Current language: nl

Kendrick Lamar: goeie maatjes met God himself?

Truth or fiction? De kans dat Kendrick Lamar ooit een succesvol hiphopartiest-slash-stem-van-een-nieuwe-generatie zou worden, was niet zo heel erg groot. Toch niet als je weet waar de man vandaan komt. Lamar groeide op in Compton, een wijk in LA waar je tot tien jaar geleden makkelijker kogels ving dan verdwaalde voetballen en waar jongemannen vaak niet ouder werden dan de leeftijd waarop ze voor het eerst een pistool afvuurden. Cliché? Niet echt. Maar Compton vandaag is niet meer het Compton uit Lamars jeugd. Al heeft Lamar er wel genoeg inspiratie aan overgehouden om platen mee te vullen.

Kendrick Lamar staat op zaterdag 18 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!
Kendrick Lamar: goeie maatjes met God himself? © PKP

Lamar –  Duckworth – releasete zijn eerste mixtape in 2003 (‘Youngest Head Nigga In Charge’), onder de naam K-Dot, wat hem meteen de nodige aandacht en een contract met Top Dawg Entertainment opleverde. Twee jaar later volgde de mixtape ‘Training Day’. Hij kreeg een co-sign van Lil Wayne en bracht in 2009 een derde mixtape uit als C4. Later veranderde hij zijn naam opnieuw in de naam die iedereen gebruikt: Kendrick Lamar. Zijn album ‘Section.80’ schoot stante pede naar de top van de iTunes-hiphopreleases van 2011.

Lamar was meteen hot en going for gold . En hij werd opgemerkt door collega’s als Dr. Dre, Game, Tech N9ne en Drake. In 2012 releasete hij ‘Good Kid, M.A.A.d City’, met vooral zijn jeugd in Compton als rode draad. In 2015 verscheen ‘To Pimp a Butterfly’. Vele critici prezen Lamar voor zijn actuele en rake lyrics en het album werd door verschillende muziekmagazines, waaronder Rolling Stone, Billboard en Pitchfork, uitgeroepen tot album van het jaar. ‘To Pimp a Butterfly’ werd genomineerd voor album van het jaar en won de categorie Best Rap Albumop de 58ste Grammy Awards. In 2017 verscheen Lamars vierde plaat ‘DAMN’, meteen ook de soundtrack voor de film ‘Black Panther’. Ook ‘DAMN’ werd bedacht met Best Rap Albumop de Grammys en Lamar – hoezee! – kreeg begin dit jaar de prestigieuze Pulitzerprijs, als eerste popartiest ooit.

Bijzondere artiest, want...

Bijzondere artiest, want... © Shutterstock

Pulitzer
Unaniem. De vijfkoppige Pulitzerjury liet er geen twijfel over bestaan: Lamar verdiende hem. De organisatie roemde Lamar om zijn diepgaande en poëtische teksten. Hij kreeg deze literaire prijs voor zijn album ‘DAMN’, waarop Lamar een worsteling doormaakt en perfect zowel zijn eigen emoties weet te vatten als die van de mensen om hem heen die allemaal een leven proberen op te bouwen te midden van racisme, politiegeweld, armoede, verslaving en criminaliteit.  

Bowie
Bowie – waarom ben je er niet meer? – hield van Lamar. Althans van zijn plaat ‘To Pimp a Butterfly’. Tony Visconti – de producer van Bowies laatste, ‘Blackstar’ – vertelde in een interview dat  ‘Blackstar’ beïnvloed was door Lamar. “We hebben veel naar Lamar geluisterd. We waren beiden fan van zijn openheid en het feit dat hij geen straight up hiphopplaat gemaakt had, maar alle invloeden die hij had opgezogen erin verwerkte. Dat was exact wat wij wilden doen met ‘Blackstar’.” 

God
Ja, Amerikanen durven God nogal eens aan te roepen. God Bless America. En God bless Lamar, want Kendrick L is een devoot christen. Na de dood van een vriend liet hij zich dopen en vandaag is hij ervan overtuigd dat hij een speciaal doel heeft in het leven: “God heeft iets in mijn hart gelegd, ik moet iets doen met mijn stem als instrument.” Religie, Lamars werk is ermee doorspekt.

Drie keer Kendrick  

Evolution, baby!
Rome, Aken: niet op een dag gebouwd. Zo is het ook met de carrière van – wat de media nu zeggen: de belangrijkste rapper van zijn generatie – Lamar. Gelukkig lopen er fans rond die ’s mans loopbaan op de voet volgen en er video’s over posten.  

 

Ironie?
We weten niet altijd of het gemeend is of dat we de lyrics van Lamar met een korrel zout moeten nemen. Toen de moraalridders vielen over het veelvuldig gebruik van het woord  bitch in ‘Humble’, maakte Kendrick er niets van. Die  bitch , dat was hijzelf. Maar wat te denken van de liturgische verwijzing?  Vree wijs  nummer wel!  

 

King!
Ja, als er één song is die Lamar bij het  grote publiek bekend maakte, dan toch deze ‘King Kunta’. Prachtsong, vooral dat gitaartje dat er rond 1’15” bijkomt. De clips is oldskool hiphop, met blitse wagens, schaars geklede dames en wat breakdance.  All in the hood ... 

 

Gaan kijken, want... 
Ja, Lamar live, dat is toch een belevenis. Zoals tijdens de Grammys!  

Kendrick Lamars Full Performance Grammys 2018 from David Casavant on Vimeo.

En als hij je uitnodigt  on stage, don’t use the N-word!  

 
Funny moments with Kendrick!  

 
NBA en hiphop, wat hebben ze gemeen? Veel African Americans, en veel gasten die de top bereikt hebben. Hier zie je een mooi interview met Kobe Bryant en Lamar K.  

  
Wie zijn de kerels achter Kendrick Lamar? Een heuse liveband,  for sure ! Een voorstelling!  Luister naar Kendrick Lamar in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top