Current language: nl

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Het is een fenomeen van de laatste jaren: tributebands. Tributebands verschillen van coverbands in die zin dat ze enkel het repertoire van één band spelen. En ze hebben succes, jazeker! Je zou denken: waarom beginnen muzikanten niet zelf een groep en schrijven ze geen eigen songs? Maar soms zit het plezier van het spelen gewoon in de vertolking van de muziek van je idolen. Tributebands zijn hot. We selecteerden er tien, waarvan sommige het succes van het origineel quasi benaderen...

One night of Queen

One night of Queen © One night of Queen

Zou Freddie Mercury zich omdraaien in zijn graf mocht hij deze kerels aan het werk zien? Neen. Want One night of Queen is straffe kost. Een hommage, en wat voor één. One night of Queen is het concept, de band heet Gary Mullen & The Works, en als je hun tourkalender erop nakijkt, zie je: they can quit their daytime jobs. De band speelt nagenoeg overal, in en buiten Europa, en trekt duizenden Queen-fans. Mullen won in 2000 de talentenjacht 'Stars in their eyes' op ITV - met de meeste stemmen ooit - en begon twee jaar later met de tributeband. Wie gaat kijken naar One night of Queen belandt in een sfeer van weleer, van de grote Queen-concerten! Zeer de moeite. 

The Fab Four

The Fab Four © Wikimedia

Ja, The Beatles. Er bestaan talloze cover- en tributebands. Ook in België (check wat Pascal Deweze doet, bekend van Metal Molly, Sukilove en Gruppo Pawlowski), maar deze vier spannen toch de kroon. Mag je aan The Beatles komen? Diehardfans zullen zeggen (dat doen ze steevast): 'blijf met je fikken van het origineel', maar een tributeband is toch nog altijd beter dan de hologrammen die we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen. Ringo & Paul, met een 3D-versie van John en George? Naah. Dan liever vier andere lads die - naar eer en geweten - het repertoire van The Fab Four met uiterste precisie ten berde brengen. Tot de kapsels toe. Ogen dicht en het lijkt alsof je op een echt Beatles-concert staat (minus het gejoel van in katzwijm vallende bakvissen). En, by Jove, ze lijken er zelfs op. 
Cody Ray Slaughter

Cody Ray Slaughter © Cody Ray Slaughter

One for the money. Two for the show. There's Cody. Go, go, go! De King is nooit gestorven. Hij leeft verder als Cody! Misschien een wat vreemde tributenaam, maar wat Slaughter presteert is bijzonder sterk. Algemeen beschouwd als een van de beste Elvis Tribute Artistst ter wereld (en ze zijn met velen), en zeer populair. Slaughter - een geboren en getogen zuiderling uit Arkansas - begon er al aan op zijn dertiende en zag zijn ster rijzen. Vandaag is hij een van de best betaalde en meest gevraagde tribute artists. Wat hij er zelf over zegt? “My greatest joy is when I am paying tribute to Elvis and his music and trying to keep his spirit alive with his fans.”

Nirvana Tribute

Nirvana Tribute

Toch even de ogen uitwrijven. Is hij het echt? Neen, neen. Kurt Cobain komt echt niet terug (helaas), maar Jon O' Connor weet hem wel levend te houden. Nirvana Tribute omschrijft zichzelf als de N°1 Tribute Band, die overal ter wereld de Nirvana legacy op de mensen los laat. Met veel goesting, veel zin voor avontuur en zeer tot de voldoening van de fans. Cobain ging veel te vroeg en liet een leegte achter. Ondertussen is het voor 40 plus somethings nostalgie, maar voor de nieuwe lichting Nirvana-fans een kennismaking met hoe de band live klonk. Net echt, niet echt, maar zeer verdienstelijk. 

The Rocket Queens

The Rocket Queens © The Rocket Queens

Zou Axl Rose ze al gezien hebben? Misschien wel, tussen het touren door. Een tributeband, enkel vrouwen, die het oeuvre van Guns N' Roses erdoor jagen. Met verve. Wat vreemd: ze lijken onvindbaar op sociale media en toch hebben ze een trouwe schare volgers. Nu ja, de legendarische line uit de jaren 1990 komt niet meer terug, maar deze vrouwen weten - net zoals de Iron Maidens - het publiek wel uit hun hand te laten eten. Brooklyn based, en tourend. Hard en snedig, helemaal goed! 

