Current language: nl

Zo help je het volkslied compleet om zeep

Zo help je het volkslied compleet om zeep

© Photo News

In de States is men nog steeds aan het herstellen van de schokgolf die Fergie van de Black Eyed Peas door het land joeg. De zoetgevooisde zangeres moest voor de aftrap van de NBA All Star Game, een galabasketwedstrijd tussen twee teams met sterspelers, het volkslied zingen. Ze besloot er een lange en zwoele jazzversie van te maken, maar dat ging lichtelijk de mist in: het klonk niet altijd zuiver en al gauw stonden spelers en publiek vertwijfeld om zich heen te kijken. Op de sociale media werd het voorval druk becommentarieerd, en Fergie zelf gaf naderhand ootmoedig toe dat ze niet in goeden doen was. Als het een troost mag zijn voor haar: het kan nog erger!

Het gloriemoment van Helena

Het gloriemoment van Helena

© Isopix

Het volkslied mogen zingen in een overvolle Lotto Arena, het zou voor velen een eer zijn. Zo dacht ook zangeres Helena erover, toen ze drie jaar geleden werd gevraagd om haar stemgeluid te laten horen voor aanvang van de wedstrijd tussen de Belgische en Nederlandse nationale volleybalploegen. Maar het liep gruwelijk mis: ze vergat de tekst en het gênantste moment van haar leven werd een internethit. De spelers en het publiek vonden het best grappig. ‘Ik zal snel wat meer YouTube-filmpjes online zetten van mijn 'echte' werk, want nu heeft iedereen een eenzijdig beeld van me’, liet ze na de uitschuiver optekenen. Voor de Belgen luidde de mislukte versie van het volkslied een avond met nog meer onheil in: er werd van Oranje verloren met 0-3.

Dames en heren, het Russische volkslied

Dames en heren, het Russische volkslied

© Photo News

Maar wat Helena presteerde, lijkt relatief als je hoort wat de Egyptenaren ooit deden met het Russische volkslied. Het werkte Poetin danig op de zenuwen en op zijn darmflora, wat je wellicht aan 's mans gezicht kan aflezen.

Roseanne

Roseanne

© Photo News

Roseanne Barr ken je misschien van haar eigen sitcom Roseanne, die in de jaren ’80 en ’90 hoge toppen scheerde. Iedereen wist dat Mevrouw Barr altijd in was voor een grapje, maar toch vond het bestuur van de honkbalclub San Diego Padres het in 1990 een goed idee om haar te vragen het volkslied te zingen, voor ze aan hun wedstrijd begonnen. Zingen werd eerder schreeuwen, en ze begon te lachen in het midden van haar tekst. Aan het einde van haar optreden diende ze het fluitende publiek van antwoord door eens flink op de grond te spuwen.

God Save the Queen

God Save the Queen

© Photo News

Tijdens een bezoek van de Britse politicus Boris Johnson waagde het Libische leger zich aan God Save the Queen. Het werd een legendarische uitvoering, al was de Queen wellicht blij dat ze er zelf niet bij was.

Uitschuiver

Uitschuiver

© Isopix

Het leek niet verkeerd om deze enthousiaste jongedame het volkslied ten gehore te laten brengen als opwarmertje voor een ijshockeymatch. De zangstonde verliep echter allesbehalve zoals gehoopt. Eerst je tekst vergeten, dan snel naar binnen hollen om de resterende regels van buiten te leren om vervolgens op je gat te vallen op het ijs: da’s wel echt pech hebben.

Het volkslied zingen doe je best in nuchtere toestand

Het volkslied zingen doe je best in nuchtere toestand

Dit heerschap had de taak om de hymne van Zuid-Afrika op het publiek los te laten, om de match van het nationale rugbyteam op te luisteren. Een pijnlijke vertoning volgens velen, anderen vonden het dan weer hilarisch.

Oeps, vergist!

Oeps, vergist!

© Isopix

Foutje tijdens de World League Hockey in Nederland: toen de Belgen tegen Australië moesten spelen, werd het Nieuw-Zeelandse volkslied ingezet. De Australische spelers begonnen ietwat ongemakkelijk te schuifelen, waarna de stadionomroeper excuses liet horen en de juiste hymne werd gezongen.

Legendarisch atleet, legendarische zanger

Legendarisch atleet, legendarische zanger

© Isopix

Carl Lewis mag dan een olympische held zijn, van zingen heeft de Amerikaan duidelijk geen kaas gegeten. Dit debacle dateert al van 1993, maar de Amerikanen spreken er nog over.

Hulplijn

Hulplijn

Josie Dye heeft in Canada heel wat krediet opgebouwd als televisiepersoonlijkheid, maar dat krediet smolt ei zo na als sneeuw voor de zon toen ze het Canadese volkslied vakkundig de nek omwrong ter gelegenheid van een rugbymatch. Ze zong zo vals als een kat, vergat de tekst en riep vervolgens ook nog eens de hulp van het publiek in.


La Vida Loca

La Vida Loca

© Isopix

Voorbereiding is essentieel. Wanneer bij officiële gelegenheden een streepje muziek moet worden afgespeeld, check je best of het juiste riedeltje klaarstaat. De Kazachse hymne lijkt hier wel verdacht veel op een liedje van Ricky Martin. Het kon de pret tijdens deze skiwedstrijd niet drukken!

Top