Current language: nl

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (januari 2019)

De maand januari kleurde zwart in de muziekwereld. Deze tien muziekhelden schitteren voortaan verder aan de hemel, net zoals de tientallen anderen die de voorbije maand het leven lieten.

Pegi Young

Pegi Young © Shutterstock

Margaret Mary ‘Pegi’ Young, de ex-vrouw van de Canadese singer-songwriter Neil Young, stierf op 1 januari 2019 aan de gevolgen van kanker. Ze werd 66 jaar oud. Ze maakte haar debuut als zangeres in 1983, als lid van de backing-vocalisten The Pinkettes van haar toenmalige echtgenoot Neil Young. In 2007 timmerde ze aan haar eigen solocarrière en bracht ze haar titelloze debuutalbum uit. Daarna bracht ze nog twee albums uit, Foul Deeds en Bracing for Impact, en samen met haar band The Survivors toerde ze het land rond. In 2014 vroeg Neil de scheiding aan.  

Steve Ripley

Steve Ripley © Wikipedia

De 69-jarige Amerikaanse muzikant Steve Ripley stierf op 3 januari 2019, twee dagen na zijn verjaardag, aan de gevolgen van kanker. Hij was een man van vele talenten: hij was niet alleen de bandleider van de country-rockband The Tractors, maar ook platenproducer, songwriter, studiotechnicus, gitarist én uitvinder. Ripley werkte samen met de allergrootste muzieksterren, waaronder Bob Dylan en Johnnie Lee Wills. Die eerste noemde Ripley zelfs een van z’n favoriete gitaristen. Ongetwijfeld een hoogtepunt uit zijn carrière.  

Eric Haydock

Eric Haydock © Wikipedia

Op 5 januari 2019 overleed de 75-jarige bassist van The Hollies Eric Haydock. Als een van de eerste Britse muzikanten mocht Haydock met een zessnarige basgitaar van Fender spelen. Maar hij raakte vooral bekend als de bassist van The Hollies. Helaas werd hij in 1966 vervangen door Bernie Calvert. Negen jaar geleden werd hij wel opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.  

Bonnie Guitar

Bonnie Guitar © Wikipedia

Misschien zegt de naam Bonnie Buckingham je helemaal niets, maar Bonnie Guitar doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. De Amerikaanse muzikant, zanger, producer en zakenvrouw raakte wereldwijd bekend met haar countrynummer Dark Moon. Op 12 januari moesten we jammer genoeg afscheid van haar nemen. Ze werd 95 jaar.    

Lorna Doom

Lorna Doom © Shutterstock

Teresa Marie Ryan, beter bekend als Lorna Doom, stierf op 16 januari 2019 aan de gevolgen van kanker. Ze werd 61 jaar. Doom raakte vooral bekend als bassist van de punkrockband The Germs. De band was in de jaren ’70 op zoek naar ongetalenteerde meisjes en deelde daarvoor flyers uit. Doom reageerde en juist haar gebrek aan muzikaal talent leverde haar een plekje op in de band.  

Reggie Young

Reggie Young © Wikipedia

Hij was de leadgitarist van de Amerikaanse band The Memphis Boys, die maar liefst 120 hitsingles uitbracht, maar hij was ook een toonaangevend sessiemuzikant. Hij speelde samen met enkele grote muziekhelden uit de geschiedenis, zoals Elvis Presley, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis. Helaas overleed hij in de avond van 17 januari in zijn eigen huis, aan de gevolgen van hartfalen.  

Ted McKenna

Ted McKenna © Shutterstock

Op 19 januari 2019 stierf de Schotse drummer Ted McKenna op 68-jarige leeftijd, door complicaties tijdens een hernia-operatie. McKenna is vooral bekend als drummer van de bands The Sensational Alex Harvey Band, Rory Gallagher en The Michael Schenker Group.   

Mario Bertoncini

Mario Bertoncini © Wikipedia

Mario Bertoncini was een Italiaanse componist, pianist en muziekpedagoog, en ontving in z’n leven verschillende prijzen. Hij begon zijn carrière als concertpianist in Europa en mocht spelen onder dirigerende leiding van onder andere Bruno Maderna, Daniele Paris en Mario Rossi. Helaas overleed hij op 19 januari 2019 op 86-jarige leeftijd.  

Bruce Corbitt

Bruce Corbitt © Wikipedia

Op 25 januari 2019 stierf de 56-jarige Amerikaanse muzikant Bruce Corbitt aan de gevolgen van slokdarmkanker. Corbitt raakte bij het brede publiek vooral bekend als zanger van de bands Rigor Mortis en Warbeast.  

Michel Legrand

Michel Legrand © Shutterstock

De Franse componist Michel Legrand stierf op 26 januari 2019 in Parijs, een maand voor zijn 87ste verjaardag. Legrand maakte eerst furore als jazzmuzikant, maar brak pas echt door als componist met de filmmuziek voor Les Parapluies de Cherbourg. Dat leverde hem een eerste van in totaal maar liefst dertien Oscarnominaties op. Zijn drie Oscars won hij met zijn muziek voor Hollywoordproducties, waaronder The Thomas Crown Affair. Het lied daaruit, The Windmills of Your Mind, was zijn grootste wereldwijde succes.  

 

Ook van deze muzieksterren namen we afscheid: Kris Kelmi, Daryl Dragon, Clydie King, John Joubert, Georges Dimou, Theo Adam, Jean Chatillon, Maxine Brown, Ahmed Imtiaz Bulbul en Oliver Mtukudzi.

Top
t