Current language: nl

King Diamond: metaal als juweel

Graspop Metal Meeting: een verhaal van oudgedienden en nieuwe wolven die broederlijk naast elkaar de metal-Muze aanroepen en het publiek meenemen op een trip die nog lang zal nazinderen. Hoort in het rijtje oudgedienden thuis: King Diamond.
King Diamond: metaal als juweel © Wikimedia

Deens, stevig en met vuur waar Drogor van Danaerys Stormborne nog een puntje aan kan zuigen. Als Denemarken zijn metalzonen uitstuurt, wees er dan maar zeker van dat ze potten zullen breken. Lars (Ulrich) deed het eerst, in zijn kielzog volgden velen. Wat King Diamond betreft: de artiest is de naam. De artiest is het talent. Wie ook maar een beetje verstand heeft van heavy metal weet meteen waaraan hij of zij zich mag verwachten.

Naast theatrale verhalen doordrenkt met horror valt vooral de karakteristieke stem van de meester op. Hun eerste plaat dateert alweer van 1986 'Fatal Portrait', hun laatste van 2007 - veel te lang geleden dus - maar er is nieuw werk op komst, met een dvd/Blu-Ray van de 2015-2016 Abigail In Concert-tournee, met twee volledige optredens: een indoorshow in Philadelphia en het optreden van King Diamond op Graspop Metal Meeting 2016.

Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Wikimedia Commons

Stemmen!
Wat een stem! King Diamond - gewoon geboren als Kim Bendix Petersen - staat bekend om zijn fantastische stem en zijn hoog bereik. Maar nog meer om zijn stem, make-up en attributen on stage, staat hij bekend om zijn geloof in de satanistische filosofie, zoals die ontwikkeld werd door Anton LaVey. Zijn duivelse podiumpresence is rooted in een diep geloof, not just a gimmick. Mercyful Fate
Fans van King Diamond zijn wellicht ook fan van Mercyful Fate, Diamonds eerst band, die ook al een voorliefde had voor het occulte en voor Satan. Het is daar toch wat in het hoge(re) Noorden. Behoorden tot de first wave of black metal, samen met Venom, Bathory, Hellhammer ... en maakten school. Hun eerste plaat heet 'Melissa'. Mooi en lief, maar vergis je niet. Je kan je er aan snijden. Klinkt nu een beetje gedateerd - een beetje als 'Number of the Beast' - maar nog steeds een bom! Bypass
2010. Diamond wordt afgevoerd naar het ziekenhuis met hartproblemen: rookte te veel en zijn aders slibden toe. Een triple by-pass later stond hij weer te zingen. 

"They kick started my heart. I feel like I brought something back. That’s a feeling I just have."

Drie keer King Diamond, drie keer jeezesmariajozef! 

Hoe ze klonken in 2016? Je vindt het integrale concert hier. Bommetje! King Kerry en King Diamond in een interview: twee titanen over rare ontmoetingen. King Diamond stelt de vragen. Volgens zij die het kunnen weten: hun beste album: 'Abigail', gevolg door 'Them'. 
Top
t