Current language: nl

Terugblik 2018: Deze artiesten zetten Spotify en Shazam in vuur en vlam afgelopen jaar

Het is a lang niet meer de platenverkoop die bepaalt hoe succesvol een artiest is. Streaming baby, dat is het! Waar zitten de muzikanten en bands met de miljoenen streams? Wie was er in 2018 hot en voerde het Spotify- en Shazam-peloton aan? Deze young thugs!

Ariana Grande

Ariana Grande © Ariana Grande

Met meer dan 47 miljoen luisteraars staat la Grande helemaal aan de top van meest beluisterde artiesten. Grande – voorzien van een klok van een stem – was pas 15 toen ze mocht opdraven in de musical ‘13’, en daar de sterren van de hemel zong. Sindsdien nam haar carrière een ongelooflijke vlucht en stond ze met drie albums op nummer 1 in de American top 100: ‘Yours Truly’ (2013), ‘My Everything’ (2014) en ‘Sweetener’ (2018). De voorbode van de nieuwe plaat ‘Thank U, Next’ was de meest gestreamde song de laatste maanden, en bereikte nummer 1 op de Spotify Global Charts.  

Selena Gomez

Selena Gomez © EPA

Ze was ooit het lief van Justin Bieber. Volgens de gespecialiseerde pers is ze helemaal over die breuk heen en focust ze nu op de positieve kant van het leven. Ja, dat zou we ook doen, mochten we de tweede meest gestreamde Spotify-artiest van het moment zijn. Hoe dan ook: Gomez doet meer dan zingen. Ze acteert, producet en ontwerpt kleren én – hoedje af – doet veel vrijwilligerswerk. In 2008 werd ze ambassadeur voor UNICEF – ze was pas zestien – de jongste ook. ‘Taki taki’ stond afgelopen maand op nummer één in de Spotify-charts. Ze nam deze song op met DJ Snake, Ozuna en dat ander zot geval Cardi B. Een reggaeton-vehikel, mee op de trein.  

Drake

Drake © EPA

Over Drake is al heel veel gezegd. En heel veel zever verkocht. Dat hij bijvoorbeeld a total fake is. Eh? Not. Dat hij aanhoudt met Millie ‘Stranger Things Eleven’ Bobby Brown of dat hij niet kan basketten. Wat zou het? Feit is dat de Canadees Drake met zijn debuut ‘Thank Me Later’ (2010) meteen doorstootte naar numero uno in The Billboards. Zijn bedje was gespreid. Bekend van onder andere ‘Work, Work, Work’ met Rihanna. Bracht in juni zijn meest recente plaat ‘Scorpion’ uit, alweer een succes. Een van de opvallendste nummers is gemaakt met oude stemfragmenten van de overleden Michael Jackson. Wel 43 miljoen streams voor ‘In My Feelings’.  

Imagine Dragons

Imagine Dragons © Wikimedia

Meer dan 19 miljoen YouTube-views en 40 miljoen streams op Spotify. Je kan moeilijk zeggen dat Imagine Dragons niet de indieband van het moment is. Alhoewel, indie? Independent als genre heeft niets meer te maken met hoe indie vroeger was, maar dat is een ander verhaal. Met ‘Bad Liar’ – een track uit hun laatste plaat ‘Origins’ (2018) – stegen de ‘alsof-draken’ naar de hoogste regionen van het streamingfirmament. Na tien jaar staan ze waar ze willen staan. Gigantisch populair.  

Benny Blanco

Benny Blanco © Wikimedia

Ook meer dan 40 miljoen streams in december, deze ‘Eastside’, een productie van Benny Blanco, met de stemmen van Halsey en Khalid. ‘Eastside’ was het debuut van Blanco en gooide hoge ogen in de VS, maar deed het nog beter in de UK-charts, waar de song naar nummer één doorstootte. Blanco is niet van de minste: als producer zit hij achter de millionsellers van ondere andere Ed Sheeran, Maroon 5, Rihanna, Katy Perry, Kesha, Wiz Khalifa ... Kreeg in 2018 nog de Spotify Secret Genius Award.  

Ed Sheeran

Ed Sheeran © Wikimedia

Van Spotify naar Shazam is een kleine stap. Wie er helemaal bovenaan staat? De meest geshazamede (bestaat dat woord wel?) song van het moment is Ed Sheerans ballad ‘Perfect’. Op YouTube heeft de song al meer dan anderhalf miljard views. Ander-half mil-jard. Dat is bijzonder buitenaards. ‘Perfect’ staat op Sheerans derde album ‘÷’ (2017). Hij releasete een aantal versies van deze song: één van Beyoncé en één met Andrea Boccelli. Meer dan 16 miljoen keer kreeg Shazam deze track voorgeschoteld. 
 

Nicky Jam & J Balvin

Nicky Jam & J Balvin © Wikimedia

Met meer dan 8 miljoen excerpts van deze ‘X’ staan Nicky Jam & J Balvin op nummer 2 van de Shazam top-tien. Een dancehall/reggaeton-song, geheel in de lijn van het succes van het genre, ietwat more stripped down, maar lekker suave. Puerto Rico meets Colombia. Er verscheen ondertussen ook al een Spanglish versie.  

Jax Jones feat. Ina Wroldsen

Jax Jones feat. Ina Wroldsen © Ina Wroldson

Jax Jones is een Engelse dj, Ina Wroldsen een Noorse zangeres. Samen maakten ze deze Ibiza-dancefloorfiller, ‘Breathe’. Kwam in de top tien terecht in de Engelse charts. Jax Jones is het meest bekend dankzij ‘You don’t know me’, met Raye. En Wroldsen? Een van de meest gevraagde songwriters van het moment, met nogal wat awards achter haar naam. Wie al een beroep deden op haar diensten? Shakira, One Direction, David Guetta, Tinie Tempah, Sean Paul ...  Wroldsens vocals staan ook op ‘How Deep is Your Love’ van Calvin Harris.  

Alice Merton

Alice Merton © wikimedia

Debuut. En meteen: patat, een hit. Merton is Engels-Canadees-Duits en releasete ‘No Roots’ in 2016. Deed het behoorlijk goed, met veel top tien-noteringen in Europa en kreeg een gouden status in de VS. ‘No Roots’ werd alom geprezen. ‘The start of greatness’, volgens Mike Jones van WWDC. Een song die moet groeien wel. Ondertussen bracht Merton nog een paar andere singles uit, all very well received.  

Marshmello & Anne-Marie

Marshmello & Anne-Marie © Anne-Marie

Nog één van de meezingers op de laatste Pukkelpop, deze song. Perfecte popsong, staat op het debuut van Anne-Marie, ‘Speak Your Mind’, EDM-pop in al zijn glorie. Anne-Marie stond al op de planken toen ze een kind was, zoals in ‘Les Misérables, en als ze niet ergens stond te performen, dan stond ze op de tatami: not a girl to mess with, want ze heeft een zwarte gordel in karate. Haar eerste ep heette ook ‘Karate’.  Luister naar je muziek in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats

Top