Current language: nl

Judas Priest: van bluesband naar bezielers en pioniers van de heavy metal

Judas Priest, de bandleden ontleenden de naam aan een nummer van Bob Dylan 'The Ballad of Frankie Lee And Judas Priest', injecteert al sinds de jaren 1970 podia met een forse scheut gitaargeweld. Wie is deze metalband van het eerste uur? We lichten een tipje van de sluier.

Judas Priest staat op zondag 24 juni 2018 op het podium van Graspop Metal Meeting in Dessel!

Kijk op 21, 22, 23 en 24 juni live naar Graspop Metal Meeting op Proximus Music!

Judas Priest: van bluesband naar bezielers en pioniers van de heavy metal © EPA

De eerste vier platen 'Rocka Rolla', 'Sad Wings of Destiny', 'Sin after Sin' en 'Stained Class' waren allemaal gedrenkt in klassieke hardrock, maar bereikten niet de drommen fans waar de band op hoopte. De VS ging in 1977 wel voor de bijl: de song 'Diamonds And Rust' werd er een hit. Misschien omdat het een cover was van de populaire Amerikaanse singer-songwriter Joan Baez? Wie zal het zeggen.

Feit is dat Judas Priest een paar jaar later wel helemaal doorbrak, met 'British Steel', een plaat met de singles 'Living After Midnight' en 'Breaking The Law', waarmee de band zich in de jaren 1980 helemaal op de kaart zette. Halford en de zijnen waren ontketend en maakten van de jaren 1980 een broeiend metalfeestje, gedrenkt in een leather-'n-studs-look.

Na het grote succes van 'Point Of Entry', 'Screaming For Vengeance' en 'Defenders Of The Faith' deelde ook 'Painkiller' nog een stevige kopstoot uit. Voor frontman Rob Halford was het dan even op. Hij verliet de band om zijn eigen ding te gaan doen. Judas Priest zocht en vond een nieuwe zanger in de Amerikaan Tim Owens, die al in een Judas Priest coverband speelde. Maar Owens was geen Halford, en toen Rob terug kwam aankloppen, haalden de overige Priest-bandleden hem gretig weer binnen. Het leidde tot 'Angel Of Retribution', 'Nostradamus', Redeemer of Souls', en nieuw werk in 2018: 'Firepower'. The Priest is back!

Bijzondere band, want...

Bijzondere band, want... © EPA

Bluesband

Ooit begonnen als bluesband (echt, ja!), maar ze hebben de wereld veroverd als bezielers en pioniers van de heavy metal. Check dus vooral de back catalogue. En de passie. De overgave. Het eeuwige metalvuur dat blijft branden.

Peppermint!

Ooit werd de groep in de VS beschuldigd van "aanzetten tot zelfmoord door subliminal messages". Twee tieners zouden gepoogd hebben zichzelf van het leven te beroven na het beluisteren van het nummer 'Better By You, Better Than Me' van Judas Priest, waarin de boodschap "Do it. Do it now" te horen was als de track achterstevoren werd gespeeld. De verdediging van de groep was: "Do it?" Do what? The lawn? Daarnaast kon met, bij het achterstevoren afspelen van een andere track, met wat goede wil de boodschap "I asked for a peppermint, I asked for her to get one." ontcijferen.Nadat de rechter uitgelachen was, werd de zaak zonder gevolg geklasseerd. Over het proces werd later de documentaire "Dream Deceivers" gemaakt:De kleren maken de man. Of niet?

Zanger Rob Halford introduceerde als eerste de macho leather-'n-studs-look, die nadien enthousiast werd overgenomen door een heel leger metal-adepten. Wat deze echter niet wisten, was dat Halfords vestimentaire voorkeuren geïnspireerd waren op wat hij had gezien in de gay bars die hij geregeld frequenteerde. Het zou duren tot 1998 vooraleer Halford ook uit de kast kwam, uit angst dat een coming out de carrière van de groep zou schaden. De metal community was echter ruimdenkender dan hij gevreesd had; negatieve reacties bleven uit, en Judas Priest boette niets in aan populariteit.

Drie maal Judas Priest, drie maal anders...

Nog steeds dé song die luid meegezongen wordt en de moshpit laat vollopen. Op deze live-versie uit 2013 hoeft Halford zelfs niet mee te zingen. Breaking The Law! The real community will never die, never!Een spervuur aan dubbele basdrums, gierende gitaren en Halford die de demonen uit zijn lijf schreeuwt. Iemand een painkiller nodig?En de jaren 1980? Judas Priest op zijn hoogtepunt: big drums, big guitars en larger than life outfits!Gaan kijken? 't Zal wel zijn!

Wie Judas Priest al live zag, weet dat de beleving pas compleet is als je helemaal vooraan gaat postvatten. Helaas is Glenn Tipton er niet meer bij – Parkinson belet hem nog gitaar te spelen. Maar ook zonder Tipton wordt dit een van de hoogtepunten van Graspop! Een metalband waarvan de gemiddelde leeftijd een stuk boven de 50 ligt? Op heavy metal staat geen leeftijd. It's a way of life. Wie de ogen sluit en naar Judas Priest luistert, hoort de galop van jonge veulens in de muziek.

Judas Priest ten voeten uit

Als band weet je dat je het gemaakt hebt, als er een documentaire gemaakt wordt over een van je albums. Zoals over 'British Steel', dat bedacht werd met een 'Classic Album'-docu:Wat is heavy metal? Rob Halford legt het uit, in 1983.Richie Faulkner, opvolger van K.K. Drowning, toont hier waarom hij perfect bij Judas Priest past. Solo'tje iemand?Judas Priest staat op zondag 24 juni 2018 op het podium van Graspop Metal Meeting in Dessel!

Top