Current language: nl

Portland: emotioneel, dromerig en subtiele hemelse meerstemmigheid!

Portland, Oregon? Neen, Portland, uit België, de band die in 2018 een van de drie winnaars werd in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en finalist van Humo’s Rock Rally, en ondertussen aan talloze harten gedrukt werd.
Portland:  emotioneel, dromerig en subtiele hemelse meerstemmigheid! © Zeb Coune

Portland is het vehikel van Jente Pironet, Sarah Pepels, Gill Princen en Arno De Bock. Grossieren in meerstemmige melancholische pop met elektronische weerhaken en wisten zich al verschillende keer in de kijker te spelen.

Pouring Rain 

Hun single ‘Pouring Rain’ kreeg bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen streams op Spotify, en dat is quite an achievement. De song was weken niet uit Vlaanderen’s populairste hitlijsten zoals VOX en De Afrekening weg te denken. De Morgen schreef over ‘Pouring Rain', tijdens de Humo’s Rock Rally Finale: ”Met ‘Pouring Rain’ legden ze meteen één van de allermooiste songs van deze editie voor, waarin woorden als "etherisch", "americana" en "tijdloos" spontaan verschenen in notitieboekjes."

[PIAS] en Poltrock

Kort na het succes van ‘Pouring Rain’, releasete Portland ‘Matilda’, een cover van ALT-J. Kers op de al lekkere muzikale kaart is dat Portland afgelopen zomer in zee ging met het Belgische label [PIAS]. Het eerste afgewerkte product van die samenwerking is de single ‘Lucky Clover’ die als Hotshot binnenkwam op Studio Brussel. De band werkte hiervoor samen met producer David Poltrock (Hooverphonic, Triggerfinger, …) en leverde een emotioneel, dromerig en subtiel stukje harmonische proza af met als grootste troef de meerstemmigheid en interactie tussen het frontduo Jente Pironet en Sarah Pepels. Jente Pironet daarover: "Aan de zijkant moeten toekijken hoe een relatie tussen twee mensen de foute kant opgaat en uiteindelijk afloopt, daar gaat het nummer over." Trouwens, Portland mag volgend jaar ook naar het showcasefestival Eurosonic, in Nederland.

Clubtour 2018
 

8/11 Ancienne Belgique (sold out)
1/12 Le Salon Silly
11/12 Het Depot Leuven (sold out)
14/12 Muziekodroom Hasselt
15/12 Cactus Club Brugge (sold out)
19/12 Democrazy Gent (sold out)
20/12 Trix Antwerpen - (sold out)
21/12 4AD Diksmuide

2019 tot nu toe bevestigd

17/01/19 Eurosonic Noorderslag (NL)
30/04/2019 Les Nuits Botanique 
More to be announced soon

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © Zeb Coune

Gebekt 

Jente Pironet is begenadigd met een prachtige stem – de jongeman geeft zelf zangles – en is met Portland niet aan zijn proefstuk toe. Ook met zijn vorige band, Shy Lips, schopte hij het tot de finale van Rockvonk. Met Portland gooit hij nog hogere ogen.  

Dylan

Waar halen bands toch hun inspiratie? Portland duikt in de liefde, haalt er alle angels uit en distilleert er prachtige popsongs uit. Pironet zelf vond een mentor in Bob Dylan: “De eerste plaat die ik van hem hoorde, was de verzamelaar ‘Bob Dylan’s Greatest Hits’, meteen goed voor een uur genuine Bob Dylan. Het was 2004 en ik was 13. Zoals zovelen was ik meteen weg van ‘Like a Rolling Stone’. Wat een song. Ik ervaarde dat toch een beetje als een kopstoot, weet je, want ik was andere muziek gewend, zeg maar de Ultratop uit die periode. Dylan heeft me wakker gemaakt. Ik zou zelfs durven te stellen dat er zonder Dylan geen Portland was geweest. Voor mij is hij toch wel een mentor.” 

2 meter 

Verwezenlijkingen? Bands die te gast zijn bij de übercoole Jan Douwe Kroeske in zijn ‘2 Meter Sessies’, veroveren er een plaats tussen de groten der aarde. Het viel Portland te beurt. Ze speelden niet enkel een 2 Meter Sessie bij Jan Douwe Kroeske, maar waren ook het Belgische luik op het alternatieve Altersonic in de Drie Gezusters. “Het was sowieso surreëel om een sessie te mogen doen bij de grote Jan Douwe Kroeske”, aldus Pironet. Drie keer Portland, drie keer dromen... 

Portland live of Portland via de speakers van je installatie? Waar je ook voor kiest, het wordt een prachtige trip vol emotie, melancholie en misschien zelfs een traan... Wie ‘Pouring Rain’ bijvoorbeeld eens live wil zien, puur en onversneden, het is hier te doen:  

 
Met de nieuwe single ‘Lucky Clover’ kaapten ze de hotshot van Stu Bru weg; of dat terecht was? Natuurlijk! Check het hier.  

 
Voor de prachtige cover van ‘Matilda’ van ALT-J trokken ze naar de DAFT-studios en blikten ze onder auspiciën van Wouter Vlaeminck (toetsen Absynthe Minded) deze parel in: 

   
Drie keer Portland, drie keer anders...

Het is Jente Pironet altijd al menens geweest wat muziek betreft. Hoe we dat weten?  The internet never forgets! En dat is maar goed ook. Het feit dat hij ook via Idool passeerde, laten we maar zo... 

 
Ja, het mag gezegd, de tweestemmigheid van Sarah Pepels en Jente Pironet is er een om te koesteren. Hier doen ze een First Aid Kitje: zingen in een bos. Prachtig wel.  

  
En, dit mag niet ontbreken. Jan Douwe Kroeske interviewt de band, in ’t Engels...  

Top