Current language: nl

Wie is BLØF eigenlijk?

Met 'Zoutelande' heeft de Nederlandse band BLØF een megahit te pakken. Nagenoeg iedereen kan het liedje, dat ze samen met Geike Arnaert inblikten, mee neuriën en ook het Zeeuwse kustplaatsje is heel wat bekender geworden. Maar wie is BLØF eigenlijk?
Wie is BLØF eigenlijk?

© Isopix

Het begon allemaal in 1992, toen bassist Peter Slager, zanger-gitarist Paskal Jacobsen, toetsenist Bas Kennis en drummer Henk Tjoonk een bandje begonnen, dat ze BLØF noemden (spreek uit als Bluf). Hun debuut kreeg de titel Naakt onder de hemel.

Eerste successen

Eerste successen

De weg naar het succes lag voor de heren bezaaid met hindernissen: Verkeerd Gedeeld en Aan De Kust werden in eigen land weliswaar hits, maar vervolgens mislukten verwoede pogingen om een successong op de wereld los te laten. Het zou duren tot 1997 voor ze een echte hit te pakken hadden, met Liefs uit Londen. De Zeeuwse golven waarop het BLOF-bootje laveerde, bleven echter bijzonder woelig en op een dag werd drummer Henk Tjoonk aan de deur gezet. Chris Götte kwam hem vervangen, maar de man zou een paar jaar later bezwijken na een ongeluk. De band annuleerde na die tragische gebeurtenis alle optredens, maar ze besloten toch om door te gaan. Het album Oog in Oog -Live in Ahoy werd aan hem opgedragen.

Awards

Awards

De prijzenkast van de bandleden is goedgevuld: hun allereerste trofee was een aanmoedigingsprijs van de provincie Zeeland, en ze scoorden onder meer ook een TMF Award voor beste popgroep, een Zilveren en Gouden Harp-award, een Edison voor gedenkwaardige prestaties in de muziekindustrie, verschillende 3FM Awards en een 100 % NL-Award

Umoja

Umoja

Het album Umoja is een speciaal geval. Umoja betekent in het swahili saamhorigheid, en met dat woord als motto trok BLØF op wereldreis langs 13 verschillende landen. Op elk van de 13 nummers zingt of speelt een gastmuzikant uit een ander land mee. 

Festival

Festival

© Concert At Sea

BLØF organiseert ook een eigen muziekfestival. Concert At Sea gaat jaarlijks door op het strand aan de Brouwersdam, vlakbij het plaatsje Ouddorp. De afgelopen jaren stonden er heel wat grote namen op de affiche: onder meer Lenny Kravitz, Golden Earring en Bastille betraden er het podium.

Zoutelande

Zoutelande

© Isopix

Het nummer Zoutelande, opgenomen met de vakkundige medewerking van zangeres Geike Arnaert, werd een regelrechte hit. Tot groot jolijt van de horeca in de gelijknamige badplaats lokte het riedeltje dichte drommen Nederlandse en Vlaamse toeristen naar het dorp. Het liedje werd erg vaak - volgens sommigen tot vervelens toe - gedraaid op de radio.

Bekijk ook:
Van Zouteland tot Ploegsteert: op de kaart gezet door een liedje

Eigenlijk een cover

Eigenlijk een cover

Niet dat het echt een eigen nummer is: de heren zetten gewoon een Nederlandse tekst op het melodietje van de Duitse song Frankfurt Oder van Bosse (foto) feat. Anna Loos. Een geniale zet, zo bleek. ‘Het tuinhuisje uit de Duitse versie heb ik naar het strand verplaatst, en dat bleek heel goed te werken’, aldus Peter Slager.

Holiday In Spain

Holiday In Spain

© Isopix

Nog zo’n succesnummer is Holiday In Spain, een aangepaste versie van een song van Counting Crows, die de twee groepen samen opnamen. Afwisselend is er Nederlandse en Engelse tekst te horen. Andere liedjes waarmee BLØF scoorde zijn Aan de kust, Dansen Aan Zee en Wat zou je doen.

TW Classic

TW Classic

Dit jaar komt BLØF ook naar België: ze staan namelijk samen met Editors, The National, Kraftwerk 3-D, dEUS, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats en Richard Ashcroft op de affiche van TW Classic. Dat festival gaat op 14 juli door in Werchter.

Luister naar Blof in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic BeatsTop