Current language: nl

Start to crooner: welke crooners horen zeker thuis in je platenkast?

Start to crooner: welke crooners horen zeker thuis in je platenkast? © Wikimedia

‘Met een lage stem zacht zingen’, dat is zowat de meest bondige definitie van croonen. Een genre dat populair werd met de opkomst van de microfoon, want voordien moesten zangers nogal wat ‘stem’ hebben om gehoord te worden. Welke crooners horen absoluut in je platenkast? Een overzicht!

Nat King Cole – The very best of Nat King Cole

Nat King Cole – The very best of Nat King Cole © Wikimedia

Niet zo oud geworden, dit heerschap, maar Cole wordt wel beschouwd als een van de beste vocale jazz- en balladvertolkers uit de jaren '50-'60. Leerde orgel spelen en zingen in de kerk, maar werd algauw bevangen door de muziek van de duivel (nou ja): jazz. Hij verhuisde naar LA en begon er te spelen met het The King Cole Trio. Na de jazz ontwikkelde Cole zich tot een balladzinger, ging hij in zee met Capitol en zorgde hij voor een miljoenenomzet. Bekend van onder andere ‘When I Fall in Love’; Cole was ook de eerste zwarte Amerikaan met een eigen tv-show op NBC. In 1956 was dat. En dat is – by Jove – nog niet zo lang geleden. 

Sammy Davis Jr. – All the way... and then some

Sammy Davis Jr. – All the way... and then some © EPA

Gutmensch, voorwaar! Sammy Davis Jr. was – meer nog dan een begenadigd zanger, acteur, danser, muzikant – een voorvechter voor gelijke rechten voor blank en zwart. Opgevoed door zijn vader en zijn oom – het waren zij die de artistieke microbe aanwakkerden – die hem een wereld toonden die niet de echte was. Sammy werd tijdens zijn jonge leven beschermd tegen rassenhaat, waardoor hij met een verkeerd beeld van de wereld opgroeide en hard schrok toen hij in het leger terechtkwam, waar hij te maken kreeg met racisme. Zijn geluk? Op de planken staan. Na een zwaar ongeval, waarbij hij een oog verloor omdat het ziekenhuis geen ‘zwarte’ wou behandelen, bekeerde hij zich tot het jodendom. Zorgde ervoor dat er niet langer rassenscheiding was in de zalen waar hij ging optreden én trouwde met de Zweedse May Britt, een gemengd huwelijk, ook zeer controversieel.  

Charles Aznavour - The Best of Charles Aznavour

Charles Aznavour - The Best of Charles Aznavour © BELGA

Helaas, recent overleden, Charles Aznavour (Chahnour Varinag Aznavourian), Franse crooner met Armeense roots, die als bij toeval in Parijs belandde. Zijn ouders wilden naar de VS, maar bleven na de geboorte van Charles in Parijs hangen. Zowat de populairste Franse zanger ooit, met meer dan 180 miljoen verkochte platen. Werd ontdekt door Édith Piaf die hem prompt meenam op tour. Hij werd – terecht – de Franse Frank Sinatra genoemd, bracht meer dan 100 platen uit en speelde in meer dan 60 films. Zijn bekendste liedjes? ‘La Bohème’, ‘Les Comédiens’, ‘Je M’Voyais Déjà’, ... Wie Aznavour niet kent, gelieve hier te starten: ‘The Best of Charles Aznavour’.  

Tony Bennett – The Tony Bennett/Bill Evans Album

Tony Bennett – The Tony Bennett/Bill Evans Album © EPA

Italia! Italia! Ook Tony Bennett mag zijn grootmoeder ‘nonna’ noemen, want net zoals Martin en Sinatra liggen ook Bennetts roots in la bella Italia. De stap van Anthony Dominick Benedetto naar Tony Bennett is niet groot, zijn levenswerk wel. Bennett is als krasse negentiger nog steeds op tour, en dat mag een wonder heten, want de man heeft er een nogal turbulent leven opzitten: from rags to riches to rags and back to richess. Ooit begonnen als zingende ober en vooral in de jaren '50 en'60 een crooning powerhouse; in de jaren '70 en '80 ging het minder goed, legde hij bijna het loodje, maar herpakte zich, en staat sinds de jaren '90 weer op de planken. Won zijn laatste Grammy in 2015, voor het duetalbum ‘Cheek to Cheek’, met Lady Gaga. Wat je in huis moet halen: ‘The Tony Bennet/Bill Evans Album’ (1976), waarin Bennett op het toppunt van zijn kunnen zingt. 

Michael Bublé – It’s Time

Michael Bublé – It’s Time © EPA

Uit Canada, deze jongeman. Verkocht in zijn korte carrière al meer dan 25 miljoen platen en woont nu eens in Canada, dan weer in Italië. Zeer bekend geworden met de hit ‘Haven’t Met You Yet’. Bublé wist al van jongs af dat hij zanger wou worden, en zelfs nadat hij wegens ‘je was eigenlijk te jong, Bublé’ gediskwalificeerd werd bij een talentenjacht zette hij door. Hij won op kousenvoeten de Canadian Youth Talent Search, op zijn zeventiende. En, true story, hij brak door nadat hij optrad op een bedrijfsfeest en via via een cd bij de minister-president van Canada belandde. Bublé mocht gaan optreden op het trouwfeest van zijn dochter. Sindsdien: een leven op rozen. Te checken: ‘It’s Time’, zijn doorbraakplaat.  

