Current language: nl

Wiskunde, amaretto en eigenzinnige nummers: Stromae is terug

Wiskunde, amaretto en eigenzinnige nummers: Stromae is terug © Gwendoline Le Goff / Photo News

Stromae heeft een nieuw nummer uitgebracht. Défiler duurt zo maar eventjes 8 minuten en 40 seconden, en het ziet er niet naar uit dat er een ingekorte radioversie komt. De song is gelinkt aan Capsule n°5, de nieuwe kledinglijn van zijn modelabel Mosaert. Met de langverwachte terugkeer van een bevlogen artiest die drie jaar lang uit beeld verdween, is het tijd om enkele opmerkelijke feiten over de heer Paul Van Haver op een rijtje te zetten.

Stop toch met hiphop

Stop toch met hiphop © Ventura Mendoza

De moeder van Stromae vond hiphop maar niks. Ze had dan ook liever gehad dat haar vijf zonen ver weg zouden blijven van die duivelsmuziek, maar dat lukte niet echt: de lokroep van Public Enemy (foto), de groep die in het ouderlijke huis maar al te vaak door de boxen schalde, was te sterk. De jongeman luisterde ook graag naar Sinik, een Franse rapper. In de jezuiëtenschool waar hij les volgde, leerde hij Jean-Didier kennen. Samen stortten ze zich op hun eigen hiphopmuziek. Jean-Didier koos als artiestennaam voor JEDI en ze brachten het nummer Faut que tu t’arrêtes le rap (In het Nederlands: Je moet stoppen met rap) uit. Zelf koos Paul trouwens voor de artiestennaam Opmaestro, die hij al snel zou veranderen in Stromae.

Ladderzat

Ladderzat © Photo News

Het was vijf jaar geleden groot nieuws: journalisten en argeloze voorbijgangers zagen een schijnbaar stomdronken Stromae door de Brusselse straten waggelen, waarop twee agenten hem aanspraken. Al gauw verscheen er een amateurvideo op het internet. Maar de Maestro had iedereen bij de neus genomen: het ging om de opnames van de clip voor een nieuw nummer, dat Formidable zou gaan heten. Het werd een gigantische hit. Stromae verbaasde zich achteraf over de bezorgdheid van de voorbijgangers: ‘Ik had verwacht dat mensen het amusant zouden vinden om me zo dronken te zien, maar ze maakten zich zorgen’, vertelde hij in de pers.

Sigaren en amaretto met ijs

Sigaren en amaretto met ijs © Photo News

De Frans-Duitse zender Arte maakte ooit een documentaire over Stromae. Daarin zie je hem als een bezetene repeteren en op een uitermate perfectionistische manier aandacht besteden aan de details op het podium en de outfits van de dansers. Hij werkt uren aan een stuk en rookt als een schoorsteen. De sigaretten, een occasionele sigaar en amaretto met citroen en ijs, zijn verleidingen die hij maar moeilijk kan weerstaan.

Hogere wiskunde

Hogere wiskunde © Photo News

Dat Stromae een album uitbracht dat Racine Carrée heet, kan je bezwaarlijk toeval noemen. Toen die plaat uitkwam, haalde Het Nieuwsblad er Dirk Huylebrouck bij, een docent die eerder wiskundige fouten ontdekte in het werk van Leonardo Da Vinci. De man bemerkte een schat aan mathematische patronen op de kledij en website van de zanger. Sommige van zijn outfits zouden de ‘o-symmetrie’ bevatten: da’s een patroon dat enkel in hetzelfde patroon kan transformeren als het evenwijdig verschoven wordt met zichzelf. Ook het lettertype Century Gothic, dat Van Haver op zijn website gebruikt, werd volgens wiskundigen niet zomaar gekozen: ‘Elke mathematicus ontdekt op de openingspagina van de site onmiddellijk de drie iconen van wiskundige kunst: een Taniuchi T-lettre, blivet-muzieknoten, en een Penrose-driehoek’, aldus Slavik Jablan, een specialist terzake uit Servië.

Als festivalafsluiter

Als festivalafsluiter © Photo News

Toen bekend raakte dat hij vier jaar geleden Rock Werchter zou afsluiten, waren er naast gejubel ook ontevreden reacties à la ‘Wat heeft dit met een rockfestival te maken’, maar ook toen gaf Stromae de critici met een strak afgemeten optreden het nakijken. De weide, die bij de laatste act traditioneel half leeg loopt, bleef opvallend goed gevuld.

Twittervogel

Twittervogel © Photo News

Stromae heeft zijn bedenkingen bij de sociale media, en die gooit hij op tafel in de videoclip die bij het nummer Carmen hoort. Die toont hoe een klein, blauw vogeltje uitgroeit tot een reusachtig monster. Een knipoog naar Twitter dus, maar ook naar de aria L’amour est un oiseau rebelle uit Carmen van Bizet.

Live in New York

Live in New York © Photo News

Ook aan de andere kant van de oceaan kreeg de zanger de nodige aandacht: Obama heeft een cd van hem in huis, en Madonna liet zich ooit ontvallen dat ze zo snel mogelijk een duet met ‘m wilde opnemen: ‘Ik vind Stromae geweldig en we hebben elkaar intussen al een paar keer ontmoet’, liet ze noteren. Dat duet is er vooralsnog niet gekomen. De States leerden Paul Van Haver kennen dankzij een optreden in Madison Square Garden (foto). Hij was de allereerste Belgische artiest die het legendarische podium op mocht. Hij begon zijn set met Ta Fête en kreeg het publiek meteen op zijn hand. De Amerikanen brulden massaal mee, ook al begrepen de meeste toeschouwers geen jota Frans. Een leuke revanche nadat hij zijn optreden in Minneapolis moest afzeggen wegens een blessure.

Défiler

Défiler

Er kwamen meteen reacties uit alle hoeken op de nieuwe van Stromae: uiteraard lusten veel fans het nummer wel, en ook bij StuBru kunnen ze de song smaken: ‘Zelf zijn we er heel enthousiast over. Het is heel intens, maar eigenlijk zijn het drie tot vier nummers in één', aldus presentatoren Linde Merckpoel en Bram Willems. De collega's van MNM reageerden eerder koeltjes: ‘Hij doet echt elke keer volledig zijn zin, ook nu. Zo houdt hij er geen rekening mee dat een standaard nummer drie minuten is. Mensen verwachten vooral frisse enthousiaste muziek als ze wakker worden. Dit is niet meteen een nummer waarvan je wakker wordt’, meent Peter Van de Veire te weten.

Mosaert

Mosaert © Photo News

Stromae werd in geen tijd een grote naam en dat eiste zijn tol: na een paar jaar living on the edge moest de Rwandese Belg het noodgedwongen rustiger aan gaan doen. De bijwerkingen die hij kreeg na het innemen van een malariamedicijn gaven de doorslag. Hij ging zich concentreren op het modelabel Mosaert (een anagram van Stromae), dat hij samen met z’n vrouw Coralie uit de grond stampte. De zanger noemt zijn stijl Manga: ‘Ik pik ook kleren uit de kleerkast van Coralie. Ik heb een heel fijne lichaamsbouw, bijna vrouwelijk’, vertelde hij ooit. Dat het rond hem op muzikaal vlak stil werd, hoefde echter niet te betekenen dat hij niks meer de business te maken wilde hebben: hij maakte ook clips voor andere artiesten. Onlangs nog werkte hij mee aan de video van het nummer IDGAF (I Don’t Give A Fuck) van Dua Lipa. Maar nu is er dus weer nieuw eigen werk.

Luister naar Stromae in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top