Buitenissige weetjes over de dood van illustere figuren uit de klassieke muziek

De wereld van de klassieke muziek staat bol van mysterieuze en onwaarschijnlijke sterfgevallen.

Jean-Baptiste Lully

Jean-Baptiste Lully

© Lefteris Papaulakis

De wereld van de klassieke muziek staat bol van mysterieuze en onwaarschijnlijke sterfgevallen. Denk maar aan Jean-Baptiste Lully, de hofcomponist van Louis XIV, die koudvuur opliep tijdens de voorbereidingen van een feest ter ere van de genezing van de koning. Tijdens een repetitie van zijn befaamde Te Deum raakte hij per ongeluk zijn teen met de stok waarmee hij de maat sloeg. Zijn hele been raakt geïnfecteerd, maar de France componist weigert halsstarrig een amputatie. Enige tijd later sterft hij, nadat de infectie zich in zijn hele lichaam verspreid had.

Sergei Prokofiev

Sergei Prokofiev

© Akimov Igor

Wanneer de dood ergens neerstrijkt, neemt hij vaak meer dan één leven met zich mee. Helaas was dat ook het geval voor Sergei Prokofiev. De Russische componist overleed op de dag dat de dood van Stalin ruchtbaarheid kreeg. Het lichaam van Prokofiev kon drie dagen lang niet verplaatst worden omdat de straten zwart zagen van het volk dat een laatste groet wilde brengen aan de Sovjetleider.

Arnold Schoenberg

Arnold Schoenberg

© Jne Valokuvaus

Zijn hele leven lang leed de componist Arnold Schoenberg aan triskaidekafobie. In mensentaal: angst voor het getal 13. Een vrij profetische fobie zo blijkt, want hij is gestorven op een vrijdag de 13de in het jaar 1951.

Wallingford Riegger

Wallingford Riegger

© Anake Seenadee

De Amerikaanse componist Wallingford Riegger kaapt de prijs weg voor de meest onnozele dood in de geschiedenis van de klassieke muziek. Toen Riegger in 1961 een ommetje maakte, struikelde hij over twee vechtende honden. De muzikant overleed aan zijn verwondingen.

Maurice Ravel

Maurice Ravel

© Hugo Felix

Geen roemvolle dood voor Maurice Ravel, maar een banaal ongeval. De Franse componist werd aangereden door een taxi in 1937. Ravel overleed enkele uren later op de operatietafel.

Leonard Warren

Leonard Warren

© Igor Bulgarin

Bariton Leonard Warren had zich geen meer orkestrale dood kunnen wensen. Toen hij in 1960 het stuk "Morir, Tremende Cosa" uit een opera van Verdi aan het zingen was, stortte hij plots ineen op het podium. Hij is gestorven nadat hij – oh ironie – het volgende zong: "Sterven, een belangrijk iets".

Anton von Webern

Anton von Webern

© Pierre-Olivier

Goed geïnformeerd zijn, kan soms levens redden. Spijtig genoeg was Anton von Webern zich daar niet van bewust. De Oostenrijkse componist wist niet dat er een avondklok was ingesteld vlak na de tweede wereldoorlog. Op de avond van 15 september 1945 stak hij op zijn terras een sigaar op en werd onmiddellijk gedood door een Amerikaanse wacht.

Henry Purcell

Henry Purcell

© M. Hoffmann

Te hard uit de bol gaan is niet goed voor je gezondheid. Vandaag zijn we ons daarvan bewust, in 1695 misschien wat minder. Na een zoveelste zuippartij kwam Henry Purcell thuis voor een gesloten deur te staan. Zijn vrouw was het beu dat hij elke avond op zwier ging en had hem buitengesloten. De Britse componist moest de nacht op zijn drempel doorbrengen en stierf aan een ernstige verkoudheid.

Karel Komzak II

Karel Komzak II

© Leonid Andronov

De Oostenrijkse componist Karel Komzak II overleed in volle actie. Toen hij in 1905 in Baden op een rijdende trein wilde springen, gleed Komzak uit. De muzikant werd gegrepen door de wielen van de trein en was op slag dood.

Louis Vierne

Louis Vierne

© theendup

De organist Louis Vierne stierf tijdens het verwezenlijken van zijn droom: het orgel van de Notre-Dame de Paris bespelen. De Franse muzikant overleed terwijl hij aan het spelen was, waarna nog even een klaaglijke mi door de kathedraal zweefde.

Top