Current language: nl

KISS: made for loving you, for ever!

Indrukwekkend, dat is het minste wat je kan zeggen van de carrière van Gene Simmons en zijn kornuiten. 45 jaar geleden opgericht, in de VS, en vandaag nog steeds even aanwezig als luizen in de pels van een straathond. KISS: made for loving you, for ever! © EPA

KISS zien? 't Zal dan toch nu moeten zijn, want na meer dan vier decennia heeft de band besloten om er een punt achter te zetten. Echter niet zonder de miljoenen fans nog één keer te trakteren op een wervelende afscheidstournee. Zo ook op Graspop Metal Meeting 2019!

Toepasselijke naam: 'End of the Road’. Het was in het gezegende jaar 1973 dat zanger/gitarist Paul Stanley en bassist Gene Simmons KISS oprichtten. Tot op vandaag zijn beide heren de stuwende krachten achter het concept dat als geen ander rock-‘n-roll aan theatrale performances weet te koppelen. Na een drietal studioalbums en talloze optredens in de VS scoorde KISS in 1975 zijn eerste grote succes met de single ‘Rock and Roll All Nite’ en het album ‘Alive!’. Dat wordt vandaag nog steeds beschouwd als een van de beste liveplaten ooit. Met ‘Destroyer’ (1976) werd KISS een heuse stadionband en opvolger ‘Dynasty’ (1979) - met daarop de hits ‘I Was Made For Lovin' You’ en ‘Sure Know Something’ - bracht hen wereldwijd succes.

Begin jaren 1980 was het vet van de soep voor gitarist Ace Frehley en drummer Peter Criss: ze zeiden tabé, maar Simmons en Stanley gingen koppig door en bleven succes na succes aan hun palmares rijgen: studioalbums, liveplaten en -dvd’s. Na 2000 werd het wat rustiger met amper twee platen. Maar live? Overdonderend, steeds! Niet te missen.
Bijzondere band, want ...

Bijzondere band, want ... © Epa

Maskers af!
Tien jaar lang wist KISS zijn ware identiteit te verbergen. Ze hadden hun fans al om de tuin geleid door in 1980 een album uit te brengen dat 'Unmasked' heette, maar tot een echt ontmaskering kwam het pas in 1983 met een real 'unmasking' live, op MTV. Of toch niet? Wel, in 1974 hadden ze al een fotoshoot gehad, zonder grime, op vraag van Charlie Auringer, art director bij het legendarische magazine 'Creem'. Volgens hem had hun management 'OK' gezegd op zijn vraag. Niet zo! 

Peggy Bundy 
Wie? 'Married with children'-actrice Katey Sagal zong mee op Gene Simmons' soloplaat. Hoe dat zo kwam? Op een dag stapte Gene Simmons binnen in het restaurant waar ze opdiende en hij hoorde haar zingen. “Gene thought I was kinda cute, so we ended up kinda going out”, zei ze daarover. Ze speelde in een bandje ook: The Group With No Name, maar die was geen lang leven beschoren. Sagal ging achteraf wel aan de slag als backgroundzangeres bij onder meer Bob Dylan en Bette Midler. 

Piss off? 
Haha, ja! Gene had een reality show 'Family Jewels' waarvoor de productie een promo op poten zette: de verkoop van urinoirmatjes met daarop het gezicht van Simmons. Natuurlijk begonnen fans die matjes overal te stelen. Wash before use! Drie keer KISS!

I was made for lovin' you
Een ouwe, maar een goeie. Meer dan een miljoen verkochte exemplaren, maar een van de meest gehate nummers ooit. Wat? Ja, niet de fans, maar wel Gene Simmons zelf. Hij speelt het niet graag, wegens te soft en té disco. "Do, do, do, do, do, do, do?! Really?!" In een tv-show. In 1974 waren de mensen anders dan vandaag. Niet omdat ze meer ledematen hadden, maar wel omdat ze niet gewend waren aan een verschijning als Gene Simmons. Je ziet 'm hier zijn entree maken in een Amerikaanse tv-show. Let vooral op de al aanwezige gasten. The early years! 1979. KISS rockt hard. Lekkere 1970 sound, vet, groovy en vuil. Zoals het hoort! Full concert in Detroit. Win hier je tickets voor de beste zomerfestivals!

Top
t