Current language: nl

Solo na de boysband of meidengroep: tops en flops

Solo na de boysband of meidengroep: tops en flops © Photonews

Karen Damen waagt zich dezer dagen aan een solocarrière en dat lijkt voorlopig redelijk goed te gaan. Haar concert in de Lotto Arena was zo goed als uitverkocht en haar album Een Ander Spoor kwam binnen op de eerste plaats in de Ultratop albumlijst. Nochtans kunnen de gelijknamige single en opvolger Hoge Bomen op weinig airplay rekenen. Eerder kon ook de eerste single van dat ander ex-K3’tje Josje, Gasolina, geen potten breken.

Een solocarrière uitbouwen als voormalige lid van een meidengroep of boysband is dan ook geen sinecure. Wij zetten enkele populaire groepen op een rij en vertellen er meteen bij hoe het de leden na de split verging!

One Direction

One Direction © Photonews

De eerste single van One Direction kwam uit in 2011, een jaar nadat de groep derde was geworden in The X Factor in Groot-Brittannië. Hun debuutsingle What Makes you Beautiful werd meteen een grote hit, net als opvolgers One Thing en Live While We’re Young. De groep zou uiteindelijk vijf albums uitbrengen en won daarvoor zes Brit Awards en vier MTV Video Music Awards. Nadat Zayn Malik in 2015 al uit de groep stapte, nam de band een jaar later een pauze voor onbepaalde tijd.

Ondertussen verschenen de vijf leden zonder uitzondering al als soloartiest in de hitparade. Harry Styles, Zayn Malik en Niall Horan brachten ook al een soloalbum uit. Harry Styles lijkt voorlopig de grootste ster te zijn, hij vult deze week in zijn eentje al het Sportpaleis met Sign of the Times als ultieme meezinger. Later dit jaar treedt Niall Horan op in Vorst Nationaal.

Fifth Harmony

Fifth Harmony © Photonews

Ook de Amerikaanse meidengroep Fifth Harmony is een product van Simon Cowell uit The X Factor 2012. Hun debuutalbum Reflection kwam er in 2015 en leverde met Worth It meteen een grote hit op. Ook Work from Home van opvolger 7/27 was niet van de radio weg te slaan.

Eind 2016 maakte Camila Cabello bekend de groep te verlaten om solo verder te gaan. Sindsdien bestaat Fifth Harmony dus maar uit vier leden meer. Voor Camila Cabello bleek de beslissing een goede zet. Na een succesvolle samenwerking met Machine Gun Kelly op Bad Things, volgde vorig jaar de wereldhit Havana. Afwachten of er ook nog een vervolg komt…

The Pussycat Dolls

The Pussycat Dolls © Photonews

Deze oorspronkelijke burleske dansrevue-groep brak muzikaal door in 2005 met de single Don’t Cha. De hits volgden elkaar daarna in sneltempo op voor de sexy meidengroep. Stickwitu, Beep, Buttons, I Don’t Need a Man, When I Grow Up en I Hate This Part verschenen allemaal in de top tien in de Vlaamse Ultratop. In 2010 besloot leadzangeres Nicole Scherzinger er mee te stoppen en ook de andere leden werden vervangen.

De solocarrière van Nicole Scherzinger kwam echter nooit helemaal van de grond. In 2011 bracht ze met Killer Love wel een album uit maar buiten Groot-Brittannië zelf brak ze daarmee geen potten. Enkel haar samenwerkingen met Enrique Iglesias op Heartbeat en Mohombi op Cocunut Tree verschenen bij ons in de hitlijsten.

Destiny’s Child

Destiny’s Child © Photonews

Matthew Knowles drilde zijn dochter Beyoncé en haar vriendinnen al vanaf jonge leeftijd in zang en choreografie. In 1997 tekende het kwartet een platencontract, toen nog met LaTavia Roberson en LeToya Luckett. Het tweede album van het R&B groepje, Writings on the Wall, was goed voor enkele hits, waaronder Bills Bills Bills, Bug a Boo en Say My Name. Na een conflict met Matthew werden LaTavia en LaToya vervangen door Michelle Williams en als trio scoorde de groep uiteindelijk de grootste hits. Denk maar aan Independent Woman, Survivor en Bootylicious.

Nadien nam de groep een pauze en lanceerde Beyoncé haar debuutalbum Dangerously in Love, meteen goed voor vijf Grammy Awards. Ook Kelly Rowland ging solo en scoorde enkele hitjes bij ons. Het comeback album Destiny Fulfilled uit 2004 kon de solocarrière van Beyoncé niet meer stuiten. Momenteel is ze een van de populairste artiesten ter wereld met hits als If I Were a Boy, Single Ladies, Halo en Run the World op haar naam.

*NSYNC

*NSYNC © Isopix, Photonews

De Amerikaanse boysband *NSYNC werd in 1995 opgericht met als voornaamste leden JC Chasez en Justin Timberlake, toen al bekend dankzij The Mickey Mouse Club, en Lance Bass. Twee jaar later kwam hun debuutalbum uit in Amerika, waar de groep al gauw razend populair werd. Bij ons brak *NSYNC nooit echt door en scoorde ze slechts één grote hit: Bye Bye Bye in 2000.

