Current language: nl

Deze muzikanten willen jouw stem

Op 14 oktober mogen we met z’n allen naar het stemhokje voor de lokale verkiezingen. Misschien kan jij deze keer wel op je favoriete zanger of muzikant stemmen!
Deze muzikanten willen jouw stem © Isopix, Photonews

Sommigen maken hun debuut op de kieslijsten, anderen waren al eerder politiek actief. Ontdek hier de muzikanten die strijden voor een zitje in de gemeenteraad.

Bob Savenberg

Bob Savenberg © Isopix

De voormalige drummer van Clouseau is tegenwoordig vooral bekend als manager van Natalia. Hij maakt zijn debuut op de lijst van Open VLD in Dilbeek. Vanop de 18de plaats wil hij inzetten op veiligheid, onderwijs, jeugd en innovatie.

Tom Dice

Tom Dice © Photonews - Gie Knaeps

Tom Dice zal voor eeuwig herinnerd worden voor zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2010 met Me and My Guitar. Hij werd daarmee zesde, de beste prestatie ooit voor een Vlaming. Terwijl hij verder timmert aan zijn muzikale carrière zet hij dit jaar ook zijn eerste stappen in de politiek. In zijn hometown Eeklo staat hij op de achtste plaats voor Groen.

Walter Grootaers

Walter Grootaers © Photonews - Florian Van Eenoo

Met De Kreuners maakte Walter Grootaers dit jaar zijn comeback op de Vlaamse podia maar ook in de politiek is hij nog niet uitgezongen. Grootaers stond 24 jaar geleden voor het eerst op de lijst van Open VLD in Lier en is er zelfs al 12 jaar schepen. Deze keer is hij lijstduwer. Grootaers probeerde het ook al als kandidaat bij de federale verkiezingen in 2007 en 2014 maar raakte niet verkozen.

Margriet Hermans

Margriet Hermans © Photonews - Pieter-Jan Vanstockstraeten

Margriet Hermans begon haar carrière als zangeres, met hits als Alle Mooie Mannen Zijn Zo Lelijk Als Ik Jou Zie tot gevolg, maar is misschien nog bekender als tv-presentatrice. Eerder dit jaar gaf ze nog enkele jubileumconcerten omdat ze 30 jaar op de planken stond. Ook als politica heeft ze wel wat ervaring: van 1999 tot 2009 was ze Vlaams parlementslid, eerst voor VU, later voor Open VLD. Tijdens deze verkiezingen is ze lijstduwer voor de lokale liberale partij LB18 in haar woonplaats Oud-Turnhout.

Kris De Smet

Kris De Smet © Photonews - Bert Van Den Broucke

Samen met zijn broer Jan en Geert Vermeulen stond Kris De Smet (rechts) aan de wieg van de Vlaamse folk- en cabaretgroep De Nieuwe Snaar. Hij staat voor het eerst op de lijst van Groen in Duffel. De Smet staat op de voorlaatste plaats maar is vastbesloten om zijn mandaat op te nemen als hij verkozen raakt.

Klaas Delrue

Klaas Delrue © Isopix

Klaas Delrue is vooral bekend als de frontman van Yevgueni, een groep die Nederlandstalige, moderne kleinkunst brengt en hits scoorde met Als Ze Lacht en Nieuwe Meisjes. Delrue staat op plaats 32 op de stadslijst van Mechelen voor Groen. Daarmee is hij niet aan zijn proefstuk toe: eerder stond hij in 2006 al op de kieslijst voor de gemeenteraad in Leuven. In 2009 stond hij op de Antwerpse lijst van Groen bij de Vlaamse verkiezingen.

Tom Kestens

Tom Kestens © Isopix

Met Tom Kestens staat er nog een bekende muzikant op de Mechelse stadslijst voor Groen. Kestens was muzikant bij Das Pop en had met Lalalover ook zijn eigen groep. Hij maakte ook de muziek voor enkele films en documentairereeksen. Ook politiek is hij geëngageerd. In 2007 stond hij op de senaatslijst voor Groen en in 2009 op de Europese lijst. Sinds 2012 is hij gemeenteraadslid in Mechelen voor de Groene fractie op de stadslijst van burgemeester Bart Somers

Patrick Riguelle

Patrick Riguelle © Photonews

Patrick Riguelle is bekend als de frontzanger van de folkband Kadril, maar bij het grote publiek vooral als de voornaamste zanger van De Laatste Showband. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 stond hij voor het eerst op de sp.a-lijst in Mechelen, maar haalde net niet genoeg stemmen. Na het ontslag van twee gemeenteraadsleden kreeg hij eerder dit jaar dan toch een plaatsje in de gemeenteraad. Hij prijkt deze keer op plaats 41.

Voormalige kandidaten van The Voice

Voormalige kandidaten van The Voice © vtm

Een bekend gezicht hebben dankzij een realityprogramma is soms al genoeg om gevraagd te worden door een lokale politieke partij. Zo staat Mentissa Aziza, winnares van de allereerste versie van The Voice Kids, op plaats 16 op de Lijst van de Burgemeester in Denderleeuw.

Robin Desmet, halvefinaliste in het team van Bart Peeters in 2016, staat op de lijst van N-VA in Izegem. Jan Van de Ven, de man die voor Bart uiteindelijk naar de finale ging, was eerder al gemeenteraadslid en is lijstduwer voor Groen in Willebroek.

Bekijk ook:
Deze acteurs willen een zitje in de gemeenteraad

Top