Current language: nl

Start to hiphop: 10 must-have albums

Sinds de jaren ‘70 heeft de hele hiphopcultuur de planeet veroverd. Van graffiti tot breakdance, van dj’en tot beatboxen. Zin om je te verdiepen in de rap? Maak alvast kennis met de 10 beste albums uit de gouden hiphoptijden, de periode tussen eind jaren ’80 en ’90 waarin het genre z’n hoogtepunt kende.

Dr. Dre, The Chronic

Dr. Dre, The Chronic © EPA

Het eerste studioalbum van de rapper die het tot producent heeft geschopt, kwam uit in 1992 en is ronduit legendarisch te noemen. Hij lanceert de G-funk, ofwel de West Coast-stijl die we later ook zouden horen bij Snoop Dogg of Warren G. De nummers zijn gebaseerd op funksamples uit de jaren ’70, met teksten die het leven in de Californische getto’s beschrijven: drugs, rivaliteit en criminaliteit tussen gangs. Het tijdschrift Rolling Stones zet het op de 2de plaats in de top 100 van de beste albums uit de jaren ’90.

A Tribe Called Quest, The Low End Theory

A Tribe Called Quest, The Low End Theory © swimfinfan

Ongetwijfeld een van de meest succesvolle albums uit de Amerikaanse rapwereld. A Tribe Called Quest, een groep uit Queens, komt in 1991 op de proppen met een mix van jazz en rap die in de oren klinkt als een soort van urban poëzie, uniek in z’n genre.

Nas, Illmatic

Nas, Illmatic © Belga

Het eerste studioalbum van Nas, uitgebracht in 1994, brengt een kleine revolutie teweeg en wordt al meteen van bij de release gezien als een meesterwerk. ‘Illmatic’ zet de East Coast-rap stevig op de kaart, en dat in een tijd waarin de West Coast de hitlijsten domineerde. Het is gewoon een van de meest invloedrijke rapalbums aller tijden.

Wu-Tang Clan, Enter the Wu-Tang

Wu-Tang Clan, Enter the Wu-Tang © Belga

Nog een legendarisch album uit de jaren ‘90. Met ‘Enter The Wu-Tang’, een verwijzing naar de Hongkongse film ‘The 36th Chamber of Shaolin’, ondergaat de hiphop een radicale metamorfose. De typische klanken komen uit samples van kungfufilms, doorspekt met zware beats. Met dit album drukt de New Yorkse rap opnieuw z’n stempel op de Amerikaanse muziekscene.

The Notorious B.I.G., Ready to Die

The Notorious B.I.G., Ready to Die © Jaroh

Christopher Wallace, aka The Notorious B.I.G., vertelt in dit eerste studioalbum z’n hele levensverhaal. Het zou meteen ook het laatste album zijn van de rapper die naar eigen zeggen niet bang was om te sterven. In 1997 werd hij namelijk vermoord. Ondanks de gewelddadige teksten viel deze hiphopklassieker in wording zowel bij het publiek als de critici meteen erg in de smaak.

The Pharcyde, Bizarre Ride II

The Pharcyde, Bizarre Ride II © Manfred Werner

‘Bizarre Ride II’ is niet zomaar een verzameling van nummers, maar ook een spiegel van z’n tijd en daarmee dé referentie voor alle latere generaties. Het eerste studioalbum van The Pharcyde, uitgebracht in 1992, is zo’n album dat je zeker eens moet beluisterd hebben. Het dompelt je onder in het Los Angeles van de jaren ‘90, toen het toneel van bendeoorlogen. Het tweede album, ‘Labcabincalifornia’, uitgebracht in 1995, is trouwens ook een mijlpaal in de Amerikaanse hiphopgeschiedenis.

De La Soul, 3 Feet High and Rising

De La Soul, 3 Feet High and Rising © Shutterstock

Het eerste studioalbum van De La Soul, verschenen in 1989, is binnen de Amerikaanse hiphopwereld een vreemde eend in de bijt. ‘3 Feet High and Rising’ ligt mijlenver weg van de gangsta rap en is voornamelijk gebaseerd op samplings van pop-, jazz-, psychedelische en folknummers, in combinatie met teksten en ritmes die iedereen vrolijk stemmen. De La Soul blijft ver weg van de straat en de getto’s en wil gelden als schoolvoorbeeld van vreedzame rap.

Grandmaster Flash, The Message

Grandmaster Flash, The Message © EPA

Allicht het album dat de voorloper is van het hele Amerikaanse hiphopgenre. Het eerste werk van Grandmaster Flash & the Furious Five legt de basis van deze muziekstijl: de scratch en het turntablism. Het staat ook voor geëngageerde teksten die de leefomstandigheden in de getto’s van de grote Amerikaanse steden hekelen.

2Pac, All Eyez On Me

2Pac, All Eyez On Me © EPA

2Pac mocht zeker niet ontbreken in dit lijstje. Met dit 4de album, een dubbel-cd nog wel, steekt 2Pac in zijn rol als gangster nog een tandje bij en wordt hij de verpersoonlijking van wat hij zelf het “thug life” noemt, zoals het getatoeëerd staat op zijn sixpack. De kritieken zijn erg lovend en met 5,9 miljoen verkochte exemplaren in de Verenigde Staten alleen al mag dit album wel een echt succes genoemd worden.

Lauryn Hill, The Miseducation of Lauryn Hill

Lauryn Hill, The Miseducation of Lauryn Hill © EPA

Omdat de rapwereld niet alleen voor mannelijke artiesten is weggelegd, heeft het eerste en enige soloalbum van Lauryn Hill z’n plaatsje in deze top 10 zeker verdiend. Het album verscheen in 1998, toen de neo-soul z’n eerste stapjes zette, en werd dankzij nummers als ‘Doo Wop (That Thing)’ en ‘To Zion’ een groot succes dat werd bekroond met 5 Grammy’s, waaronder die voor Beste Album van het Jaar.Luister naar hiphop in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top
t