10 Eurosongliedjes die we nooit vergeten

Het Eurovisiesongfestival heeft talloze muzikale pareltjes voortgebracht, maar net zo goed netjes verpakte drollen van liedjes. Ben je klaar voor de editie van dit jaar? Niet voordat je onze terugblik bekeken hebt!
10 Eurosongliedjes die we nooit vergeten

Het Eurovisiesongfestival heeft talloze muzikale pareltjes voortgebracht, maar net zo goed netjes verpakte drollen van liedjes. Ben je klaar voor de editie van dit jaar? Niet voordat je onze terugblik bekeken hebt! Het aller-allergrootste succesverhaal uit de Eurosong-geschiedenis is dat van de Zweedse groep ABBA. In 1974 won ABBA met 'Waterloo', al gebeurde dat ironisch genoeg niet dankzij de Britten. Zij gaven het lied over een van hun grootste militaire overwinningen ooit een miezerige... nul punten.

Nicole en Hugo – 'Baby, baby'

Nicole en Hugo – 'Baby, baby'

Precies een jaar eerder, in 1973, zette België zijn geld in op het Vlaamse koppel Nicole en Hugo. Heel Europa herinnert zich nog die verschrikkelijke paarse jumpsuits, de danspasjes from hell en de logische laatste plaats. Gelukkig kan België teren op Sandra Kim ('J'aime La Vie'), Loïc Nottet ('Rhythm Inside'), Urban Trad ('Sanomi') of pakweg Tom Dice ('Me And My Guitar'), die het in het verleden wél goed deden in de liedjeswedstrijd.

Dschinghis Khan – 'Genghis Khan'

Dschinghis Khan – 'Genghis Khan'

Niets geschikter om de geflipte jaren zeventig uit te zwaaien dan een mislukte Duitse poging om Eurosong te winnen. In 1979 probeerde West-Duitsland het met 'Genghis Khan', een nummer over een disco-krijgsheer met een protserige gouden broek. What were they thinking?

Dana International – 'Diva'

Dana International – 'Diva'

Sprongetje in de tijd, naar 1998. Dana International pluimde een paar papegaaien, naaide de veren op haar jurk en zong zich de geschiedenis in als de allereerste transseksuele deelneemster. Haar orthodoxe landgenoten konden er niet mee lachen, de kijkers des te meer. Dana won overtuigend en bewees ook nadien een perfect uithangbord te zijn voor transseksuelen.

Stefan Raab – 'Wadde Hadde Dudde Da?'

Stefan Raab – 'Wadde Hadde Dudde Da?'

In 1998 schreef Stefan Raab al 'Guildo Hat Euch Lieb' voor de nét iets te energieke kaalkop Guildo Horn. In 2000 probeerde hij het zelf met 'Wadde Hadde Dudde Da?', een nummer dat de Duitse preselecties overtuigend won met 57 % van de stemmen. Het was al goud wat de klok sloeg op het podium en dat vertaalde zich in een vijfde plaats, met 96 punten.

Lordi – 'Hard Rock Hallelujah'

Lordi – 'Hard Rock Hallelujah'

Na 2006 leek het broodje van Lordi gebakken. De Finse hardrockgroep had het hoogtepunt van zijn roem bereikt, er werd zelfs een cola naar hen genoemd en Lordi-postzegels uitgegeven. Tot nader orde is het nog steeds de enige hardrockgroep die Eurosong wist te winnen.

Verka Serduchka – 'Dancing Lasha Tambai'

Verka Serduchka – 'Dancing Lasha Tambai'

Niemand, op een paar verdwaalde Oekraïeners na, zette voor de finale van Eurosong 200 één cent in op de drag queen Verka Serduchka. Met behulp van een aanstekelijke accordeon eindigde de act zowaar tweede, na Servië.

Dustin the Turkey – 'Irlande Douze Pointe'

Dustin the Turkey – 'Irlande Douze Pointe'

In 2008 deden de Ieren er alles aan om het Eurovisiesongfestival niét te winnen. Met een stoffen kalkoen mocht dat geen probleem vormen! In zijn thuisland geloofde men oprecht in de eindoverwinning, tot hij in zijn halve finale uitgejouwd werd door het publiek. Wist je dat Dustin een officiële UNICEF-ambassadeur is? Niet slecht voor namaakgevogelte.

Buranovskiye Babushki - 'Party For Everybody'

Buranovskiye Babushki - 'Party For Everybody'

Rusland stuurde in 2012 zes omaatjes naar Eurosong om op het podium een brood te bakken. Met hun liedje over gelukkig zijn haalden ze de tweede plaats, na de ongenaakbare Loreen. Met het gewonnen prijzengeld zouden de dametjes later... een kerk bouwen.

Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix

Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix

Iedereen maakte zich in 2014 op voor een overdosis kitsch op het podium. Een Oostenrijkse vrouw met een baard, dat kon toch nooit goedkomen? Toen de laatste noten van 'Rise Like a Phoenix' wegstierven, wisten de miljoenen kijkers meteen dat een nieuwe superster was opgestaan.

Top