Current language: nl

Lily Allen: grote mond, klein hartje

Met haar vierde album No Shame is Lily Allen terug van weggeweest. Op 5 december komt ze dit live voorstellen in de Ancienne Belgique in Brussel. Ook met haar biografie My Thoughts Exactly doet Lily Allen momenteel van zich spreken.
Lily Allen: grote mond, klein hartje © Isopix

Wie is deze Britse popprinses, die nooit een blad voor de mond neemt, echt? Een portret.

Bestel hier je tickets voor Lily Allen in de AB.

Een moeilijke jeugd

Een moeilijke jeugd © Photonews

Lily Allen wordt in 1985 geboren in Londen. Met een vader als komiek en moeder als filmproducer lijkt ze in de wieg gelegd voor een leven in de showbizz. Toch is haar jeugd zeker geen walk in the park. Lily is amper vier jaar wanneer haar vader zijn gezin in de steek laat. Ze zit in totaal op maar liefst dertien scholen omdat ze telkens van school wordt gestuurd, onder andere voor drinken en roken. Op haar vijftiende stopt ze uiteindelijk met school.

Het enige domein waar ze wel in uitblinkt? Muziek natuurlijk! Lily Allen leert als kind piano, viool, gitaar en trompet spelen. Vanaf haar elfde krijgt ze privéles zang nadat een student aan het conservatorium haar had horen zingen op de speelplaats.

Met dank aan MySpace

Met dank aan MySpace © Photonews

Na een woelige periode, waarin ze de kost verdient door te werken in een platenzaak én met het dealen van ecstacy, begint ze haar eigen muziek te schrijven. In 2005 tekent ze een contract bij Regal Recordings: zij geven haar 25.000 pond om aan een album te werken maar hebben geen tijd om haar verder te steunen. Lily Allen beslist daarop een account te creëren op MySpace, op dat moment dé place to be voor beginnende muzikanten. Wanneer ze met haar demo’s en nummers als LDN duizenden luisteraars bereikt, krijgt ze al gauw aandacht van de media. Van haar platenfirma krijgt ze carte blanche om aan haar debuutalbum te werken.

Doorbraak met debuutalbum

Doorbraak met debuutalbum © Photonews

Voor haar debuutalbum Alright, Still (2006) werkt ze samen met producers Greg Kurstin en Mark Ronson. Het resultaat mag er zijn. Met haar debuutsingle Smile bereikt ze meteen de eerste plaats in de Britse hitlijsten. Ook bij ons duikt ze op in de hitlijsten en zelfs in Amerika wordt ze opgepikt. Na Smile volgt met Littlest Things nog een radiohit. Op het album staat ook een nummer over haar broertje Alfie, ondertussen bekend als acteur in Game of Thrones.

Lily Allen krijgt voor haar album vier nominaties voor de Brit Awards achter haar naam, één nominatie op de Grammy Awards en één op de MTV Video Music Awards als beste nieuwkomer.

Hits met een scherp kantje

Hits met een scherp kantje © Photonews

In 2009 volgt met It’s Not Me, It’s You een tweede album en de hele wereld valt voor haar poppy songs met een scherp kantje. Qua invloeden verlaat ze de ska en reggae van haar eerste album richting elektropop met een vleugje jazz en country. De eerste single The Fear is meteen goed voor de nummer één in Groot-Brittannië. Opvolger Fuck You belandt zelfs in de Vlaamse Ultratop op de eerste plaats. Ook met Not Fair, over een vriendje dat haar in bed niet weet te plezieren, bewijst ze haar reputatie van stoerste meisje van de klas.

Een moeilijke periode

Een moeilijke periode © Photonews

De release van haar tweede album was eerst gepland voor begin 2008, maar die release wordt uitgesteld wanneer Lily Allen een miskraam krijgt. Kort daarna loopt haar relatie met de vijftien jaar oudere Ed Simons van The Chemical Brothers op de klippen. Allen wordt met een depressie opgenomen in de psychiatrie.