Dean Martin – Dean Martin: Greatest Hits

Dean Martin – Dean Martin: Greatest Hits © EPA

Dino Paul Crocetti staat op zijn paspoort, maar hij werd vooral bekend als Dean Martin. Net zoals zijn pals Frank Sinatra en Sammy Davis Jr. was Martin zowel acteur als zanger, en verwierf hij nogal wat roem. Hij werd eerst bekend om zijn tv- en radiowerk – onder andere met Jerry Lewis met wie hij een komedieshow uitwerkte en in een aantal films speelde (‘My Friend Irma’, ‘My Friend Irma Goes West’, ...) Stond ook bekend als ‘king of cool’, omdat hij zoveel charisma had en zelfzekerheid uitstraalde. Er is geen beginnen aan het opsommen van zijn oeuvre, maar wie Martin wil ontdekken, begint best hier: ‘Dean Martin: Greatest Hits’, en uiteraard met de wereldhit ‘That’s Amore’. ‘When the moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore’... 

Harry Connick Jr. – To See You

Harry Connick Jr. – To See You © EPA

De erfgenaam van Frank Sinatra? Wie zal het zeggen. Feit is wel dat Harry Connick Jr. in de wieg gelegd was om muziek te spelen. Begon op zijn derde piano te spelen, had zijn eerste jazzband op zijn tiende en blikte zijn eerste plaat in toen hij negentien was (‘Dixieland Plus’). Genoeg talent om aan twintig anderen uit te delen en nog over te hebben, want Harry houdt er ook nog eens een boeiende filmcarrière op na. Muzikant, zanger, acteur, en alles met de vingers in de neus. Als geboren New Orleans-er schenkt hij steeds een deel van zijn cd-verkoopopbrengsten weg aan goeie doelen, want New Orleans is er na de orkaan Katarina (2005) nog steeds niet bovenop.  

Frank Sinatra – Love... the very best of Frank Sinatra

Frank Sinatra – Love... the very best of Frank Sinatra © Wikimedia

Geen vrije associatie, maar de zanger die croonen helemaal op de kaart gezet heeft, is Frank Sinatra. Ol’ Blue Eyes of The Voice, bekend van kleppers als ‘New York, New York’, ‘My way’ (een cover van Claude François’ ‘Comme d’habitude’), ‘Strangers in the Night’, en ook ietwat beroemd/berucht geworden om zijn vermeende banden met de maffia. Sinatra – from Italian descent – koppelt pathos aan lyriek, en werd één van de bekendste zangers van zijn generatie. Sinatra besloot om zanger te worden nadat hij Bing Crosby hoorde op de radio. Maakte ook deel uit van ‘The Rat Pack’, een clubje aanstormend talent waar ook Sammy Davis Jr. en Dean Martin toe behoorden. Onlosmakelijk verbonden met Las Vegas, ook, en met albums als ‘Come Dance With Me’, ‘The Voice’ en ‘LA Is My Lady’.  

Bing Crosby – Greatest Hits

Bing Crosby – Greatest Hits © Wikimedia

Zanger, acteur, wereldberoemd geworden met ‘White Christmas’, de best verkochte single aller tijden. Crosby was eigenlijk advocaat van opleiding, maar merkte dat hij meer centen verdiende door in bars te gaan zingen; de keuze om zijn leven over een andere boeg te gooien was gauw gemaakt. En het legde hem geen windeieren, want naast het megasucces van ‘White Christmas’, kreeg hij nog 21 andere gouden platen, voor onder andere ‘I’ll Be Home for Christmas’, ‘Too-Ra-Lo-Ra-Loo-Ral’ en ‘Swinging on a Star’.  

Karen Carpenter

Karen Carpenter © Richard Carpenter

Kun je Karen Carpenter een crooner noemen? Who cares? The Carpenters werden indertijd vaak weggezet als easy listening schmaltz, vooral omwille van de 'propere' arrangementen van broer Richard, maar wie er hun discografie op naslaat, zal geregeld botsen op onvoorstelbaar mooie pareltjes, vertolkt door een magistrale zangeres. Vaak waren dat covers, van de grote god Burt Bacharach, bijvoorbeeld, maar de eigen composities stonden evengoed op eenzame hoogte. Karen stierf op nauwelijks 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van anorexia nervosa en kreeg op die manier de droeve status van tragische heldin. Haar stem, echter, blijft voor velen ongeëvenaard. En dit nummer bevat wellicht de mooiste shooby doo lang lang uit de muziekgeschiedenis.

Scott Walker

Scott Walker

Vandaag maakt Scott Walker mysterieuze, hermetische (maar geweldige) platen, en in het begin van de jaren '60 was hij de frontman van The Walker Brothers, een trio dat enkele monsterhits had met nummers als 'Make It Easy On Yourself' en 'The Sun Ain't Gonna Shine Anymore'. Toch mag Scott niet in dit lijstje ontbreken: na het verscheiden van The Walker Brothers maakte hij immers een aantal soloplaten waarmee hij het begrip crooner een nieuwe dimensie gaf. Walker was nogal geïnteresseerd in kunst in het algemeen, en Europese cinema in het bijzonder, interesses die hij expliciet in zijn eigen songs verwerkte. Daarnaast was hij ook een groot bewonderaar van Jacques Brel, omdat die volgens hem het gewone liedjesschrijven en vertolken oversteeg. Zijn eerste soloalbum, eenvoudigweg "Scott" getiteld, begon dan ook met een cover van Brels 'Mathilde'. Gevolgd door dit 'Montague Terrace In Blue', dat in 1996 trouwens gecoverd zou worden door onze eigen Pieter-Jan De Smet.Luister naar crooners in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top