Belgische rappers met een internationale toekomst

Denk je aan ABN, 't Hof van Commerce of Benny B? Dan is je Made in Belgium hiphopcultuur wat gedateerd... Nochtans zijn er verschillende Belgische rappers die al over de grenzen heen te horen zijn en een mooie internationale carrière in het verschiet hebben. Wie zijn ze?
Belgische rappers met een internationale toekomst

Denk je aan ABN, 't Hof van Commerce of Benny B? Dan is je Made in Belgium hiphopcultuur wat gedateerd... Nochtans zijn er verschillende Belgische rappers die al over de grenzen heen te horen zijn en een mooie internationale carrière in het verschiet hebben. Wie zijn ze?

Zwangere Guy

Zwangere Guy

Zwangere Guy is een voormalig lid van het Brusselse collectief Stikstof. Hij lanceerde in mei zijn eerste solo mixtape Zwangerschapsverlof Vol. 3, een geheel met een hoog swaggehalte dat geïllustreerd wordt door hilarische clips die je best niet al te serieus neemt. Je kan hem deze zomer aan het werk zien op Couleur Café en Dour. Wij houden van: een sound tussen hiphop en electro met een vleugje typisch Belgische zelfspot.

Berrykrimi

Berrykrimi

Dit duo Brusselse MC's heeft de harten van het publiek in slechts enkele weken veroverd. Rappers Berry en Krimi begonnen hun carrière in 2016 met hun eerste album Elke dag en halen enkele maanden later de finale van Rap Contest. Berrykrimi, dat ook bij de critici in de smaak valt, ontwikkelt zich beetje bij beetje tot een vaste waarde van de Belgische rap. In november weten we wie de grote winnaar wordt van de wedstrijd georganiseerd door Lezarts Urbains. Wij houden van: de flow van de MC's, die ondersteund wordt door fantastisch uitgewerkte melodieën.

Yung Mavu

Yung Mavu

Op 16 jarige leeftijd kende de jonge Antwerpenaar een fenomenaal succes met een rap over... Harry Potter! In twee weken tijd werd zijn clip Black Magic meer dan 2 miljoen keer bekeken op Youtube. Het is een Engels stuk dat getuigt van een groot talent. Yung Mavu laat weten dat hij zelfs gecontacteerd werd door Amerikaanse studio's. Nu is het nagelbijtend wachten op zijn album! Wij houden van: de tekst van Black Magic die de chronologie van de 7 Harry Potter boeken respecteert en wijst op de net iets te "witte" kant van het verhaal...

Woodie Smalls

Woodie Smalls

Woodie Smalls had slechts één album nodig om de hiphopliefhebbers te overtuigen. Soft Parade kwam uit in 2015 en zorgde ervoor dat de rapper uit Sint-Niklaas al snel te horen was op de Belgische en Nederlands radio. Op de festivals pakt hij iedereen in met zijn Amerikaanse flow en zijn beats. Zijn nieuwe EP Space Cowboy, die uitkwam in 2016, introduceerde hem definitief in de internationale rappersscene. Je kan hem deze zomer aan het werk zien op het Splash! Festival (in Duitsland). Wij houden van: zijn clips met enorm veel aandacht voor esthetiek die passen bij de sfeer van het album.

Coely

Coely

Coely, geboren en getogen in Antwerpen, begint haar rapcarrière op 17 jarige leeftijd. Terwijl ze nog op de schoolbanken zit, brengt ze in 2012 Ain't Chasing Pavements uit dat een "Hotshot" wordt voor Studio Brussel. In maart brengt ze eindelijk haar eerste album Different Waters uit, een erg geslaagde mix van hiphop soul funk en R&B. Je kan haar deze zomer bewonderen op de podia van Werchter, Couleur Café, les Ardentes, Cactus Festival, de Lokerse Feesten... Wij houden van: haar akoestische cover van Beyoncés Freedom voor Studio Brussel.

Stikstof

Stikstof

Een collectief dat de taalgrenzen overstijgt, dat is een rariteit die in de kijker gezet mag worden! De leden van Stikstof wonen in Brussel en nodigen vaak Franstalige MC's uit om met hen mee te werken. Het recentste voorbeeld hiervan is de bijdrage van Roméo Elvis aan Dobberman, een tweetalige rap. Wij houden van: een hardcore sound die vrij zeldzaam is in België.

Tourist LeMC

Tourist LeMC

Onmogelijk om Tourist uit dit lijstje weg te laten. Met twee albums en twee EP's is hij de best verkopende hiphopper van België. Van Antwerp Testament dat verscheen in 2010 tot En Route uit 2015 wist de rapper het genre te vernieuwen door er invloeden van rap uit de jaren '90, folk en reggae in te vermengen. Deze zomer kan je hem aan het werk zien in Werchter. Wij houden van: sommige songs worden enkel begeleid door gitaar of piano.

Dvtch Norris

Dvtch Norris

Dvtch Norris, afkomstig uit Antwerpen, is een beetje het Zwitserse zakmes van de Vlaamse muziekindustrie. Hij kan even goed rappen als zingen en zijn muzikale wereld gaat van hiphop tot soul en funk. Hij verzorgde lange tijd het gastoptreden tijdens de tournees van Coely, maar nu spreidt de MC zijn vleugels met een EP die je deze zomer kan ontdekken. Je kan hem ook aan het werk zien op Repmont Rock, de Genste Feesten en Wilrock Festival. Wij houden van: een eclectische stijl die wat van alles is, maar steeds erg geslaagd.

Roméo Elvis

Roméo Elvis

Deze 24 jarige Brusselaar rapt in het Frans, maar werkt regelmatig samen met Vlaamse groepen en neemt deel aan verschillende festivals in Vlaanderen. De schrijver van het nummer Bruxelles arrive voelt zich vereerd dat hij als Franstalige ook voor een Vlaams publiek kan optreden. Je kan hem deze zomer bewonderen op het Boomtown festival van Gent en op les Ardentes (in Luik). Wij houden van: zijn unieke en excentrieke teksten in een genre dat steeds bescheiden blijft.

Soufiane Eddyani

Soufiane Eddyani

De Antwerpse Soufiane Eddyani haalt op 18 jarige leeftijd gemakkelijk Youtube views binnen. Zijn clip God vergeef me kwam uit in 2016 en werd al meer dan 12 miljoen keer bekeken. Hij valt op door zijn positieve en geëngageerde teksten die de jongeren van zijn generatie aanmoedigen om hun lot in handen te nemen. Wij houden van: deze kleine Belgische rapper kwam in 2016 de top 100 van Nederland binnen en dat onmiddellijk op de 55ste plaats!

Top