Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

In juli verloor de muziekwereld weer heel wat talent. De volgende sterren blijven schitteren in ons geheugen.
Deze muzieksterren overleden afgelopen maand © Facebook / Sid Ramin

De Amerikaanse componist en arrangeur Sid Ramin is niet meer. Hij overleed op honderdjarige leeftijd. Ramin co-orkestreerde de muziek voor ‘West Side Story’, samen met Leonard Bernstein en Irwin Kostal. In 1961 kreeg hij daar een Grammy Award voor. Met ‘Blue Tango’ – ook een compositie van Ramin – raakte hij wereldwijd bekend. De grote musicus stierf op maandag 1 juli aan een natuurlijke dood.

João Gilberto

João Gilberto © Facebook / João Gilberto

Op 6 juli overleed de legendarische Braziliaanse zanger en gitarist João Gilberto. Hij haalde net de negentig niet. Gilberto staat voornamelijk bekend als de vader van de bossanova, een mix van jazz en samba. Wereldwijd haalde hij de hitlijsten. Ongetwijfeld ken je zijn versie van ‘The Girl From Ipanema’. De plaat die hij opnam met de grote saxofonist Stan Getz ging miljoenen keren over de toonbank.

Gary LeMel

Gary LeMel © Facebook / Gary LeMel

Gary LeMel was de voormalige baas van Warner Bros. Hij stierf op 6 juli aan de gevolgen van Parkinson. In zijn carrière als jazz-zanger en muziekproducer zette hij tal van hits achter zijn naam. Denk maar aan het nummer ‘Evergreen’ van Barbara Streisand. Ook heel wat soundtracks komen van zijn hand. Onder andere die van de films ‘You’ve Got Mail’, ‘City of Angels’ en ‘St. Elmo’s Fire’. LeMel werd tachtig.

Yannis Spathas

Yannis Spathas © Wikipedia

Hij werd gezien als een van de beste gitaristen van Griekenland. Yannis Spathas, een van de oprichters van de band Socrates Drank The Conium, is niet meer. Hij stierf op 6 juli op 69-jarige leeftijd. Na zijn carrière bij Socrates deelde hij het podium met grote Griekse orkesten en gitaristen: Mikis Theodorakis, George Dalaras en Manos Loizos. Met Spathas verliezen we een van de grootste gitaristen van de jaren ’60 en ’70.

Aaron Rosand

Aaron Rosand © Wikipedia

Een carrière van meer dan zeventig jaar: dat kan tellen. Op 9 juli stierf de Amerikaanse violist Aaron Rosand op 92-jarige leeftijd. Zijn muzikale aanleg had hij van geen vreemden. Zijn vader was cabaretzanger, zijn moeder filmpianiste. Logisch dus, dat hij zich ook op de muziekwereld stortte. En hoe! Hij stond op het podium met de grootste orkesten ter wereld, en toerde zelfs regelmatig door Europa.

Jerry Lawson

Jerry Lawson © Facebook / Jerry Lawson

Herinner je je de legendarische a-capellagroep The Persuasions nog? Droevig nieuws voor de fans: zanger Jerry Lawson stierf op 10 juli na een lange strijd tegen een slepende ziekte. Hij werd 75. In 1970 bracht de band haar debuutplaat uit, onder het toeziend oog van Frank Zappa. Meteen een schot in de roos. Lawson kreeg maar niet genoeg van muziek maken. Het beste bewijs? Vier jaar geleden nam hij nog een soloplaat op. Op zijn 71ste!

Russell Smith

Russell Smith © wikipedia

Russel Smith was singer-songwriter en medeoprichter van Amazing Rhythm Aces. Hij overleed op 12 juli na een langdurig gevecht tegen kanker. Met ‘Third Rate Romance’ scoorde de band een gigantische hit, en zette zichzelf op de kaart in de muziekwereld. Smith imponeerde met zijn soulvolle stem en kunstzinnige songteksten. Hij werd zeventig.

Dick Richards

Dick Richards © Wikipedia

Op 12 juli stierf de 95-jarige Dirk Richards, drummer van Bill Haley & The Comets. Richards was niet te horen op de populairste tracks, maar was wél lid tijdens de gloriejaren van de band. Tussen 1953 en 1955 mocht hij als vaste drummer mee op het podium. Kort nadien stapte hij uit de groep en richtte een nieuwe op: The Jodimars. Richards werd later opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame.

Johnny Clegg

Johnny Clegg © Facebook / Johnny Clegg

Een van dé symbolen van het verzet tegen het racistische apartheidsregime in Zuid-Afrika. Clegg richtte interraciale politiek geëngageerde muziekgroepen op zoals Juluka en Savuka. Hij ontpopte zich als een geliefd muzikant in binnen- en buitenland. Sinds de jaren zestig woonde hij in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, waar hij gebeten werd door de Zulu-microbe. Clegg stierf op 16 juli. Hij was amper 66.

Art Neville

Art Neville © Facebook / Art Neville

Op 22 juli overleed Art Neville, bekend van onder andere de Neville Brothers en The Meters. De doodsoorzaak is niet bekend. Zijn Zijn carrière nam meer dan vijftig jaar in beslag en leverde hem een Lifetime Achievement Award op. Hij verzamelde ook tal van andere Grammy’s. Met zijn bands scoorde hij heel wat hits, waaronder ‘Cissy Strut’ en ‘Sophisticated Cissy’ met The Meters. Neville werd 81.

Top
t