Current language: nl

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Van 27 augustus tot en met 7 september barst de 19de editie van Zeeland Nazomerfestival los met theater op locatie in Zeeland en muziek op het Abdijplein in Middelburg. Deze nazomer staan er drie grote locatietheatervoorstellingen op het programma, en op het Abdijplein in Middelburg, traditiegetrouw het hart van het Zeeland Nazomerfestival, spelen ook dit jaar weer grote namen uit de Nederlandse muziekscene. Het het Vlaamse saxofoonkwartet BL!NDMAN gaat er tijdens de openingsavond van het Abdijplein de klassieke tour op met het bekroonde programma '32 FOOT / the Organ of Bach', en ook Zeeuws talent krijgt een podium, want het voorprogramma wordt dagelijks verzorgd door PopaanZee.


Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival © Lex de Meester

De locatievoorstellingen zijn telkens de grote blikvangers van het Zeeland Nazomerfestival. Ze zorgen voor een unieke en aparte (muziek)theaterervaring. Dit jaar staan er drie grote locatievoorstellingen op het programma: 'Wie is Bang', een nieuwe theatertekst van Tom Lanoye in de gerenoveerde Stadsschouwburg Middelburg, 'De Vallei', het geesteskind van Hans Op de Beeck en Eric Sleichim/Bl!ndman in de Machinefabriek in Vlissingen en de muziektheaterhit van ZNF 2018 'Winterreise' van regisseur Niek Kortekaas op Fort Ellewoutsdijk. Drie voorstellingen met bovendien een grote Vlaamse inbreng.

De vallei (een apocalyps): een meeslepend verhaal over de banaliteit van geweld, waarheid en verzoening

De vallei (een apocalyps): een meeslepend verhaal over de banaliteit van geweld, waarheid en verzoening © Lex de Meester

Een man, acteur Dirk Roofthooft, vertelt zijn onwaarschijnlijk levensverhaal. Hij zit aan een kleine ronde tafel in het midden van een arena, omringd door muzikanten van Bl!ndman die zijn tragische vertelling ondersteunen, kleuren en becommentariëren. Tussen hen bevindt zich een raadselachtige vrouw, sopraan Lore Binon. Is zij zijn bewaarengel, zijn geweten of zijn verloren gewaande dochter in dit deels gezongen verhaal, muzikaal geïnspireerd op de 15de eeuwse Missa Gaudeamus van Josquin des Prez (1450-1521).

Voor deze voorstelling werken beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en componist Eric Sleichim voor het eerst samen. Voor 'De vallei (een apocalyps)' wil Sleichim de galmende geluiden van zijn saxofoonkwartet laten samensmelten met de sopraanvirtuositeit van Lore Binon. Het eindresultaat is een mix van nieuw gecomponeerde muziek en de Missa Gaudeamus van Josquin des Prez. Deze mis is op verschillende wijzen verbonden aan de Openbaring van Johannes, het Bijbelboek dat ook wel bekend staat als 'De Apocalyps'. Niet alleen is de Missa Gaudeamus geschreven in de context van Allerheiligen (met de notie van het Laatste Oordeel als belangrijk gegeven), vormelijk volgt dit werk ook een mathematische structuur die verwijst naar omineuze getallen in de apocalyptische visioenen van Johannes. Voor de zangpartij haalt Sleichim inspiratie uit de klankrijkdom van het Koinè-Grieks, de oorspronkelijke taal van de Openbaring van Johannes.

Hans Op de Beeck behoort als beeldend kunstenaar tot de internationale top, maar heeft ook een zwak voor podiumkunsten. Eric Sleichim is oprichter van saxofoonkwartet Bl!ndman en staat garant voor eigenzinnige composities voor theater, dans, film en tentoonstellingen. Acteur Dirk Roofthooft kennen we vooral van tv-series als 'Terug naar Oosterdonk', 'De Ronde', 'Clan', de film 'De premier' en als de indrukwekkende hoofdrolspeler in 'Saul' tijdens ZNF 2015.

Locatie voor De Vallei (een apocalyps) is de Machinefabriek in Vlissingen waar vroeger motoren werden gebouwd voor scheepswerf  De Schelde, een indrukwekkend voorbeeld van industrieel erfgoed en precies 100 jaar oud. De industriële sfeer van de fabriek sluit aan bij de stalen arenavormige constructie die Hans Op de Beeck ontwierp.

De vallei (een apocalyps) is een productie van Muziektheater Transparant, Hans Op de Beeck en Eric Schleichim en ging in première op 3 mei 2019 tijdens het festival Opera 21 in deSingel in Antwerpen.

Speeldata op Zeeland Nazomerfestival: 28,29 en 31/08 - 2 en 3/09/2019  
Winterreise: beeldend muziektheater over de waanzin van oorlog

Winterreise: beeldend muziektheater over de waanzin van oorlog © Lex de Meester

Winterreise was de theaterhit tijdens Zeeland Nazomerfestival 2018 met enthousiaste reacties van het publiek, lovende recensies in de pers en een uitverkochte reeks voorstellingen.

