Current language: nl

Festival Musiq’3 reist met het hoogste rockgehalte naar het noorden

Drie dagen, 7 podia, 50 concerten en 400 muzikanten, dat is de intussen bekende formule van het Festival Musiq’3 dat dit jaar plaatsvindt van 29/6 tot 1/7 in Flagey, Marni en de Abdij Ter Kameren in Brussel.
Festival Musiq’3 reist met het hoogste rockgehalte naar het noorden © Festival Musiq’3

Voor zijn 8ste editie reist het klassieke concert met het hoogste rockgehalte naar het noorden, van de Scandinavische bossen tot de Oostzee. Deze jaargang staan muzikale ontdekkingen en ontmoetingen centraal. In 2018 vieren we nog eens de rijkdom die in de verscheidenheid huist door bruggen te bouwen.

Feestelijk, jeugdig, gevarieerd en Scandinavisch

Feestelijk, jeugdig, gevarieerd en Scandinavisch © Festival Musiq'3 / Fany Gregoire

De toon wordt gezet van bij het openingsconcert. Het Festivalorkest verwelkomt onder leiding van Shirly Laub de cellist Edgar Moreau voor een concerto van Peteris Vasks, popzangeres An Pierlé voor Chanson de Solveig (uit Peer Gynt) van Edvard Grieg, en de Finse accordeonist Kimmo Pohjonen voor een mix van jazz, rock en klassiek.

Veel Scandinavische muzikanten

Veel Scandinavische muzikanten © Festival Musiq'3 / Antti Kemppainen

Naast Kimmo Pohjonen zullen er nog heel wat Scandinavische muzikanten aanwezig zijn op het Festival: het Kamerkoor van Helsinki speelt onder leiding van Nils Schweckendiek in de Ter Kamerenabdij de Belgische première van Vigilia van Einojuhani Rautavaara. De pianist Olli Mustonen brengt samen met Philippe Graffin, Lili Maija, Edgar Moreau en Deborah Mentanu zijn pianokwintet naar Brussel. De pianist Joonas Ahonen ontmoet het Quatuor Taurus in Ottorino Respighi Pianokwintet in f, en tot slot is er ook veel barok en jazz voorzien met de violiste Kreeta-Maria Kentala en de pianiste Iiro Rantala.

Ook trouwe festivalmuzikanten

Ook trouwe festivalmuzikanten © Festival Musiq'3 / Veerle Vercauteren

Het publiek kan niet alleen genieten van al dit 'Scandinavisch nieuws', maar ook van de trouwe festivalmuzikanten: het duo Vassilena Serafimova en Thomas Enhco, de ensembles Kheops en Oxalys, het Brussels Philharmonic, de pianistes Olga Paschenko en Natacha Kudritskaya, de violist Lorenzo Gatto, de sopraan Jodie Devos en de dirigent Guy Van Waas.

Festivaldebuut voor enkele grote namen

Festivaldebuut voor enkele grote namen © Festival Musiq'3 / Julien Benhamou

Het Festival ontvangt nog enkele andere grote namen voor het eerst: de pianisten Pavel Kolesnikov en Florian Caroubi, de mezzosopraan Léa Desandre voor een duo met luitspeler Thomas Dunford en de cellist Bruno Philippe in duo met de pianiste Beatrice Berrut.

Conservatoire Royal de Bruxelles goed vertegenwoordigd

Conservatoire Royal de Bruxelles goed vertegenwoordigd © Festival Musiq'3 / Jacques Verrees

Het Conservatoire Royal de Bruxelles zal opnieuw goed vertegenwoordigd zijn, met optredens van het Festivalorkest, Regenchip’s, het barokorkest van het Conservatorium en de optredens van 'Premières scènes', die de beste kamermuziekensembles van het Conservatorium samenbrengen, waarvan er een de Prijs Festival Musiq’3 zal winnen, uitgereikt door een professionele jury.

Ook voor kinderen valt er heel wat te beleven

Ook voor kinderen valt er heel wat te beleven © Festival Musiq'3

En er is ook gedacht aan de kinderen en families: de allerkleinsten kunnen een ciné-concert meepikken van Scandinavische tekenfilms, live begeleid door het ensemble van pianist Johan Dupont, An Pierlé neemt kinderen vanaf 5 jaar mee naar een droomwereld met een magisch concert, en ReMuA en Jeunesses musicales staan paraat met een reeks workshops (enkel Franstalig).

Een opmerkelijke verjaardag

Een opmerkelijke verjaardag © Festival Musiq'3

Nog even in de verf zetten: het Histoire du Soldat van Stravinsky wordt dit jaar honderd jaar. Het ensemble Sturm und Klang wekt het tot leven, ondersteund door live beelden. En Monsieur Croche, over Claude Debussy, wordt een grappige en emotionele voorstelling van het Ensemble Kheops en Patrick Leterme.

Gratis en gevarieerd programma op het plein

Gratis en gevarieerd programma op het plein © Festival Musiq'3

In de tent op het Heilig-Kruisplein is iedereen welkom voor een hapje en een gratis en gevarieerd programma muziek (jazz, wereldmuziek, koorzang met Wata-Wata, Laurent Vigneron en Po’s Boys, Les Rideaux de ma grand-mère, de Fanfoireux, het koor Anima, de klassen van de Brusselse Academies en hun leerkrachten ...).

Een feestelijke ervaring, ook voor de thuisblijvers

Een feestelijke ervaring, ook voor de thuisblijvers © Festival Musiq'3

Musiq’3 zendt het evenement live uit vanuit de glazen studio op het Heilig-Kruisplein. De concerten in studio’s 1 en 4 worden live gestreamd (met video) via musiq3.be  en RTBF-Auvio en in de herfst kan je nog een selectie meepikken op televisie. Festival Musiq’3 is een muzikale en feestelijke ervaring voor de echte kenner of de nieuwsgierige amateur waar je ter plaatse of thuis, alleen, met familie of vrienden heerlijk van zult genieten.
 
Tickets zijn te koop op de websites Rtbf-Ticket, Flagey, Marni en Festivals de Wallonie.

Website : lesfestivalsdewallonie.be/bruxelles

Top