Arrival from Sweden

Arrival from Sweden © Arrival from Sweden

Ja, je hebt Björn Again, ook een ABBA-tribute band, met wereldwijd duizenden fans, maar omdat de koek mooi verdeeld mag worden, schenken we aandacht aan Arrival from Sweden. Ze bestaan sinds 1995 en hebbe naar eigen zeggen al 25 wereldtournees achter de rug. Helemaal volgens de regels van de kunst, van muziek tot pakjes. Pittig detail: "Arrival from Sweden is the only ABBA tribute band in the world that has been given an unreleased ABBA song, "Just A Notion" directly from Björn Ulvaeus and Benny Andersson of ABBA." Nou moe! 

Australian Pink Floyd

Australian Pink Floyd © EPA

Met vier miljoen verkochte tickets wereldwijd moet dit een van de meest populaire tributebands zijn van het moment. Stonden nog in het Brussels Koninklijk Circus in april en wie er bij was, is nog steeds onder de indruk. Iedereen is lovend: de internationale pers, David Gilmour zelve ... Ze rijden al sinds 1988 een onberispelijk parcours, ook dankzij het feit dat ze zich omringd weten door muzikanten en een geluidstechnicus die nog met de échte Pink Floyd op tournee waren. This is quite an experience! The Australian Pink Floyd verlegt telkens weer de grenzen van het genre en geeft steeds verbazingwekkendere optredens voor een immer groeiende fanbase.

Bizkit Park

Bizkit Park © Bizkit Park

Nu metal. Toen Korn het levenslicht zag, injecteerden ze de goegemeente met een flinke scheut nieuwe muziek. Nu metal was een ding. Limp Bizkit, Linkin Park... Er volgden nog grotere en mindere goden. Vandaag eert Bizkit Park de numetalgrootheden van weleer. Oh, ze zijn Belgisch. Onlangs liet Niko Vandendriessche zich in HUMO het volgende ontvallen: "Ja, rond 2005 werd het genre uitgekotst. Het was het moment dat al die groepen ballads moesten hebben, zoals ‘Behind Blue Eyes’ van Limp Bizkit. Daarmee hebben ze het zelf om zeep geholpen. Plots was nu metal not done. Maar dat wil niet zeggen dat het genre voor mensen van mijn leeftijd niet is blijven leven. Het blijft de muziek waarmee we opgegroeid zijn, de soundtrack van de jeugdhuis- of caféjaren. En die nummers blijven verdorie nog altijd overeind, hè? Als je ze op de radio hoort, klinkt dat nog altijd goed."

Dread Zeppelin

Dread Zeppelin © Dread Zeppelin

Draait al een behoorlijke poos mee, deze bende. Elvis meets Led Zeppelin in een reggae feel. Bijzonder cool! Brachten in 1990 al hun debuut-lp uit, 'Un-Led-Ed', en hebben ondertussen de hele wereld verbaasd. Reggae, Led Zeppelin en Elvis door elkaar. Dat bestaat niet! En toch. Dread Zeppelin rocks! Ze hebben hun repertoire uitgebreid met wat covers van Bob Marley en The Yardbirds. Hun laatste album dateert alweer van 2011 ('SoSo') maar de band tourt nog steeds. Oh, hun zanger heet Tortelvis. Haha. 

Bulls on Parade

Bulls on Parade © Bulls on Parade

We gaan eruit met nog wat Belgisch geweld: Bulls on Parade, die er een erezaak van maken om Rage Against the Machine te doen herleven. Met verve! Hun concerten monden steevast uit in een moshpit en een circle of death. Op de LA Music Awards 2006 werden ze  nog genomineerd als Best Tributeband Worldwide; dat wil toch iets zeggen. Ondertussen spelen ze alles en iedereen in de vernieling, zoals op Graspop Metal Meeting. 

Top
t