Current language: nl

Volbeat : Heavy metal meets rockabilly

De eerste keer dat we hier Volbeat door de speakers hoorden knallen – dat moet een jaar of acht geleden zijn – konden we de mondharmonica even niet plaatsen. Wij hoorden wat Green Day-punk met plots een rockabilly-omslag. Wat was dit?

Volbeat staat op zaterdag 23 juni 2018 op het podium van Graspop Metal Meeting in Dessel!

Kijk op 21, 22, 23 en 24 juni live naar Graspop Metal Meeting op Proximus Music!
Volbeat : Heavy metal meets rockabilly

© EPA

Volbeat, zo bleek. Deens, gesticht in 2001 en in 2005 op de mensheid losgelaten met het album 'The Strength/The Sound/The Songs', met – naar eigen zeggen – invloeden van Elvis, Johnny Cash en Metallica (Deens, zoals compadre Lars Ulrich). Great, maar Volbeat had al een verleden in death metal; frontman Michael Poulsen speelde al in Dominus, maar had na een tijdje genoeg van heel de metalscene. Enter Volbeat, een band die bestond uit ex-Dominus-leden en wat vrienden. Hun eerste album was meteen goed voor beste debuutalbum op de Danish Metal Music Awards 2005. Er volgden nog een resem albums – 'Rock the Rebel/Metal The Devil' (2007), 'Guitar Gangsters & Cadillac Blood' (2008), 'Beyond Hell/Above Heaven' (2010), 'Outlaw Gentlemen & Shady Ladies' (2013) en 'Seal the Deal and Let's Boogie' (2016), met andere woorden: een band die niet meteen stilzit. En vandaag? Terwijl Volbeat in 2005 nog één van de vele acts was op metalfests all over, touren ze nu in het voorprogramma van Metallica en zijn ze zelf headliner geworden. En niet enkel in Europa, want de hele planeet gaat voor de bijl. Terecht: Volbeat hoort aan de top.

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want...

© EPA

Potig

Wat je mag verwachten van Volbeat? Potige rock, zoals hier. De clip was in handen van Toon53productions en deze song 'Black Rose' also features de illustere Danko Jones.Dom

Neen, niet dom, maar Dominus, de band waar Poulsen vóór Volbeat bij aan de slag was. De titel van het derde album van Dominus – 'Vol.Beat' gaf trouwens de inspiratie voor de naam van zijn nieuwe band. Dominus klonk alzo:Only wanna be...

Uit het eerste album kwam deze track. Een cover godbetert: 'I Only Wanna Be With You', van Dusty Springfield. Nou, de mannen kennen alleszins hun klassiekers!Drie maal vol beat!

Brooklyn Rocky

Duidelijk waar de heren Volbeat hun inspiratie voor deze clip gehaald hebben: bij Sly! Seal the Deal and Let's Boogie. Een verhaaltje over liefde en 'toeken' uitdelen.Demo!

The internet remembers. Soms wil je als band sporen uit het verleden uitwissen. "We zetten geen oud werk online! Wegens te veel schaamte!" Goed plan, maar dat is buiten de fans gerekend, want die delen alles. Ook early demo's.Cash is er altijd

Dat Volbeat hun adoratie voor Johnny Cash niet onder stoelen of banken steken, bewijst deze intro. Een beetje 'Ring of Fire', en dan helemaal losgehen, met de hulp van het publiek.Live beat vol!

Een metalfeest.Tientallen bands maken de opwachting en bij elk optreden staan de voorste rijen vol fans. Dat zal hier niet anders zijn. Volbeat live, dat is een scheut positivisme waar je nog dagen van nazindert. En wie weet! Misschien halen ze wel wat volk op het podium.Meer Volbeatzzz!

Heavy jongens met een klein hartje. Hier vertelt Poulsen waar hij de inspiratie haalde voor 'Dead but Rising'.'Sad Man's Tongue'. Ja, nog eens Johnny Cash. Omdat het nooit kwaad kan om je helden te eren.Poulsen staat vol tattoos. Maar ook sommige fans. En sommige fans laten een tattoo van Poulsen op hun arm zetten. Timelapse, hier!

Top