Current language: nl

Tien straffe countryplaten die in je platenkast horen!

Tien straffe countryplaten die in je platenkast horen! © Wikimedia

Country! Net zo Amerikaans als marshmellows, big pick-up trucks, doughnuts en refill coffee. Een genre waarin de grote levensvragen niet geschuwd worden.

Country heeft lange tijd een 'corny' imago gehad. Oubollig en klef. Ten onrechte, want tussen de duizenden releases - ja, er zit veel kaf tussen het koren - vind je prachtige platen, vol begeestering, passie en songs over het leven van alledag. Wij selecteerden er tien. Lees, luister en zoek.

Hank Williams - '40 greatest hits'

Hank Williams - '40 greatest hits' © Wikimedia

Nogal wat countrysterren hebben of hadden een wild leven. En sommigen legden snel het loodje. Hank Williams was er zo één. Stierf toen hij amper 29 was. Maar hij liet wel een prachtig oeuvre na. Williams was een ongelooflijke songwriter: op amper zes jaar tijd - zo lang duurde zijn carrière - schreef hij meer dan 400 songs. En van die 400 werden er ongelooflijk veel gecovered. Williams moet zowat de meest gecoverde artiest ooit zijn. Prolific, heet dat in het Engels. Dat-ie niet op zijn mond gevallen was, blijkt uit deze stellingname over het schrijven van songs: "If a song can’t be written in 15 minutes, it ain’t worth writing.” Veertig songs, allemaal essentieel. Williams was een genie, groter dan Lennon & McCartney samen. Listen and learn! 

Gram Parson - 'Grievous Angel'

Gram Parson - 'Grievous Angel' © Wikimedia

Het belang van Gram Parsons mag niet onderschat worden. Amper 26, maar hij heeft meer dan één steen verlegd in de carrières van verschillende muzikanten. Neem nu bijvoorbeeld 'The Byrds', de band waarmee hij begon te spelen toen hij amper 22 was. Parsons invloed was van dien aard dat 'The Byrds' een andere weg insloegen, weg van de folkie Dylan-benadering, meer naar een fusion van country & rock. Of wat met The Rolling Stones? Zou er ooit een 'Wild Horses' bestaan hebben, mochten Keith en Mick Gram niet ontmoet hebben? Parson overstelpte hen met platen uit zijn eigen collectie en leerde hen Americana kennen. Emmylou Harris? "Gram heeft me alles geleerd wat er te leren valt over country." 'Grievous Angel' was Parsons laatste plaat, maar hij heeft de release zelf niet meegemaakt. 

Marty Robbins - 'Gunfighter Ballads & Trail Songs'

Marty Robbins - 'Gunfighter Ballads & Trail Songs' © Wikimedia

Marty Robbins zal altijd de man van 'El Paso' blijven, de signature song over de crush op een barjuffrouw, én een van de 'greatest songs' ooit geschreven. 'Gunfighter Ballads & Trail Songs' was een van de eerste conceptalbums in de country, opgehangen aan één thema. Er zouden er later nog volgen. Achter de knoppen zat Don Law, hoofd van het countryluik bij Columbia Records, die verschillende countryartiesten naar Columbia haalde. Robbins was - amongst others - beïnvloed door de verhalen van zijn grootvader, een Texas Ranger, en putte uit diens vertelsels inspiratie voor talloze songs. Dit album werd op amper één dag tijd opgenomen. 
Emmylou Harris - 'Pieces of the sky'

Emmylou Harris - 'Pieces of the sky' © EPA

Het tweede album van Harris, en meteen de plaat die haar carrière op de rails zette. Ze had voordien al een album uit, 'Gliding Bird', maar dat was nog een obscuur werkstuk. Duikt ook op: Gram Parsons, die een grote invloed had op Emmylou Harris. Het was dankzij hun muzikale samenwerking dat Harris naam en faam maakte. 'If I could only win your love' bracht haar roem en bereikte nummer vier in de Billboard charts. Op de plaat staan een aantal eigen nummers en een paar covers, een selectie die aangaf hoe breed Harris' smaak was. 'Pieces of the sky' is een van de 1001 platen die je gehoord moet hebben voor je sterft. Begin er dus maar aan. 

Dolly Parton - 'Coat of many colours'

Dolly Parton - 'Coat of many colours' © EPA

Dolly Parton. Voor eeuwig en altijd in de geschiedenis gebeiteld dankzij 'Jolene', ook magistraal gecoverd door The White Stripes. Maar Parton is veel meer dan die ene song. Een icoon! 'Coat of many colours' was haar negende studio-album, een plaat die ze opnam in 1971. De titeltrack is naar Partons eigen zeggen haar meest favoriete track, omdat hij gaat over haar jeugd en de armoede die ze kende. De plaat was 'Album of the year' in 1972. Parton was zo opgetogen over de plaat dat ze later een aantal songs opnieuw opnam en uitgaf. Zoals 'My Blue Tears', waarvoor ze Emmylou Harris en Linda Ronstadt uitnodigde. 

