Current language: nl

Aretha Franklin: De beste zangeres ooit is niet meer

Aretha Franklin: De beste zangeres ooit is niet meer © isopix

Het ging al een tijdje niet goed met Aretha Franklin. Uiteindelijk verruilde ‘The Queen of Soul’ vandaag het aardse voor het hemelse. Ze kampte al jaren met een kwakkelende gezondheid en overleed omringd door haar familie in haar woning in Detroit. De 76-jarige zangeres trad voor het laatst op in november 2017 tijdens een benefietgala voor de Elton John AIDS Foundation.

Talent met de paplepel ingelepeld

Talent met de paplepel ingelepeld © isopix

Aretha Louise Franklin werd op 25 maart 1942 geboren in Memphis, Tennessee.  Ze was de dochter van een dominee en een talentvolle gospel zangeres. Aretha was al met muziek bezig toen ze bij wijze van speken amper kon lopen. Op haar 14e nam ze haar eerste nummers op in een kerk en al snel kwam ze in contact met grote namen als Mahalia Jackson, Sam Cooke en Clara Ward. Zo kon ze stap voor stap een carrière uitbouwen in de muziekwereld.

Succes vanaf eind jaren 60

Succes vanaf eind jaren 60 © isopix

De ster van Aretha Franklin begon pas echt te fonkelen in 1967 en 1968. In die jaren rijgde ze de ene hit na de andere aan elkaar. En die songs werden regelrechte klassiekers. Denk maar aan ‘Respect,’ “Baby I Love You,” “Think,” “Chain of Fools,” “I Say A Little Prayer,” en “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman.”Beste zangeres ooit

Beste zangeres ooit © isopix

Tijdens haar 76 jaar op deze aardkloot bouwde Aretha Franklin een indrukwekkende carrière uit. Zo won ze maar liefst 18 Grammy’s en werd ze met 75 miljoen verkochte platen één van de best verkopende artiesten ooit. In 1987 werd ze als eerste vrouwelijke artieste opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone riep haar uit tot de ‘beste zangeres ooit’. 
 

Tot tranens toe

Tot tranens toe © isopix

In 2015 wist ze de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama tot tranen toe te ontroeren met haar vertolking van ‘You Make Me Feel Like a Natural Woman’, dat ze zong tijdens de jaarlijks terugkerende Kennedy Center Honors in Washington DC.

Ziekte

Ziekte © isopix

Franklin was al een tijd ernstig ziek. Ze was een verstokt roker, kampte haar hele leven met gewichtsproblemen en vocht tegen een alcoholverslaving. In 2010 werd er een tumor bij het muziekicoon weggehaald. Ze ontkende destijds dat het om alvleesklierkanker ging. Wat de tumor wel was, heeft ze nooit gezegd.

Luister naar Aretha Franklin in je favoriete streaming-apps met Epic Beats


Top