Current language: nl

R.I.P. Willy Willy: een terugblik op zijn carrière

Willy Willy is overleden. De bevlogen gitarist van The Scabs kreeg op 8 februari met z'n groep nog een Lifetime Achievement Award. Hij leed al een tijd aan een slepende ziekte. 

R.I.P. Willy Willy: een terugblik op zijn carrière

© Isopix

Willy Willy, officieel Willy Lambregt, groeide uit tot een legendarisch gitarist. Hij speelde bij Arbeid Adelt!, Vaya Con Dios en The Scabs, en had ook een soloproject, Willy Willy & The Voodoo Band.

Lambregt stopte op z'n zestiende met school om het pad van de rock 'n roll in te slaan. In zijn thuisstad Oostende stond hij te boek als Willy Punk, en hij speelde er bij Revenge 88 en nog enkele andere bands. Aan zijn tijd bij het leger hield hij een enorme afkeer van autoriteit over. Begin jaren '80 haalde Marcel Vanthilt hem binnen bij Arbeid Adelt! om Luc Van Acker te vervangen.

De ontmoeting met Dani Klein

De ontmoeting met Dani Klein

© Isopix

Bij Arbeid Adelt! ontmoette hij achtergrondzangeres Dani Klein. Willy en Dirk Schoufs, die toendertijd een akoestisch duo vormden, zouden een jamsessie in een winkel houden en vroegen Dani of ze hen wilde vergezellen. Dat gebeurde ook, en het bleek nog geslaagd ook. Zo werd de basis gelegd voor Vaya Con Dios. Hij zou die groep en The Scabs een tijd combineren, maar besloot uiteindelijk toch voor Guy Swinnen en co te kiezen. Rock was meer iets voor hem dan de latingeluiden van Vaya Con Dios.


Nieuw elan voor The Scabs

Nieuw elan voor The Scabs

© Isopix

Toen The Scabs Willy Willy binnenhaalden, lag de groep zo’n beetje op apegapen. Het nieuwe bloed bracht daar verandering in: het album Royalty In Exile, dat in 1990 uitkwam, werd een daverend succes. Uit die plaat komen de nummers Come On, Time en de hit Hard Times. Een jaar later volgde brachten de heren Jumping The Tracks uit, waarop onder meer Nothing on My Radio staat.

Midden jaren negentig werd Lambregt bedankt voor bewezen diensten, en vervangen door Tjenne Berghmans. Maar de grote verzoening kwam er uiteindelijk toch en de laatste jaren stond hij weer op het podium waar hij thuishoorde: naast Guy Swinnen en zijn Scabs.

Artiestennaam

Artiestennaam

© Isopix

Het pseudoniem Willy Willy komt overigens uit het nummer Willie Willie van Arno Hintjens' TC Matic, dat eigenlijk een ode is aan Lambregt, die vanwege zijn ‘gegroefde uiterlijk’ ook wel eens de Vlaamse Keith Richards genoemd werd.

Willy Willy & The Voodoo Band

Willy Willy & The Voodoo Band

De gitarist had ook een z’n eigen muziekproject: Willy Willy & The Voodoo Band, waarvan het recentste nummer Vampire With A Tan is. Met die groep deelde hij trouwens podia met George Thorogood, Bill Wyman en Canned Heat.

Lifetime Achievement Award

Lifetime Achievement Award

© Isopix

Tijdens de recente tournee van The Scabs verscheen Willy Willy telkens kort op het podium, en vorige week nam hij met de band dus nog een Lifetime Achievement Award (carrièreprijs) in ontvangst op de MIA’s. Donderdag overleed hij op 59-jarige leeftijd.

Top