Current language: nl

De beste Christmas-songs om de kerstsfeer in huis te halen

Wanneer het kouder wordt en het einde van het jaar dichterbij komt, betekent dit ook dat Kerstmis eraan zit te komen. De eerste kerstballen en foute truien hangen in de etalages en kerstbomen worden van de zolder gehaald. In ieder geval is het nooit te vroeg voor kerstliedjes. Dit zijn de beste Christmas-songs die je opwarmen voor de feestdagen.

Wham! – Last Christmas

Wham! – Last Christmas © Columbia

Een knaller om mee te beginnen: de populaire boyband Wham! scoorde een echte kersthit met hun single ‘Last Christmas’ waarin ze zingen over hun liefdesverdriet. Het liedje stond in verschillende landen bovenaan in de hitparades in 1984. George Michael en Andrew Ridgeley hadden duidelijk naast een gebroken hart ook een goed hart, want ze gaven alle opbrengsten aan het goede doel.

Mariah Carey – All I want for Christmas is you

Mariah Carey – All I want for Christmas is you © Columbia

Dé song om mee te kwelen tijdens het kerstseizoen is zonder twijfel ‘All I want for Christmas is you’ van popzangeres Mariah Carey. Het was de eerste single van haar kerstalbum ‘Merry Christmas’ uit 1994. Het werd meteen haar best verkochte single én het werd de meest populaire kerstringtone in de USA. Het verhaal doet trouwens de ronde dat ze zelfs nu nog (24 jaar na publicatie!) tot wel 2 miljoen dollar zou verdienen aan de single, en dat per jaar! Kerstcadeautjes genoeg ten huize Carey.

Michael Bublé – It’s beginning to look a lot like Christmas

Michael Bublé – It’s beginning to look a lot like Christmas © 143/Reprise

Wanneer je Michael Bublé op de radio hoort, dan weet je: ’t is bijna Kerstmis. Zijn bekendste kersthit is de heerlijke cover van ‘It’s beginning to look a lot like Christmas’ uit 1951. Met zijn zwoele jazzstem zingt Michael over hoe de winkels en mensen de kerstsfeer ervaren in de aanloop naar 25 december. Leuk om te weten: zijn familie ontdekte zijn zangtalent toen hij constant kerstliedjes liep te zingen tijdens de kerstperiode.

Kylie Minogue - Santa baby

Kylie Minogue - Santa baby © Parlophone/Mushroom

De originele song dateert al uit 1953, maar Kylie Minogue gaf er haar eigen draai aan in 2000. In het liedje zingt Kylie over haar wenslijst voor de Kerstman. Juwelen, een lichtblauwe wagen en wat geldbiljetten… zijn maar enkele kleine spulletjes die Kylie onder haar kerstboom wil terugvinden. De ietwat stoute clip die bij het liedje hoort, doet ons afvragen of Kylie dit jaar wel braaf genoeg is geweest om haar spullen te krijgen.

Band Aid – Do they know it’s Christmas

Band Aid – Do they know it’s Christmas © Phonogram/Columbia

De single voor het goede doel werd geschreven en gereleaset om Ethiopië te steunen tijdens de hongersnood in 1984. De kerstsong werd geschreven door Bob Geldof en Midge Ure. Bekende artiesten zoals Bono, Paul McCartney, George Michael en Phil Collins als drummer namen deel om het liedje bekendheid te geven. Door het succes van de song werd een benefietconcert opgericht dat de naam Live Aid kreeg. In de decennia die volgden, werd de single meermaals opnieuw ingezongen door andere ‘Band Aid’-groepen om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen rond de kerstperiode.

Jackson Five - I saw mommy kissing Santa Claus

Jackson Five - I saw mommy kissing Santa Claus © Motown

De jonge Michael Jackson zong in 1970 samen met z’n broers een cover van de originele kerstsong uit 1952. Als jongste telg representeert Michael de onschuldige jongen in het liedje die zijn mama op schoot ziet zitten bij de Kerstman. Daarna zingt hij dat ze de Kerstman kust en vraagt hij zich af wat zijn vader daarvan zou denken. Ah, niets mooier dan de onschuld van een kind tijdens de kerstperiode.

Bobby Helms - Jingle Bell Rock

Bobby Helms - Jingle Bell Rock © Decca

Geen enkele cover kan op tegen de originele Jingle Bell Rock van Bobby Helms. In 1957 kwam de swingende single uit. Het liedjes is, zoals de naam al doet vermoeden, lichtjes gebaseerd op het klassieke ‘Jingle Bells’. Heel wat artiesten zoals Billy Idol, Glee en The Vamps gaven er al hun eigen toets aan – al dan niet met meer rock-gehalte. Onze favoriete versie? De 'jingle bell rock santa'... zoek dat maar eens op als je in de ultieme kerstsfeer wil belanden.

Elvis Presley - Blue Christmas

Elvis Presley - Blue Christmas © RCA Victor

Geen witte Kerstmis voor the king Elvis Presley. Zijn ‘blauwe’ kerstmissong gaat over de feestdag die hij alleen zal moeten doorbrengen zonder zijn geliefde aan zijn zijde. De titel en de muziek zelf zijn ook een knipoog naar het gelijknamige muziekgenre, de blues. In de song zitten enkele typische ‘bluesnoten’ verstopt als kerstcadeau voor getrainde muzikanten. 

Ray Conniff - Frosty the Snowman

Ray Conniff - Frosty the Snowman © Everett

Niets mis met het kind in jezelf opnieuw naar boven te halen tijdens de feestdagen met Frosty the Snowman. Het feelgood-liedje werd geschreven het jaar na het grote succes van ‘Rudolph the red nosed reindeer’. De twee vrolijke kerstfiguren kregen na hun succesvolle singles ook elk een eigen animatiefilm. Deze films worden tijdens de kerstperiode nog jaarlijks uitgezonden op verschillende Amerikaanse kinderkanalen. En eerlijk, volwassenen worden toch ook gelukkig van een zingende sneeuwman en een catchy Christmas-song?  

Justin Bieber – Mistletoe

Justin Bieber – Mistletoe © Island/RBMG

Love him or hate him, maar Justin Bieber bracht een catchy kerstsingle uit in 2011. In ‘Mistletoe’ zingt hij over het kussen onder de maretak, een traditie die tijdens de kerstperiode vooral populair is in Amerika. Volgens die traditie moet je de persoon kussen met wie je (toevallig of niet) onder de maretak staat. Bieber kreeg een plekje in heel wat hitlijsten met zijn kerstsong, maar de enige plek ter wereld waar hij de eerste plek kreeg, was in België en dat dankzij zijn Waalse fans.Luister naar jouw kerstmuziek in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, met Epic Beats

Top