Current language: nl

Deze liedjes gaan over iets helemaal anders dan je dacht

Deze liedjes gaan over iets helemaal anders dan je dacht © Shutterstock

Bij heel wat bekende nummers denken we wel te weten waarover ze gaan. Meestal over de liefde … Of over het stuklopen van relaties. Maar soms zitten we er compleet naast. Lees verder en ontdek de verrassende betekenis van een aantal bekende songteksten.

'Every Breath You Take' – The Police

'Every Breath You Take' – The Police © Shutterstock

Dé klassieker onder de verkeerd begrepen songteksten. Dit is géén romantische lovesong, maar een nummer over een bezitterige stalker. Zelfs zanger Sting noemt de inhoud van het lied sinister.

'Slide' – Goo Goo Dolls

'Slide' – Goo Goo Dolls © Shutterstock

Ook dit nummer klinkt als een liefdeslied. Maar het gaat eigenlijk over een tienermeisje uit een katholieke omgeving dat zwanger werd. Het meisje en haar vriend discussiëren over hun volgende stap: abortus of trouwen?

'Wake Me Up When September Ends' – Green Day

'Wake Me Up When September Ends' – Green Day © Shutterstock

De videoclip liet heel wat mensen denken dat Green Day subtiele verwijzingen naar de oorlog in dit nummer stak. Maar eigenlijk werd het nummer geschreven ter nagedachtenis aan de vader van zanger Billy Joe Armstrong. Blijkbaar overleed Billy's vader aan kanker toen hij nog een kind was.

'Like a Virgin' – Madonna

'Like a Virgin' – Madonna © Shutterstock

Dit lied gaat helemaal niet over het verliezen van je maagdelijkheid, zoals de titel doet uitschijnen. Het nummer werd geschreven door Billy Steinberg en vertelt hoe hij emotioneel getekend was na een mislukte relatie, maar daarna in een nieuwe relatie terechtkwam waarin hij zich ‘als nieuw’ voelde.

‘Poker Face’ – Lady Gaga

‘Poker Face’ – Lady Gaga © Shutterstock

Deze hit heeft ook een betekenis die je niet meteen zou verwachten. Na heel wat giswerk rond de betekenis, gaf Lady Gaga zelf toe dat het nummer haar persoonlijke ervaringen met biseksualiteit beschrijft. Ze was samen met een man, maar fantaseerde over een vrouw. In die situatie kwam een pokerface natuurlijk goed van pas …

‘Summer of '69’ – Bryan Adams

‘Summer of '69’ – Bryan Adams © Shutterstock

’t Is een sloeber, die Bryan Adams. Want ‘Summer of '69’ gaat helemaal niet over iemand die met plezier terugdenkt aan de geweldige zomer van 1969. Bryan Adams gaf zelf toe dat het nummer over seks gaat. En dat is uiteindelijk best verrassend als je bedenkt dat hij in 1969 slechts 10 jaar oud was. De beste dagen van zijn leven moesten dus nog komen.

‘Lucy in the Sky with Diamonds’ – The Beatles

‘Lucy in the Sky with Diamonds’ – The Beatles © Shutterstock

Hoewel er over dit nummer vaak gezegd wordt dat het over de drug lsd gaat (of toch dat het geschreven is onder invloed ervan), verklaarde John Lennon ooit dat het over een schilderij gaat dat zijn zoon Julian op school maakte. Daarop stond zijn vriendinnetje Lucy afgebeeld… in de lucht met diamanten.

'I Don't Like Mondays' – The Boomtown Rats

'I Don't Like Mondays' – The Boomtown Rats © BBC.co.uk

We geven The Boomtown Rats graag gelijk, wie haat de eerste dag van de werkweek niet? Maar het nummer gaat over iets veel minder luchtig. Het vertelt het verhaal van een tiener die op een dag naar school gaat en verschillende leerkrachten en medestudenten neerschiet. Toen de politie vroeg waarom ze dat gedaan had, was haar antwoord: ‘I don’t like Mondays’.

‘Waterfalls’ – TLC

‘Waterfalls’ – TLC © Shutterstock

Dit liedje van TLC, de succesvolle meidengroep uit de jaren 90, gaat alleszins niet over het bezichtigen van watervallen. Vooral in de verschillende strofen wordt duidelijk dat het over zwaardere onderwerpen gaat: vrije liefde, hiv/aids en illegale drugshandel.

‘Harder to Breathe’ – Maroon 5

‘Harder to Breathe’ – Maroon 5 © Shutterstock

Net zoals veel songs van Maroon 5, klinkt ‘Harder to Breathe’ als een nummer over ‘Jane’, de ex-vriendin van zanger Adam Levine. Zij was de muze voor het eerste album van de groep. Maar niets is minder waar: het nummer gaat over de druk die de platenfirma op de groep legde om meer muziek te schrijven. Het lied doet dus eigenlijk dienst als een gefrustreerde klaagzang tegenover de baas.

Top
t