Begin 2009 krijgt Allen een relatie met decorateur Sam Cooper. Een jaar later is ze zwanger van hun eerste kind, maar opnieuw krijgt ze een miskraam, na een zwangerschap van zes maanden. Allen krijgt de diagnose van posttraumatisch stress syndroom. Tussendoor krijgt ze ook nog te maken met een stalker die haar uiteindelijk zeven jaar het leven zuur zou maken. Pas in 2011 valt er weer goed nieuws te rapen: Lilly Allen en Sam Cooper stappen in het huwelijksbootje en krijgen met Ethel een eerste dochtertje. Twee jaar later volgt dochter Marnie en een postnatale depressie.

In deze moeilijke periode op privévlak kondigt Lilly Allen eerst aan om te stoppen met albums te maken en zich te willen richten op acteren. Vervolgens wijzigt ze haar naam naar Lily Rose Cooper. Onder die naam zingt ze mee op True Love van P!nk en het swingalbum Swings Both Ways van Robbie Williams.

Geflopt album met desastreuze gevolgen

Geflopt album met desastreuze gevolgen © Photonews

Na een afwezigheid van vijf jaar brengt ze in 2014 met Sheezus een nieuw album uit. Het album moet haar grote comeback worden, maar resulteert in een flop. Sheezus scoort niet in de hitlijsten en ook de critici zijn niet mals. Met Hard out Here en Air Balloon scoort ze in Groot-Britannië bescheiden radiohits, maar bij ons zijn haar nieuwe nummers nauwelijks te horen. Haar Europese tournee wordt na een slechte ticketverkoop geschrapt.

Ondertussen verklaarde Lily Allen over die periode dat ze het gevoel had dat haar werd opgelegd wat ze moest doen, welke singles ze moest uitbrengen, welke kleren ze moest dragen. "Ik schreef geen muziek voor mezelf, maar om aan de verwachtingen van het publiek te voldoen", aldus Allen in een interview met New York Magazine. "Het enige wat ik wilde, was op de radio komen. Op de covers van magazines staan. En toen dat niet volgens plan verliep, stortte mijn wereld in." Het resultaat is een identiteitscrisis en haar huwelijk met Sam Cooper dat op de klippen loopt.

Comeback en ophefmakende memoires

Comeback en ophefmakende memoires © Isopix

Het is die moeilijke periode die Lily Allen nu verwerkt op haar comebackalbum No Shame, geproduceerd in samenwerking met trouwe bondgenoot Mark Ronson. Daarop schuwt ze geen enkel onderwerp: haar gestrande huwelijk, het schuldgevoel als werkende moeder, haar gevecht met alcohol, cocaïne en mannen; het komt allemaal aan bod. Zo gaan de songs Apples, Family Man en What You Waiting For over haar echtscheiding met Sam Cooper. Een mooie manier om het verleden achter zich te laten.

Hoewel de hits ook deze keer lijken te ontbreken, gaat Lily Allen tegenwoordig wel vlot over de tongen. Daar heeft haar biografie My Thoughts Exactly veel mee te maken. Daarin staat onder meer dat ze op Sheezus-tournee met vrouwelijke escortes heeft geslapen én dat ze een affaire had met Liam Gallagher. Ook heeft ze het over een niet bij naam genoemde platenbaas die zich aan haar probeerde te vergrijpen. Ook de slechte band met haar vader komt aan bod in het boek, die ze beschrijft als "koud en narcistisch". Wel lof heeft ze voor Chris Martin, omdat die haar van haar drugsverslaving probeerde af te helpen. Wat uiteindelijk ook lukte. Van openhartigheid gesproken!

Het is net die openhartigheid en haar talent om die te vertalen in toegankelijke popsongs die Lily Allen tot zo’n uniek artiest maakt. Hoog tijd om haar nieuwe album live te ontdekken!

Bestel hier je tickets voor Lily Allen in de AB.

Luister naar Lily Allen in je favoriete streamingapps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats.

Top