Willie Nelson - 'Red Headed Stranger'

Willie Nelson - 'Red Headed Stranger' © EPA

Willie Nelson, outlaw country singer. Groot pleitbezorger voor marihuana en een man die de eeuwigheid lijkt te willen overleven. Wat een kerel. Wat een artiest. 'Red Headed Stranger', Nelsons achttiende plaat, verscheen in 1975. Voor het opnemen van 'Red Headed Stranger' had Nelson al ongelooflijk veel succes gekend. Toen hij tekende bij Columbia Records, kreeg hij absolute artistieke vrijheid, wat leidde tot dit album. 'Red Headed Stranger' is gebaseerd op een nummer 'The Tale of the Red Headed Stranger' dat Nelson draaide toen hij dj was. De plaat is een conceptplaat - Columbia Records vond het eigenlijk maar niets - over een moordenaar op de vlucht. Het werd een megaseller. 

Dwight Yoakam - 'Hillibilly Deluxe'

Dwight Yoakam - 'Hillibilly Deluxe' © EPA

Yoakams tweede album. Rechttoe-rechtaan country. Een hedendaagse countryster, rijzend aan het grote firmament. Onder welke categorie moet je Yoakam onderbrengen? Nee, wij zijn niet voor hokjes, maar sommige radiozenders wel, want volgens de ene was hij 'too rock for country' en volgens de andere 'too country for rock'. Ja, jongens, wat zal het zijn? Yoakam is een fantastisch songschrijver, een steengoed zanger en geobsedeerd door muziek uit de jaren 1960, maar een exploot van de New Country. 

Johnny Cash - 'Johnny Cash At Folsom Prison'

Johnny Cash - 'Johnny Cash At Folsom Prison' © EPA

Een van de bekendste countryplaten ooit gemaakt, van de hand van 'the man in black', Johnny Cash. Meesterwerk! Wat-een-plaat! Niet enkel om de songs die erop staan, maar ook om de bravoure bij het totstandkomen: Cash speelde live in een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van het land. Een van de beste liveshows ooit opgenomen, die maar ten dele het talent van Cash etaleert én zijn relatie met het toch wel aparte publiek. 500.000 verkochte exemplaren op één maand tijd. Alstublieft! En overal geprezen. 'Hello, I'm Johnny Cash.'
Ray Charles - 'Modern Sounds in Country and Western Music'

Ray Charles - 'Modern Sounds in Country and Western Music' © EPA

Je zou Ray Charles niet meteen associëren met country, maar vergis je niet, de man maakte een prachtige countryplaat. Charles is vooral bekend om zijn jazz- en rhythm-'n-bluessongs, zijn ongelooflijke pianospel en zijn magnifieke stem. Hij had al verschillende hits op zijn naam staan, waaronder 'I got a woman', niet meteen een goeie geloofsbrief om het als countryartiest te proberen. Maar kijk, toen hij bij Atlantic Records tekende en daarbij artistieke vrijheid claimde, nam hij een countryplaat op. De platenmaatschappij vond het maar niets ('Je gaat fans verliezen!'), maar het tegenovergesteld gebeurde: 'Modern Sounds in Country and Western Music' werd een succes en kampeerde twee jaar in de hitlijsten, waarvan veertien weken op nummer 1. 

Patsy Cline - '12 greatest hits'

Patsy Cline - '12 greatest hits' © PBS

Patsy Cline was amper dertig toen ze stierf in een vliegtuigcrash. Een van de grootste verliezen in de muziek, want op het moment dat ze stierf, was ze een van de grootste countrysterren. 12 songs? Is dat alles? Helemaal niet, maar laat dit een startpunt zijn voor de verdere ontginning van haar oeuvre. Cline vertolkte heel wat songs van Hank Cochran en slaagde erin om zijn songs helemaal in de juiste mal te gieten, vooral vocaal. Luister maar naar 'I Fall To Pieces', 'She’s Got You', 'Why Can’t He Be You' en 'You’re Stronger Than Me'. Clines eerste succes was 'I Fall To Pieces', gevolgd door 'Crazy' (meteen ook het eerste grote succes van Willie Nelson). Te vroeg heengegaan, nog steeds aan het hart gedrukt. 

Top
t