De populairste componisten

Elk jaar maakt Classic FM een klassement van de populairste componisten. Want, anders dan je misschien zou denken, ook klassieke muziek verkoopt nog steeds.

Vaughan Williams

Vaughan Williams

© neftali

Elk jaar maakt Classic FM een klassement van de populairste componisten. Want, anders dan je misschien zou denken, ook klassieke muziek verkoopt nog steeds. Het klassement heeft een verrassende koploper, namelijk Ralph Vaughan Williams (zijn echte naam). De Britse componist is beroemd omwille van zijn diverse en gevarieerde stukken, van symfonieën en opera's tot filmmuziek. Zijn drie meest bekende werken zijn "The Lark Ascending", "Fantasia on a Theme of Thomas Tallis" en "Fantasia on Greensleeves".

Rachmaninov

Rachmaninov

© Marina Zezelina

Op de tweede plaats staat Sergej Rachmaninov. De Russische componist is vooral bekend om zijn pianoconcerto's, maar zijn œuvre is eigenlijk een erfenis van zijn mentor Tjaikovski. Hij overleed in 1943, amper enkele maanden nadat hij tot de Amerikaanse nationaliteit was genaturaliseerd, en liet ons verschillende opnames van zijn werken na.

Elgar

Elgar

© Emma manners

Nog een Brit in de top 3: Sir Edward Elgar. De componist uit Worcester werd benoemd tot "Master of the King's Music" in 1924. Zijn meest geroemde stukken zijn "Enigma Variations" de "Pomp and Circumstance Marches", en zijn oratorium "The Dream of Gerontius".

Beethoven

Beethoven

© Everett - Art

Ludwig van Beethoven staat pas op de vierde plaats. Nochtans is het het eerste jaar dat de Duitse componist voor Mozart komt in het klassement. Het feit dat zijn symfonieën recent in enkele films – zoals "The King's Speech" – werden gebruikt, kan deze stijging verklaren.

Allegri

Allegri

© YouTube

De priester en Italiaanse componist Gregorio Allegri landde op de vijfde plaats in het klassement, net voor Mozart. Deze geestelijke is de auteur van het beroemde "Miserere" (Psalm 50). Zijn oeuvre bestaat vooral uit missen en motetten.

Mozart

Mozart

© Anastasia Petrova

Wolfgang Amadeus Mozart komt pas op de zesde plaats met zijn klarinetconcerto in A majeur, K.622. Het stuk dat geschreven werd voor Anton Standler, een vriend van de familie van Mozart, was de soundtrack van de film "Out of Africa". Dit is waarschijnlijk de reden waarom dit stuk verkozen werd boven de talrijke symfonieën en opera's die Mozart ons heeft nagelaten.

Bruch

Bruch

© YouTube

Daarna is het de beurt aan Max Christian Friedrich Bruch, een Duitse componist. Hij is vooral bekend voor zijn vioolconcerto nr. 1. Ondanks talrijke pogingen heeft Bruch nooit dit prachtige eerste concerto kunnen overstijgen.

Barber

Barber

© YouTube

Iets meer van deze tijd is Samuel Barber, een Amerikaanse componist die overleed in 1981. Zijn Adagio voor strijkers werd gebruikt in de film "Platoon", waardoor het oeuvre van Barber vrij bekend is. Voor zijn opera "Vanessa" kreeg hij en Pullitzer price.

Tjaikovski

Tjaikovski

© Everett Historical

We hoeven Pjotr Illitch Tjakovski niet meer voor te stellen. De Rus componeerde weergaloze balletten zoals "Het Zwanenmeer" en "De Notenkraker", maar behaalt hier de negende plaats met zijn "Ouverture Solenelle 1812, op. 49".

Holst

Holst

© Arena Photo UK

Gustav Theodore Holst sluit deze top 10 af met zijn beroemde orkestsuite "The Planets". De Britse componist had hoge verwachtingen voor dit werk, en terecht. "The Planets" is een fenomenaal orkeststuk waar hij niet minder dan twee jaar aan werkte.

Top