Current language: nl

Garage/punk in België in tien platen

Garage/punk in België? Het leeft, en dat heeft het altijd gedaan. Tegen zere schenen schoppen is een nationale sport, ook in de muziek. We selecteerden uit het grote aanbod tien platen die je op weg helpen om het genre te ontdekken.
Garage/punk in België in tien platen

© none

The Kids – The Kids

The Kids – The Kids

© wikimedia

Vorig jaar vierden The Kids hun veertigste verjaardag en dat ging gepaard met de heruitgave van hun debuut ‘The Kids’ (1978), een onversneden brok punkgeweld waarmee Ludo Mariman en de zijnen België een geweten wilden schoppen. Of dat lukte? Jazeker. Met songs als ‘Fascist Cops’, ‘Bloody Belgium’ en ‘No Monarchy’ injecteerden ze het landschap met anti-establishmentherrie die nog lang zou nazinderen. Tot nu. The Kids zijn nooit weggeweest, altijd relevant. ‘There will be no next time’. Wat? Ammehoela! Er is altijd een volgende keer.  

The Glücks - Run Amok

The Glücks - Run Amok

© TheGlücks

Je hoeft niet op de hort met een full band om indruk te maken. Kijk naar The White Strips, Equal Idiots, Blackbox Revelation of ... The Glücks. Boy meets girl en samen gaan ze helemaal voor de muziek. We hebben het hier over Tina Ghillebert en Alek Pigor. Opgegroeid in Oostende, deze woeste Bonnie en Clyde van de garagerock. Brachten ondertussen twee vuile platen uit (check zeker ook hun liveshows) waarmee ze zich profileerden als liefhebbers van smoezelige rock-‘n-roll à la The Sonics, The Cramps en The Oh Sees.  

HITCH - Monolith

HITCH - Monolith

© HITCH

Uit 2003 alweer, deze dijk van een schijf. Uit Kortrijk, waar het Leiewater vol inspiratie zit en waar bands in duiken om zich te laven aan de muze. Zo ook Hitch, die deze moker op het publiek losliet. Met een zweem Karate, Fugazi, de vroegste van Sonic Youth, flinters Jane’s Addiction ... maar vooral Hitch zelf. Het was hun derde worp, een verzameling rock, emocore, hardcore en noise. De band bestaat niet meer – helaas – maar liet ons gelukkig een aantal coole platen na.  

The Evil Thingies - New Shapes in Sound

The Evil Thingies - New Shapes in Sound

© Evil Thingies

Met de betreurde King Koen op gitaar, een van de Belgische garage-iconen. Opgericht in 2001, en voor King Koen een verderzetting van zijn garagepassie. De man had al in ontiegelijk veel andere  bands gespeeld, maar The Evil Thingies kon er nog bij. That’s true dedication for ya! Bracht één album uit en twee EP’s – waaronder de split single met Shutdown 66. King Koen, in een interview met Poppunt: “Heel wat Belgische groepen van toen spiegelden zich ook aan The Nomads. Het vernieuwende aan die band was dat ze een enorme encyclopedische kennis hadden en vaak obscure garagenummers in hun repertoire staken. De meeste groepen speelden nummers die bekend raakten door The Nomads. Veel heeft ook te maken met de Pebbles-compilaties, waarop een staalkaart te vinden was van alle sixties punk-garage en psychedelica. Veel Belgische groepen hebben daar hun inspiratie gehaald.” 

The Paranoiacs - Song for Debbie H

The Paranoiacs - Song for Debbie H

© Belga

‘De Vlaamse Ramones’ – ga maar eens door het leven als het Belgische equivalent van de legendarische Ramones. Maar The Paranoiacs konden die vergelijking wel aan. Opgericht in 1985 en een kwarteeuw later gestopt, met een aantal puike platen op hun conto. Met ‘Rafke’ als uithangbord  die de reputatie van de band voorafging en vaste mik werd in het legendarische ‘Leugenpaleis’, het programma van Bart Peeters en Hugo Mathyssens op Studio Brussel. Opmerkelijk bandlid: Erik Van Biesen, later aan de slag bij Gorki.  

