Current language: nl

Wie wordt de eindwinnaar van Speel het hard?

Op zondag 14 april organiseren De Bijloke, Brussels Philharmonic en Canvas het slotconcert van 'Speel het hard'. Daar zal blijken wie de eindwinnaar wordt van deze tweede editie van de wedstrijd voor amateurmuzikanten. Het publiek beslist tijdens het slotconcert welke finalist mag optreden op Iedereen Klassiek 2019.
Wie wordt de eindwinnaar van Speel het hard? © Canvas

In de slipstream van Thomas speelt het hard
Speel het hard ontstond in 2017 in de slipstream van Thomas speelt het hard, de Canvas-reeks over klassieke muziek met Thomas Vanderveken. De eerste editie werd gewonnen door de violiste Hanne Dauwe. Voor de tweede editie van Speel het hard schreven zich opnieuw meer dan honderd muzikanten in op het online platform van de wedstrijd. Daar stelden ze zichzelf en het stuk dat ze wilden spelen voor, en postten ze filmpjes waarin ze hun muzikale vorderingen deelden met het publiek.

Speel het hard 2.0

Speel het hard 2.0 © Canvas

Op 3 september van vorig jaar begon een nieuwe editie van Speel het hard, de online zoektocht naar muzikaal talent. Amateurmuzikanten werden uitgedaagd om een jaar lang hun favoriete concerto in te studeren. Via een grote online wedstrijd maakten ze kans om op 14 april 2019, samen met het Brussels Philharmonic op te treden in Muziekcentrum De Bijloke in Gent en zo in de voetsporen van Hanne Dauwe en Thomas Vanderveken te treden.

De jury van Canvas en het DKO koos tien finalisten uit deze groep muzikanten. Die werden op zaterdag 26 januari door Thomas Vanderveken tijdens Klara in de singel voorgesteld. Zij mochten op 23 maart allemaal optreden in de Marconistudio van de VRT voor een professionele jury, bestaande uit alle partners van 'Speel het hard': De Bijloke, Klara, Brussels Philharmonic, het DKO en Canvas. Na lang beraadslagen kozen zij drie winnaars:

- Lieve Wouters (Fluitconcerto van Jacques Ibert)
- Philippe Sysmans (3de pianoconcerto van Sergej Rachmaninov)
- Roosmarij Clercx / Jozefien Vanherpe (Dubbelconcerto van Johannes Brahms)

Deze drie winnaars (de laatste in duo) mogen nu zondag 14 april hun stuk spelen met het Brussels Philharmonic, onder leiding van maestro Manoj Kamps. De mensen in de zaal beslissen met een stembriefje wie van de drie de eindwinnaar wordt van Speel het hard.

Aanmoedigingsprijs
Na de finale op 23 maart had de jury het gevoel dat ze - naast de drie winnaars - nog een speciale aanmoedigingsprijs wilde uitreiken aan de twee jongste deelnemers:

- Yelin Wangzhang (Pianoconcerto N° 1 van Joseph Haydn)
- Marjolijn Acke (Zang- Exsultate, Jubilate van Wolfgang Amadeus Mozart)

Ook deze twee finalisten mogen aantreden op het podium van De Bijloke en spelen/zingen met het orkest. Naast de optredens van de winnaars van het 'Speel het hard' speelt Brussels Philharmonic ook 'Cantilena', een werk van de Vlaamse componist Frits Celis en 'Nacht op een kale Berg' van Modest Moussorgsky, in het arrangement van Nikolaj Rimsky-Korsakov.

Herbekijk alles via www.canvas.be/speel-het-hard en www.speelhethard.be

Wat eraan voorafging...

Wat eraan voorafging... © Canvas

Thomas Vanderveken maakte met 'Thomas speelt het hard' een reeks over klassieke muziek. Speciaal voor het programma leerde hij in een jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg. Zijn muzikale droom!

Ondertussen kregen in het kielzog van het programma ook amateurmuzikanten met de wedstrijd 'Speel het hard' de kans hun beste kunnen te tonen. Bijna 300 enthousiaste muzikanten gingen net als Thomas Vanderveken de uitdaging aan om gedurende een jaar een muziekstuk van hun eigen keuze in te studeren. Daarvan werden 10 finalisten geselecteerd en uiteindelijk was Hanne Dauwe (foto) de winnares. Op 7 december 2017 voerde hij het concerto, samen met Brussels Philharmonic, uit in Muziekcentrum De Bijloke. De winnares van Speel het hard, violiste Hanne Dauwe, speelde het voorprogramma van Thomas.

Hanne Danst

Hanne Danst © Canvas

Ook VRT-nieuwsanker Hanne Decoutere trad eerder al in het spoor van Thomas Vanderveken. Zij wou haar meisjesdroom waarmaken: als prima ballerina optreden met een gerenommeerd balletensemble. En op dinsdag 12 februari was het zover. Die avond danste ze in het Concertgebouw Brugge samen met haar danspartner Gabor Kapin van Ballet Vlaanderen de balkonscène uit Romeo en Julia, in de versie van het Ballet van Monte Carlo. Dat dansgala is een samenwerking tussen verschillende nationale en internationale dansgezelschappen. Onder meer de winnaars van Dans met Hanne, Compagnie J, Dansstudio Arabesque, Ballet Vlaanderen en het Ballet van Monte Carlo traden die avond op.

Dit dansgala werd de apotheose van de zesdelige tv-reeks 'Hanne danst'. Daarin volgden we het traject dat Hanne het voorbije jaar heeft afgelegd en gidste zij ons doorheen de wereld van het ballet.

Het galaconcert wordt gestreamd via de Facebook-pagina van Speel het hard.

Praktisch :

Speel het hard: Slotfinale Canvaswedstrijd
Zondag 14 april 2019 om 20.00 u in de Bijloke in Gent


Meer info : www.bijloke.be

Top