Current language: nl

Het succesverhaal van Tourist LeMC

De populariteit van Tourist LeMC scheert hoge toppen: ook dit jaar heeft de Antwerpse bard weer een voorraad nominaties voor de MIA’s op zak. 
Het succesverhaal van Tourist LeMC © Isopix

Hij maakt kans om in de prijzen te vallen in de categorieën Nederlandstalig, solo man, urban en album. Maar wie is die man nu eigenlijk?

Ontdek alles over de MIA’s en herbekijk in afwachting van de liveshow op 7 februari alle optredens van de MIA’s sinds 2007!

De MIA's worden uitgereikt op donderdag 7 februari vanuit Paleis 12 in Brussel. Voor deze show, die live wordt uitgezonden op Eén, zijn tickets beschikbaar via deze paginaRecht uit de Seefhoek

Recht uit de Seefhoek © Isopix

‘Den Tourist’ of Johannes Faes komt uit de Seefhoek, een welbekende Antwerpse arbeiderswijk die hij in verschillende nummers bezingt. Die afkomst heeft hij gemeen met enkele andere Bekende Vlamingen: ook de roots van Willy Vandersteen, Panamarenko en Rik Coppens liggen in de buurt, die traditioneel te boek staat als arm.  Met Johannes viel het allemaal nog wel mee: ‘Mijn vader was leerkracht en mijn moeder verpleegster. We behoorden dus tot de normale middenklasse. Af en toe hoorde ik weleens dat het geld op was vóór het einde van de maand, maar ik heb altijd eten op mijn bord gekregen en ik werd goed 'gesoigneerd'’, vertelde hij in een Humo-interview.

Den Antwaarp

Den Antwaarp © Isopix

Faes is een notoir Antwerp-supporter. Over zijn liefde voor die voetbalclub heeft hij het in het nummer ‘Wij zijn geen ratten’, waarmee hij alludeert op de rivaliteit met de supporters van Beerschot. In het eerder aangehaalde interview uit Humo bekent hij dat hij moeilijk ergens enthousiast over te krijgen is, maar dat voetbal hem transformeert in ‘een soort oermens die springt, vloekt en brult'.

Het begon bij de scouts

Het begon bij de scouts © Isopix

De muziekmicrobe kreeg hij te pakken door zijn broers: die namen hem mee naar een scoutsfeestje waar veel hiphop werd gedraaid. Hij kreeg hiphopcassettes van hen met muziek van onder meer Wu-Tang Clan, Lost Boyz en IAM. Op zijn 16de begon hij teksten te schrijven, waarbij hij zich lichtjes liet beïnvloeden door de legendarische Antwerpse folkgroep Katastroof.
 
Later vormden ook kleinkunstlegenden Wannes Van de Velde - Tourist maakte een cover van ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ - en John Lundström inspiratiebronnen. Het nummer 'Miljonaire' is een bewerking van het liedje 'De twaalfzakkenmiljonairs' van wijlen Lundström.


MIA's

MIA's © Isopix

Hij maakte het nummer ‘Stuivenberg’, naar de buurt waar hij opgroeide, waarin hij uithaalde naar ‘de flikken’. Hij had nog nooit problemen gehad met de politie, maar liedjes over hen doen het altijd goed in hiphopmiddens. Het duurde echter tot zijn 27ste voor zijn eerste plaat uitkwam, die hij ‘Antwerps Testament’ doopte.

Na de release van dat album  in 2010 begonnen ’s mans Antwerpse klanken hoge toppen te scheren. Nadat het label Top Notch de plaat drie jaar later opnieuw uitbracht werden ‘Klein Gebedje’ en ‘Visa Paspor’ hits. Op de opvolger ‘En Route’ stond het waanzinnig populaire nummer ‘Koning Liefde’. In 2015 verzilverde hij 2 van zijn 5 MIA-nominaties: hij won in de categorieën Nederlandstalig en doorbraak. Een jaar later stond hij 20 weken op de eerste plaats in de Ultratop met de song ‘Horizon’, een nieuw record.

Samenwerkingen

Samenwerkingen © Isopix

Tourist LeMc werkt graag en regelmatig samen met andere bekendheden uit het muziekwereldje: ‘Spiegel’ is een felgesmaakte samenwerking met Raymond Van het Groenewoud. ‘Hij is één van de grote namen uit de Nederlandstalige muziek. Dus ik voel me vereerd dat hij met mij wou samenwerken. Raymond is een lieve, warme man, en het klikte tussen ons’, vertelde Johannes op Radio 1. Op ‘Oprechte Leugens’ krijgt hij vocale ondersteuning van de Waalse popsensatie Alice On The Roof, die tot verbazing van velen meezingt in het Antwerps. Voor 'Meester Kunstenaar' sloeg hij de handen in mekaar met Bart Peeters.

Luister naar Tourist LeMC in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top