Equal Idiots - Eagle Castle BBQ

Equal Idiots - Eagle Castle BBQ

© Equal Idiots

Jonge nozems uit Hoogstraten die graag eens in het publiek spugen; niet met ‘spit’ maar met giftige riffs en jakkerende garage. Thibault Christiaensen heeft tegenwoordig een rubriek te vullen op Stu Bru én maakte zijn opwachting in ‘De Slimste Mens’. Niet meteen garagerock, maar kom. Met Eagle Castle BBQ bracht de band een ferm debuut uit. Ze wonnen ook De Nieuwe Lichting en schopten het tot de finale van Humo’s Rock Rally. Live? Bommetje. 

Hiatus - From resignation... to revolt

Hiatus - From resignation... to revolt

© Hiatus

Ja, hardcore punk uit België. Een spervuur aan snares en basdrums opent deze plaat. Ontstaan in Luik, deze band, in 1989, maar zeven jaar later was het verhaal alweer gedaan. Korte levensperiode? Ja, maar Hiatus liet wel 4 albums op de mensheid los. ‘From resignation... to revolt’ was hun debuut. Beetje Lemmy in de stem, beetje Suicidal Tendencies, en heel veel goesting om keet te schoppen.  

The Mudgang - Dr. Mushroom

The Mudgang - Dr. Mushroom

© The Mudgang

Gentse trots in bange dagen, deze garagerockers. In het fantastische boek '9000 Toeren' lezen we: ‘Hoewel ze zichzelf niet al te serieus namen, brak The Mudgang toch door in 1986, met een eerste EP, een voorprogramma bij Iggy Pop in de Brielpoort én een cameo in Crazy Love van Dominique Deruddere. Hun deelname aan de Rock Rally datzelfde jaar draaide wel op een sisser uit. “Snobs die in de tweede garage van hun moeder naast de surfplank een beetje garage spelen”, brieste ene Frank Vander linden in Humo. Luce, verontwaardigd: “Snobs, dat waren wij juist níet. Wij kwamen uit Nieuw Gent, allez serieus!” Nog kritiek, goed bedoeld maar slecht verteerd, kwam er bij monde van Chris Whitley, die toen in café The Cover werkte: “Hey guys, you were great, you reminded me of The Doors.” “Terwijl wij helemaal niet als The Doors wilden klinken! Ergste belediging van mijn leven”, lacht Luce.’ 

The Spanks - In Your Face

The Spanks - In Your Face

© The Spanks

Belgische garage, te situeren ten tijde van The Paranoiacs. En wie duikt daar ook weer op? King Koen! Zat zowel overal. The Spanks maakten nogal wat los bij de jeugd en bij bestaande bands, zoals bij Armand Bourgognie, die later bij Milk the Bishop terechtkwam en nu vooral leute maakt als Eddy Wally-imitator. “Ik wilde harder spelen dan ik was, van die ruige garagerock wilde ik spelen. Ik wilde wel wat meer punk zijn dan ik in feite was”, liet hij zich ooit ontvallen. Het mocht niet zijn. The Spanks bestaan niet meer, hun muziek is eeuwig jong. 

Freddy & The Vangrails - Almost really care

Freddy & The Vangrails - Almost really care

© Freddy & The Vangrails

Kortrijk. Vuil en smerig. Freddie en zijn kornuiten – local heroes. Noemen zichzelf geen muzikanten, maar maken al sinds jaar en dag vuile garage/punk. Omschrijven zich op hun FB-pagina als ‘full retarded, fucked up punkrock action!! We love punkrock girls and your mom!!’ Moeder! Moe-der! Leuke familie, die Vangrails. Coole band wel, met duizenden lp’s op hun conto, vuil, ongepolijst, bier en loudmouth.  Luister naar punk in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats

Top