg, wel bezielde alt-rock, in de sfeer van Cobain en consorten, met het hart op de juiste plek. PEUK is het vehikel waarin Nele Janssen, Dave Schroyen en Jacques Nomdefamille live verschroeiend uitpakken met riffs die je treffen waar het hoort: recht in het hart. Ze brachten begin dit jaar hun debuut uit en spelen tegenwoordig talloze festivals 'in frieten'!

'Bleach' - Nirvana

'Bleach' - Nirvana

Nele: "Dit was het eerste album dat ik ontdekte waarvan ik dacht dat het stuk voor stuk sterke nummers waren. Ik kon mij herkennen in veel emoties op dit album. Het zorgde ervoor dat ik me minder alleen voelde in die tijd. Dit album heeft veel invloed gehad. Ook toen ik 'Nevermind' voor de eerste keer hoorde, bleef 'Bleach' het geweldigste dat ik ooit gehoord had. Ik had toen nog niet veel muziekkennis, maar het viel me op dat het anders, oprechter was dan bepaalde muziek die ik voordien kende. Ik ben tot vandaag blij dat ik dat toen heb mogen ervaren."

'Moon Pix' - Cat Power

'Moon Pix' - Cat Power © Cat Power

Nele: "Dit is een heel intiem album voor mij. Ik hou van de melancholische sfeer. Shan Marshall ontroert me met haar stem. Het gitaarspel is ook zalig. Less is more."

'Goo' - Sonic Youth

'Goo' - Sonic Youth

Nele: "Het experimentele sprak me erg aan in de nummers. Ik had in die tijd nog niet veel gitaarmuziek gehoord waarin er zo geëxperimenteerd werd en die toch tegelijk vrij melodisch en catchy kon zijn. Ook hun samenspel wekte mijn interesse op. Dit was fijn om te ontdekken."

'Let England Shake' - PJ Harvey

'Let England Shake' - PJ Harvey © PJ Harvey

Nele: "Op dit album van PJ Harvey klinken de nummers vrij folky. Dat is iets wat ik erg kan appreciëren. Ik ben een grote fan van hoe Harvey songs schrijft, en van haar stem."  

'Pretty on the inside' - HOLE

'Pretty on the inside' - HOLE © HOLE

Nele: 'Deze plaat was voor mij een ideale uitlaatklep. Courtney's schreeuwen konen kan bij mij veel losmaken. Ook de songteksten zijn sterk. Het is een grote motivatie geweest om zelf een band te beginnen. Ik voel me ook erg verbonden met heel die 90's vibe."

'Fever to tell' - Yeah Yeah Yeahs

'Fever to tell' - Yeah Yeah Yeahs © Yeah yeah Yeahs

Nele: "Kort en krachtig? Ik word blij van dit album en krijg zin om uit te gaan!"

'Horses' - Patti Smith

'Horses' - Patti Smith © Patti Smith

Nele: "Patti Smith heeft een zeer sterke persoonlijkheid. Ik hou daarvan! Ik hou van deze plaat om de energie en de zeer krachtige stem van Patti." 

'Chelsea Girl' - Nico

'Chelsea Girl' - Nico © Nico

Nele: "Hier luister ik vaak naar als ik in bad zit. Het is een leuke, sfeervolle plaat. Ik ben fan van de violen en de fluit die erin gebruikt worden. Het zweverig melancholische, dat spreekt me ook erg aan."

'Takk' - Sigur Ros

'Takk' - Sigur Ros © Sigur Ros

Nele: "Ik vind dit een mooie plaat, waar hoop uit straalt. Als ik naar 'Takk' luister, krijg ik het gevoel ergens te zijn zonder mensen rondom me. De leegte klinkt mooi en hoopvol."

'Lovetune for vacuum' - Soap & Skin

'Lovetune for vacuum' - Soap & Skin © Soap & Skin

Nele: "Ik hou vooral van het ontroerend pianospel. De duistere kant van deze plaat, daar heb ik wel wat mee ..."

Top
t