Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (maart 2019)

Geen maand gaat voorbij zonder dat een paar grote muziekhelden niet langer zijn. In maart moesten we jammer genoeg afscheid nemen van deze sterren.

Sara Romweber

Sara Romweber © Wikipedia

De Amerikaanse Sara Romweber, een krachtige drummer met een levendige persoonlijkheid die bekend was in de bloeiende indie-scene, overleed op 4 maart aan een hersentumor. En dat terwijl ze nog maar 55 jaar oud was. In de jaren ’80 speelde ze in het trio Let’s Active, later maakte ze deel uit van de groep Snatches of Pink om daarna met haar jongere broer Dexter het rockabilly Dex Romber Duo op te richten.   
 

Keith Flint

Keith Flint © Shutterstock

De 49-jarige frontman van The Prodigy Keith Flint is overleden. Volgens de band stapte hij op 4 maart uit het leven. De excentrieke zanger was afkomstig van Dunmow in Essex. Als sinds de jaren ’90 zette de band de wereld op zijn kop met hits als ‘Out Of Space’, ‘Breathe’ en ‘No Good’. Het brein achter de groep was Liam Howlett, maar Keith was het uithangbord op het podium. Eerst als danser, later als zanger en frontman. Zijn piercings, opvallende kapsels, tattoos en gekleurde lenzen maakten hem uniek. Een man die we niet snel zullen vergeten.  

Jacques Loussier

Jacques Loussier © Wikipedia

Hij gaf meer dan drieduizend concerten en verkocht meer dan zeven miljoen platen. Op 4 maart verloor de muziekwereld een meester in klassieke muziek en jazz: Jacques Loussier. Hij overleed op 84-jarige leeftijd. De Franse componist en pianist maakte vooral naam met zijn jazz-bewerkingen van de muziek van Johan Sebastian Bach. Maar hij componeerde ook muziek voor film en televisie, en richtte zijn eigen opnamestudio op waar onder andere The Cure en Pink Floyd hebben gewerkt.  

Hal Blaine

Hal Blaine © Wikipedia

Hij speelde op meer hitsingles dan eender welke andere drummer in de rockgeschiedenis. Maar op 11 maart moesten we jammer genoeg afscheid nemen van de Amerikaanse drummer Hal Blaine. Hij werd 90 jaar oud. De lijst van bekende artiesten met wie hij samen in de studio stond, is indrukwekkend. Frank Sinatra, Elvis Presley, Simon & Garfunkel, Cher, John Lennon en de Beach Boys zijn er maar een paar van. Een van zijn bekendste drumintro’s is die van het nummer ‘Be My Baby’ van The Ronettes.  

Yann-Fañch Kemener

Yann-Fañch Kemener © Wikipedia

De invloedrijke Bretonse folkzanger Yann-Fañch Kemener stierf op 16 maart na een lange strijd tegen kanker. Hij werd 61. Kemener wordt beschouwd als een van de mooiste Bretonse stemmen ooit, een kunstenaar die nooit zijn taal en zijn land vergeten is. Hij combineerde gwerz – een typisch Bretons folklied – met dansdeunen en deelde het podium met andere legendes in zijn genre. Sinds de jaren ’70 heeft hij een indrukwekkend repertoire aan oude Bretonse liederen verzameld en hielp hij mee om het kan ha diskan – de bekende vraag en antwoordzang – opnieuw tot leven te brengen.  

Dick Dale

Dick Dale © Wikipedia

De man achter een van de beroemdste gitaarriffs ter wereld, Dick Dale, overleed op 16 maart. Hij werd 81. De Amerikaanse gitarist wordt gezien als een van de grondleggers van de surfrock. Zijn meest bekende song, ‘Misirlou’, is een Griekse traditional die hij in de jaren ’60 bewerkte en die in de jaren ’90 opnieuw populair werd dankzij de soundtrack van de cultfilm 'Pulp Fiction'. Die gitaarriff gaat de boeken in als een van de beroemdste riffs ooit.  

Andre Williams

Andre Williams © Wikipedia

Rhythm ’n blueszanger Andre Williams overleed op 17 maart aan de gevolgen van kanker. Hij werd 82 jaar oud. Hij stond bekend als de godfather of rap, en is vooral gekend van hits als ‘Bacon Fat’, ‘Shake a Tailfeather’ en ‘Jail Bait’. Williams werkte samen met enkele grote muzieksterren. Denk maar aan The Red Hot Chili Peppers en Parliament. De laatste jaren trad hij zelf nog regelmatig op met Garageband en nam hij het ene album na het andere op.  

Scott Walker

Scott Walker © Wikipedia

Op 22 maart overleed de Amerikaans-Britse zanger Scott Walker, vooral bekend van de band The Walker Brothers, op 76-jarige leeftijd. Walker brak in de jaren ’60 door als frontman van het muzikaal trio The Walker Brothers. Met hits als ‘The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’ en ‘Make It Easy On Yourself’ had de popgroep op een bepaald moment zelfs meer fans dan The Beatles. In 1967 ging de groep uit elkaar en ging Walker solo. Met veertien studioalbums op zijn naam geldt hij als een van de meest vernieuwende en avontuurlijke songschrijvers van de vorige eeuw. Zijn laatste plaat ‘Soused’ dateert uit 2014.   

Top