Current language: nl

10 hits gebaseerd op klassieke muziek

Zelfs al ken je helemaal niets van klassieke componisten, toch heb je waarschijnlijk al meer klassieke muziek gehoord dan je denkt. Er zijn namelijk een hoop bekende nummers die de mosterd bij Tsjaikovski en zijn collega's hebben gehaald.

Eric Carmen - All by Myself

Eric Carmen - All by Myself

Zelfs al ken je helemaal niets van klassieke componisten, toch heb je waarschijnlijk al meer klassieke muziek gehoord dan je denkt. Er zijn namelijk een hoop bekende nummers die de mosterd bij Tsjaikovski en zijn collega's hebben gehaald. All by Myself is een ballade van de Amerikaanse artiest Eric Carmen en kwam uit in 1975. De strofe is gebaseerd op het tweede deel van Sergei Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 2. De muzikant maakte hier echter geen sample of remix van, maar nam de melodie gewoon klakkeloos over. Daar werden Rachmanioffs nakomelingen best kwaad om, waarop ze de songschrijver aanklaagden.

Elvis Presley - It's now or never

Elvis Presley - It's now or never

O sole mio, geschreven in 1899, is een van de bekendste Italiaanse liederen en werd gezongen door talloze artiesten zoals Enrico Caruso en Luciano Pavarotti. Hoewel er versies in diverse talen zijn, wordt O sole mio, een typisch Napolitaans liefdeslied, meestal gezongen in het originele Napolitaanse dialect. Toen Presley het liedje hoorde, verzocht hij het songschrijversduo Aaron Schroeder en Wally Gold een nieuwe tekst te schrijven, waarna hij er rond 1960 in verschillende landen een nummer 1-hit mee scoorde onder de titel It's now or never.

Robin Thicke - When I Get You Alone

Robin Thicke - When I Get You Alone

Robin Thicke kennen we natuurlijk van zijn nummer met Pharrell Williams, Blurred Lines. De song was, ondanks de controversiële lyrics, de zomerhit van 2013. Maar voor Robin Thicke wereldberoemd werd met zijn vage lijntjes, bracht hij het nummer When I Get You Alone uit. In die song gebruikt hij een sample van Walter Murphy's A Fifth of Beethoven, wat een disco remix is van de vijfde symfonie van Beethoven. Zo kom je af en toe wat Duitse 19de-eeuwse romantiek tegen op de dansvloer.

Mika - Grace Kelly

Mika - Grace Kelly

De hit van Mika is niet enkel geïnspireerd door de Amerikaanse Hollywoodster en prinses van Monaco, maar is ook een interpretatie van Rossini's Largo Al Factorum. Dat is een aria uit De barbier van Sevilla, tot op vandaag een van de meest opgevoerde opera's in 's werelds beste operahuizen. Mika zingt in het nummer dan ook over zijn liefde voor Oud Hollywood, Freddie Mercury en opera.

Jem - They

Jem - They

De Welshe singer-songwriter Jem brak internationaal nooit volledig door, maar je hebt ongetwijfeld haar muziek al gehoord in reclames, trailers en tv-series zoals Grey's Anatomy. Haar debuutsingle They was haar best verkopende werk en lijkt verbazend sterk op Johann Sebastian Bachs Prelude in F minor. Maar luister vooral zelf eens.

Nas - I Can

Nas - I Can

Hip-hopartiesten maken natuurlijk regelmatig gebruik van samples. De Amerikaanse rapper Nas gebruikt in het nummer I can, zijn grootste hit trouwens, een sample van Beethovens beroemde Bagatelle Nr. 25 in A minor. Het melodietje is je waarschijnlijk beter bekend onder de naam Für Elise. Het is een van de beroemdste solomuziekstukken voor piano ooit, maar niemand is ooit te weten gekomen wie de Elise aan wie het stuk is opgedragen precies is.

Janet Jackson - Someone To Call My Lover

Janet Jackson - Someone To Call My Lover

Voor haar nummer uit 2001, Someone To Call My Lover, haalde Janet Jackson de mosterd bij de Franse componist Erik Satie. Ze veranderde Saties Gymnopedie Nr. 1 van een wals in een 3/4-tempo naar een popnummer in 4/4 en scoorde een hit. Erik Satie was een revolutionaire pianist en componist tijdens de Belle Epoque en zette regelmatig de bloemetjes buiten in de Moulin Rouge. Janet Jackson was rond het jaar 2000 een van de populairste popzangeressen in de wereld en niet vies van een blote tepel tijdens een awardshow of een videoclip. We vinden het ergens wel een mooie combinatie.

En Vogue - Love U Crazay

En Vogue - Love U Crazay

In 2000 bracht En Vogue het album Masterpiece Theater uit, een ambitieus werk dat trachtte klassieke muziek te remixen voor een modern R&B publiek. Het album deed het echter niet goed en het platenlabel besloot zelf om de tweede single, Love U Crazay, niet uit te brengen. Love U Crazay was een zwoele versie van De Dans van de Suikerboonfee, een nummer uit Tchaikovskis beroemde ballet De Notenkraker.

Elvis Presley - I Can't Help Falling In Love With You

Elvis Presley - I Can't Help Falling In Love With You

I Can't Help Falling in Love With You is een van Elvis Presleys grootste en ongetwijfeld meest romantische hits. De ballade haalt zijn deuntje duidelijk van het 18de-eeuwse lied genaamd Plaisir d'Amour van Jean-Paul-Égide Martini. Elvis zong het nummer in zijn film Blue Hawaii uit 1961 en zijn versie werd daarna door vele artiesten gecoverd. Onder andere door de groep A-Teens voor de Lilo & Stitch soundtrack.

Procol Harum - Whiter Shade of Pale

Procol Harum - Whiter Shade of Pale

A Whiter Shade of Pale was de eerste single van Procol Harum. De muziek is een mengeling van popmuziek en klassieke muziek, met name van Johann Sebastian Bach. De Britse band ging daarbij aan de slag met Wachet auf, ruft uns die Stimme, Orkestsuite no. 3 BWV 1068 en Air on the G String. De combinatie pop/klassiek was in die dagen populair en de trend zou later opgepikt worden door The Beatles, die een van de meest iconische albums ooit maakten met Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Top