Current language: nl

Liam Gallaghers vlijmscherpe opmerkingen: een top 10

De zanger van Oasis, Liam Gallagher, neemt geen blad voor de mond. De Britse muzikant, afkomstig uit Manchester, heeft een scherpe tong en schrikt er niet voor terug om zijn collega's onder vuur te nemen in de pers. Niemand blijft gespaard!
Liam Gallaghers vlijmscherpe opmerkingen: een top 10

© Christian Bertrand

De zanger van Oasis, Liam Gallagher, neemt geen blad voor de mond. De Britse muzikant, afkomstig uit Manchester, heeft een scherpe tong en schrikt er niet voor terug om zijn collega's onder vuur te nemen in de pers. Niemand blijft gespaard!

Keith Richards

Keith Richards

© JStone

Oasis was dan wel een cultgroep in de jaren '90, maar aan de populariteit van de Rolling Stones of de Beatles konden ze nooit tippen. Dat weerhield de zanger van Oasis er niet van om Keith Richards en George Harrison, twee spilfiguren in de mythische Britse groepen, openlijk te bekritiseren in 1997. Liam Gallagher vindt Keith Richards en George Harrison "jaloers en seniel". Volgens de verklaringen van de zanger uit Manchester zou Keith Richards ook seksueel gefrustreerd zijn.

Pete Doherty

Pete Doherty

© Christian Bertrand

In het begin van de jaren 2000 verplaatste de gekte rond Blur en Oasis zich stilaan naar de Libertines en de fratsen van Pete Doherty. Liam Gallagher had niet meer aanleiding nodig om hun lichtgeraakte zanger te bekritiseren. "Wat is de betekenis van het woord Libertine? Vrijheid! Hij zit in een hoekje crack te roken met een hoed op zijn hoofd. Niets daarvan straalt vrijheid uit!", verklaarde de zanger van Beady Eye, her vervolg op Oasis. Enkele jaren later nam Liam de zanger van de Libertines opnieuw onder vuur in de pers: "Pete Doherty moet een tik krijgen. En hoe vroeger hij die krijgt, hoe beter hij zich zal gedragen."

Robbie Williams

Robbie Williams

© Mr Pics

Hoewel ze samen optrokken toen Robbie Williams Take That verliet, heeft Liam Gallagher geen memorabele herinneringen overgehouden aan hun korte vriendschap. "Wat een drama queen. Je maakt een shitty album en dan verwacht je dat iedereen achter je staat. Sukkelaar!", flapte een uitgelaten Gallagher eruit op MTV in 2007. Later is hij iets spraakzamer over die verdorde vriendschap: "Ik zou Robbie Williams op het podium willen ophangen. Wat heeft hij voor mij gedaan? Niets. Hij is gewoon iemand waarmee ik graag rondhing."

Chris Martin

Chris Martin

© Debby Wong

Je hoeft niet per se close geweest te zijn met Liam Gallagher om in zijn sympathieke uitlatingen te delen. Ook Chris Martin werd het doelwit van Liams vlijmscherpe tong. "Chris Martin lijkt op een aardrijkskundeleraar. Waarover gaan al die boodschappen over Free Trade? Als hij wil schrijven dan zal ik hem een stylo en een stuk papier geven. En leerlingen," verkondigde Gallagher over de zanger van Coldplay. Maar opgepast, Liam Gallagher "haat" Chris Martin niet. "Ik ken hem niet. Ik denk enkel dat hij een leeghoofd is. Hij moet wat kalmeren, want hij gaat de wereld niet redden."

Mumford & Sons

Mumford & Sons

© Jack Fordyce

Banjo's en folkmuziek kunnen niet iedereen bekoren. Mumford & Sons valt in ieder geval niet echt in de smaak bij Liam Gallagher. "Ik ben er zeker van dat ze sympathiek zijn, maar het is mijn ding niet. Ze lijken op Amish. Ik vind dat muziek een beetje sexy moet zijn en gebracht moet worden door mensen die er wat gevaarlijk uitzien." In de meer hardcore versie verklaarde Liama Gallagher ook: "Ze lijken allemaal op idioten die linzensoep eten met opgestroopte mouwen!"

Radiohead

Radiohead

© Roy J Baron

Tijdens de hoogdagen van Oasis was er nog een andere groep die het erg goed deed bij een wat minder mainstream publiek. Niemand kan het talent van Thom York en zijn collega's ontkennen, maar toch worden ze door Liam Gallagher niet gespaard. "Ik heb de laatste Radiohead (King of Limbs, n.v.d.r.) beluisterd en ik dacht bij mezelf, wat? Ze schrijven een song over een f***ing boom? Laat me niet lachen! Een boom van 1000 jaar oud? Go f¨*** yourself!"

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand

© Christian Bertrand

Alex Krapanos, de frontman van Franz Ferdinand, mocht ook delen in de charmante opmerkingen van Gallagher. Liam Gallagher vergelijkt de zanger van Franz Ferdinand met de Britse groep van eind de jaren '80 "Right Said Fred". "Hij doet me denken aan de band "Right Said Fred". Als je "I'm Too Sexy" (de hit van de groep Right Said Fred, n.v.d.r.) naast een album van Franz Ferdinand zet, zou je denken dat het dezelfde persoon is!"

Muse

Muse

© Christian Bertrand

Zoals elke succesvolle groep wordt ook Muse het slachtoffer van bitsige kritiek. En je kan niet bepaald zeggen dat Matthew Bellamy en Liam Gallagher weg zijn van elkaar. "Muse jaagt me schrik aan", bekende Liam Gallagher. "Ze zijn gewoon superweird. Maar de mensen zijn gek op hen. Ze kunnen tenminste wel gitaar spelen, maar als ik zijn stem hoor, dan denk ik ah, f*** him!"

U2

U2

© Stefano Guidi

Hij zegt het zelf, Liam Gallagher is nooit grote fan geweest van U2. En hij is dan ook echt niet vriendelijk voor hen: "Ik heb nog nooit iemand gezien met een T-shirt van U2 en ik ben nog nooit bij iemand geweest die hun albums heeft! Van waar komen hun fans?" En eigenlijk gewoon kwetsend: "Je ziet foto's van Bono die door LA loopt met zijn kleine witte beentjes en zijn fles Volvic, hij ziet eruit als een mietje." Of echt laaghartig: "Heb je "One" gehoord? Hou toch op over Afrika!"

Noel Gallagher

Noel Gallagher

© YouTube

Maar zijn favoriete doelwit zal altijd zijn grote broer, Noel, blijven. "Soms behandelt hij ons als zijn kl*** groep. Het was gedaan met Oasis. Zelfs een blinde kon het zien. Het ging zo: nieuw album, opnames voor clips, grote tournee, nog grotere ruzie. Ik ben blij dat het achter de rug is", verklaarde hij in 2011, nadat de band uiteenging. "Ik ben een betere zanger dan hij! Ik ben de enige echte!" In 2009, enkele maanden na de scheiding van de band, ruzieden de broers in de pers. Liam Gallagher verdedigde zichzelf: "De mensen denken dat ik gek ben, maar Noel kan ook een echte klootzak zijn!" Maar opgelet, het is out of the question om zijn grote broer pijn te doen of te bekritiseren, dat is blijkbaar enkel zijn voorrecht, anderen mogen niet aan hem raken! "Ik hou van Noel buiten de band. De mens Noel, dat is mijn broer, en ik hou heel veel van hem en zou alles voor hem doen. Maar de Noel uit de muziekindustrie, dat is een van de grootste klootzakken ter wereld!"

Top