Na hun vierde album in 2001 stapte Justin Timberlake uit de groep om zich te focussen op zijn solocarrière en een jaar later kondigde de groep een langdurige pauze aan. De solocarrière van Justin Timberlake bleek al gauw een schot in de roos. Met dank aan producers Timbaland en The Neptunes scoorde hij sindsdien de ene hit na de andere. Deze zomer komt hij zijn nieuwe album Man of the Woods met daarop de single Say Something voorstellen in het Sportpaleis.

Ook JC Chasez bracht een soloalbum uit, maar dat werd nooit uitgebracht bij ons.

Justin Timberlake: van kindster tot superster

Boyzone

Boyzone © Isopix, Photonews

Love Me For a Reason, de debuutsingle van de Ierse boysband Boyzone, was meteen goed voor een nummer 1-hit bij ons in 1995. De jaren daarop volgden met Words en No Matter What nog enkele instant klassiekers. Toen de groep in 1999 een pauze aankondigde, hadden ze vier Brit Awards op hun naam staan en dat in de fel bevochte internationale categorieën.

Datzelfde jaar had Ronan Keating met When You Say Nothing At All meteen een grote solohit te pakken. Daarna volgden ook nog Life is a Rollercoaster en If Tomorrow Never Comes, maar na twee succesvolle soloalbums verdween hij uit de belangstelling en werd hij manager van een nieuwe boysband, Westlife.

Na een comeback tournee in 2007 en het onverwachte overlijden van Stephen Gately bracht de groep in 2010 een nieuw album uit, maar dat raakte niet in de hitlijsten bij ons. Dit jaar wordt er nieuw materiaal verwacht van de groep en vieren ze hun 25-jarig bestaan.

Backstreet Boys

Backstreet Boys © Photonews

Met 130 miljoen verkochte platen zijn de Backstreet Boys de best verkopende boysband allertijden. De Amerikaanse groep, met als voornaamste leden Nick Carter en Brian Littrell, maakte zijn debuut in 1995 met de single We’ve Got It Going’On. Ook opvolgers I’ll Never Break Your Heart, Get Down (You’re the One for Me) en Quit Playing Games (With My Heart) konden door een bende gillende tienermeisjes woord voor woord worden meegezongen. Hun volgende albums zorgden eveneens voor een reeks grote hits, denk maar aan Everybody (Backstreet’s Back), As Long As You Love Me en I Want It That Way.

Na 2001 verdween de groep een beetje van de radar, hoewel ze vanaf 2005 weer nieuwe albums uitbrachten. In 2014 kwamen ze zelfs nog eens naar het Sportpaleis om hun 20-jarig jubileum te vieren. Kevin Richardson verliet de groep in 2006 maar keerde terug in 2012 nadat zijn solocarrière nooit echt van de grond kwam. Nick Carter bracht wel twee soloalbums uit, die nooit echt potten konden breken.

The Spice Girls

The Spice Girls © Isopix

The Spice Girls zorgen voor de nodige girl power in de hitlijsten eind jaren negentig. Vanaf 1996 scoorde de Britse meidengroep verschillende monsterhits, waaronder Wannabe, Say You’ll Be There en Spice Up Your Life. Met Spice World bracht het vijftal zelfs een eigen film uit.

Daarna besloot Ginger Spice Geri Halliwell dat het genoeg was geweest en besloot ze zich te focussen op een solocarrière. Zij bracht in 1999 haar debuutalbum uit en scoorde ook bij ons enkele hitjes met Look At Me en een cover van It’s Raining Men.

Na een lauw ontvangen derde album van The Spice Girls brachten ook de andere leden minstens één soloalbum uit. Met wisselend succes: enkel Mel C slaagde erin enkele hits te scoren, waaronder When You’re Gone met Bryan Adams, Never Be the Same Again en I Turn To You.

Na een reeks reünieconcerten in 2007 gaan The Spice Girls ook dit jaar terug op tournee in hun originele bezetting, maar ze zullen België daarbij niet aandoen.

Take That

Take That © Isopix, Photonews

In navolging van de Amerikaanse boysband New Kids on the Block wilde casting-agent Nigel Martin-Smith in 1990 ook in Groot-Brittannië een boysband oprichten. Omdat geen enkel label Take That een platencontract wou geven, bracht hij hun eerste single Do What U Like in eigen beheer uit. Uiteindelijk brak de band in 1992 door met een cover van Could it Be Magic. Met de release van hun tweede album Everything Changes volgden de hits elkaar op met onder andere Pray, Relight My Fire en Babe. Ook opvolger Nobody Else werd een succes met singles als Back for Good en Never Forget.

In 1995 besloot Robbie Williams de groep te verlaten na een conflict met leadzanger Gary Barlow. Williams, die amper 16 was toen hij gecast werd door Martin-Smith, kampte op dat moment met een drugs- en drankverslaving. Een jaar later besliste de groep ermee te stoppen, met hysterische taferelen bij de fans tot gevolg.

In tegenstelling tot Gary Barlow slaagde Robbie Williams er wel in een succesvolle internationale carrière uit te bouwen, met hits als Angels, Millennium, Rock DJ, Feel, Tripping en Bodies. Ondertussen heeft hij elf soloalbums op zijn naam staan en vorig jaar stond hij nog op Werchter Boutique.

Take That zelf maakte in 2005 een comeback zonder Robbie Williams en in 2010 mét Robbie Williams. Het succes van vroeger konden singles als Patience en The Flood echter nooit evenaren. In 2014 verliet Jason Orange de groep definitief en kondigde ook Robbie Williams opnieuw zijn vertrek aan.

Bekijk ook:
Vergeten boys- en girlsbands

Top