Winterreise is het absolute meesterwerk van Franz Schubert en de muzikale leidraad van deze productie. Voor de gelegenheid is Schuberts muziek omgezet voor accordeon door accordeonist Gwen Cresens. De Vlaamse mezzosopraan Els Mondelaers ontroert en betovert, actrices Mieke De Groote en Simone Milsdochter brengen aangrijpende teksten. Regisseur Niek Kortekaas versterkt met een aantal sterke ingrepen de kracht van Fort Ellewoutsdijk en werkt samen met de bekende Middelburgse kunstenaar Piet Dieleman die live schilderijen maakt van verf, klei, kalk en takken. Als afsluiter zingt Els Mondelaers 'Erbarme dich', de bekendste en volgens velen de mooiste aria uit de Matthäus-Passion van Bach.

Fort Ellewoutsdijk is "zonder meer de fraaiste locatie die het ZNF de afgelopen jaren heeft ontdekt als theaterlocatie", aldus Hein Janssen in De Volkskrant. "De weg ernaartoe, over een smalle dijk, is overweldigend: aan de ene kant de blinkende Westerschelde, aan de andere de kerktoren van Ellewoutsdijk."

Speeldata op Zeeland Nazomerfestival: 28,29,30 en 31/08 - 3,4,5,6 en 7/09/2019

Wie is Bang: zwarte komedie over theater in tijden van Netflix

Wie is Bang: zwarte komedie over theater in tijden van Netflix © Lex de Meester

'De scherpste pen van Vlaanderen', Tom Lanoye, schrijft een zwarte komedie over theater in tijden van Netflix. Wie is Bang gaat over een ouder wordend acteurskoppel dat de balans opmaakt van hun liefde voor elkaar en voor het vak. De nieuwe tekst door Tom Lanoye is een bekroning voor de jarenlange inspanningen van Theaterproductiehuis Zeelandia om nieuw werk op te voeren. Voor Wie is Bang werkt Lanoye samen met regisseur Koen De Sutter die eerder bij Zeelandia met Onder het Melkwoud en Maat voor Maat tekende voor twee succesvolle producties. Els Dottermans (Histoire du Soldat en Phaedra) en Han Kerckhoffs (De Uitvreter en Maat voor Maat) zijn acteurs die eerder al hoofdrollen speelden bij Zeelandia. Zij spelen naast de jonge talenten Dilan Yurdakul en Tarikh Janssen, een spannende confrontatie.

Wie is Bang is een coproductie met NTGent en speelt in de recent gerenoveerde stadsschouwburg van Middelburg, een theater met een bewogen geschiedenis waar dit nieuwe toneelstuk prachtig tot zijn recht zal komen.

Speeldata op Zeeland Nazomerfestival: 28,29,30 en 31/08 - 3,4,5,6 en 7/09/2019

Dans en concerten in en rond Middelburg

Dans en concerten in en rond Middelburg © Moon Saris

Een grote rol is in deze editie weggelegd voor dans waarbij maatschappelijke thema's niet geschuwd worden. Blueprint on Memory van WArd/waRD is een dansvoorstelling over het geheugen. Het toont de mentale en fysieke elementen van geheugenverlies. Black Memories van Danstheater Aya is een sterke voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur over ons koloniale verleden. Met de beat van Afrikaanse, Caribische en Westerse muziek en de energie van de hedendaagse urban cultuur. Een feestje voor wildebrassen van lijf en geest is Shake Shake Shake 1st Edition van De Dansers. Een live band van dansers en muzikanten brouwt met lijven, stemmen en instrumenten een feestelijke cocktail vol rebellie. In de Studio van Zeelandia staat Bloedband, een werkvoorstelling van Danstheater Aya. Bloedband wordt gedanst door échte broers en zussen en gaat over een relatie waarin je je leven lang wordt getest, scherp gehouden, uitgedaagd en opgevangen.

Het Abdijplein in Middelburg vormt traditiegetrouw het hart van het Zeeland Nazomerfestival. Het saxofoonkwartet BL!NDMAN staat tijdens ZNF 2019 op de planken met de locatievoorstelling Wie is Bang. Tijdens de openingsavond van het Abdijplein gaan ze op de klassieke tour met Bach. Ook HAEVN is die avond van de partij.

Grote namen uit de Nederlandse muziekscene staan garant voor diverse nazomerfeestjes: Wende, Black Bird, Davina Michelle, 3JS, Danny Vera, Frank Boeijen, Nielson en Jett Rebel staan deze zomer op het podium  in Middelburg. Naast het muzikale geweld keert natuurlijk de picknick, het nazomerzingen en -dansen terug naar het plein. En op woensdag 4 september gaan de kindervoetjes van de vloer tijdens een spetterend concert van Samba Salad.

Het Festivalhart is tevens het vertrekpunt voor drie theatervoorstellingen: Nou, dag van Marijn Brouwers, For Mattia van Douwe Eisenga en Norway.Today van Theaterproductiehuis Zeelandia.

Het volledige programma van en alle verdere info over Zeeland Nazomerfestival vind je op www.theaterzeelandia.nl/nazomerfestival

Top
t