Current language: nl

Tamino: veel meer dan de nieuwe Jeff Buckley!

Ta-mi-no. We scanderen zijn naam sinds twee jaar, uit volle borst, sinds hij laureaat werd in StuBru’s ‘De Nieuwe Lichting’. Voordien was hij al opgepikt door Het Zesde Metaal, dat hem mee het podium opsleurde voor een Radio 1-sessie. Maar het ging pas echt hard voor Tamino-Amir Moharam Fouad na zijn StuBru-passage, waarna hij aan de borst gedrukt werd door duizenden (jonge) fans. De nieuwe Jeff Buckley was geboren....

Tamino staat op zaterdag 18 augustus op het podium van Pukkelpop!  

Kijk hier live naar de concerten van Pukkelpop 2018!
Tamino: veel meer dan de nieuwe Jeff Buckley! © pukkelpop

Hold your horses

Niemand kan in de voetsporen van Buckley treden, en dat is ook niet de ambitie van Tamino. Wat dan wel? Beklijvende songs maken, zoals ‘Habibi’, waarmee hij zichzelf in de annalen van de Belgische popgeschiedenis zong. Anno 2018 lijkt Tamino’s broodje gebakken. Of we daarmee op de feiten vooruit lopen? Neen. Zijn concerten zijn alleszins hartverwarmend en laten iedereen zwijmelen. (ob) schreef in zijn Humo-recensie over Tamino’s doortocht in De Roma (Antwerpen) het volgende:  ‘In De Roma was iedere lichamelijke houding die Tamino aannam een perfecte compositie: het scherpe blauwe strijklicht, de kaarsrechte wenkbrauwen die een dakgoot vormden boven zijn neergeslagen ogen, zijn licht erotische, uit marmer gehouwen grijns: Tamino is een zingende Helmut Newton-foto en heeft een kop die klaar is voor een Warhol-zeefdruk.’ En de muziek? Die ken je. Echt. Recht uit de ziel. Recht op het podium, met amper een paar singles op zak, op de EP ‘Tamino’ uit 2017. Dat wordt smullen.

Bijzondere artiest, want...

Bijzondere artiest, want... © proximus go for music

1996
Amper 21 is hij. Een. En. Twintig. Maar Tamino klinkt alsof hij er al een paar levens op heeft zitten. Hij doet ons een beetje denken aan de prille Selah Sue, die ook piepjong was, maar een oude ziel leek te hebben.  

Klassiekers
Ja, Tamino kent zijn klassiekers. In fact: hij is een klassieker, want zijn ouders vernoemden hem naar het personage uit ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. O, en zonder John Lennon was er wellicht geen Tamino geweest. Of toch niet Tamino de zanger, want het was ‘Imagine’ dat bij hem het muzikale vuur aanwakkerde. 

You look at me now
‘Cigar’, Tamino’s tweede release. Waarom het zo goed is? Kijk hier:  Habibi
Ja, hiermee begon het. ‘Habibi’, voor De Nieuwe Lichting. Wedden dat deze song door alle kelen meegezongen wordt? Ja, we begrijpen de vergelijking met Jeff Buckley wel, maar zit daar niet ook een zweem Maynard James Keenan (Tool)?  

 
Indigo Night
Na ‘Cigar’ kwam ‘Indigo Night’, en dat klinkt bijzonder geweldig. Gaat-ie de hoogte in? Ja, maar ook de diepte.  

 
En de helemaal geproducete versie:  

 
En wat te denken van deze song, gereleaset in mei, en nu al 127.000 views. Prachtige clip ook, en zeer angeliek. 

 
TamLive 

Tam? Geenszins!  Met Tom Pintens (die ook verantwoordelijk was voor de productie van de EP). 

  
Tamino, telkens anders


Wat als je je stem kwijt bent? Tekst en uitleg bij 3 voor 12:  

 
Kijk, een jonkie toen-ie nog een jonkie was.  Luister naar Tamino in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats
 

Top