Current language: nl

10 absolute schandaalsongs

Schandaalsongs zijn van alle tijden. Tijd om je muziekbibliotheek aan te vullen, en wel met deze 10 songs. We bijten de spits af met het logische "Smack My Bitch Up" van The Prodigy (1997). Volgens The Prodigy gaat het nummer over intens leven, feministen zagen er alleen maar de verheerlijking van geweld tegen vrouwen in. Vooral de videoclip stuitte op protest, ondanks het best wel verrassende einde.
10 absolute schandaalsongs © YouTube

Schandaalsongs zijn van alle tijden. Tijd om je muziekbibliotheek aan te vullen, en wel met deze 10 songs. We bijten de spits af met het logische "Smack My Bitch Up" van The Prodigy (1997).  Volgens The Prodigy gaat het nummer over intens leven, feministen zagen er alleen maar de verheerlijking van geweld tegen vrouwen in. Vooral de videoclip stuitte op protest, ondanks het best wel verrassende einde.


Zinloos geweld

Zinloos geweld © YouTube

Justice had waarschijnlijk nooit verwacht dat het in 2008 met "Stress" zoveel stof zou doen opwaaien in Frankrijk. Het nummer op zich is niet zo choquerend, de videoclip des te meer. Parijse hangjongeren slaan alles en iedereen minutenlang in elkaar. Met de rellen van 2005 en 2007 in de buitenwijken van Parijs nog vers in het geheugen, was dit natuurlijk vragen om problemen. Toch was er op 04'53 nog tijd voor een grapje, wanneer een van de boefjes een autoradio wegslingert van zodra "D.AN.C.E." (een ander nummer van Justice) te horen is.


Flikken zijn de sigaar

Flikken zijn de sigaar

NWA scoorde in 1988 zwaar met de plaat Straight Outta Compton. "Fuck tha Police" blijft hét nummer uit die cd, hoewel het nooit een single geweest is. De politie wordt openlijk geviseerd en zorgde er zelfs voor dat het Amerikaanse FBI een onderzoek opstartte naar Ruthless Records, de platenfirma van NWA.

E's are good

E's are good © YouTube

Als je een eerste keer naar "Ebeneezer Goode" van The Shamen luistert, zal het je niet opvallen. Als je in 1992 oud genoeg was om naar een discotheek te gaan, weet je wel meteen waar dit over gaat. "Ebeneezer Goode" is een verdoken ode aan uitgaansdrugs. Hoewel de Schotten van The Shamen overal ter wereld verbannen werden, verkocht hun single destijds wel als een trein.


Extreemrechts

Extreemrechts © YouTube

"Killing In The Name" van Rage Against The Machine is ondertussen al 19 jaar oud maar de boodschap blijft nog altijd even sterk. Zach de la Rocha beschuldigt de Amerikaanse geheime diensten van extreemrechtse sympathieën, wat hem niet in dank is afgenomen. Twee jaar geleden dook de single terug op, verrassend genoeg als de best verkopende kerstplaat van Groot-Brittannië. Enkele Britten wilden de klassieke kerstsingle van een Idool-winnaar een hak zetten en dat is hen dankzij RATM perfect gelukt.


Bloederig

Bloederig © -

Rapmuziek is altijd al controversieel geweest. Eminem is daar geen uitzondering op. Zijn "Kim" uit het jaar 2000 beschrijft in geuren en kleuren wat hij met zijn ex zou doen, met als climax de moord op Kim zelf. Naar verluid deed de echte Kim Mathers een poging tot zelfmoord  nadat ze Em het nummer live zag brengen in Detroit. En dat terwijl het bijlange na niet zijn beste werk is.

Homo's zijn ook maar mensen

Homo's zijn ook maar mensen © YouTube

Frankie Goes To Hollywood verkondigt in "Relax" openlijk de voordelen van seks tussen mannen, iets wat niet iedereen in 1983 meteen begreep. Toen een populaire Britse radio-dj na de release vernam waarover de tekst ging, brak hij de plaat live in tweeën. Hierdoor ontplofte de verkoop helemaal, precies het omgekeerde effect dus. De opnames van de videoclip gingen toepasselijk door in een SM-club.


Geloof in vraag stellen

Geloof in vraag stellen

"Dear God" van XTC (1987) stelde het Katholieke geloof in vraag, de new wave groep kreeg daarom bakken kritiek over zich heen. Als er iets is wat we de afgelopen paar jaren geleerd hebben, is dat er geen kritiek gegeven mag worden op het geloof. Niet door Madonna ("Like A Prayer"), niet door Sinead O'Connor (de verscheurde foto van de paus) en al zeker niet door XTC. In de clip playbackt de jongen zijn teksten omdat hij tijdens de opnames te verlegen was.


Hypocriet

Hypocriet © YouTube

Je hebt NWA met "Fuck tha Police", en Body Count met "Cop Killer" Allebei hebben ze het op de kleine blauwe mannetjes voorzien. Ice-T komt tegenwoordig vaker in het nieuws door zijn vrouw Coco, in 1992 was het nog omdat hij pissed was op agressieve agenten. Drie keer raden wie enkele jaren later de rol van politieman zou spelen in een televisieserie. Juist ja.


Rod Stewart rules!

Rod Stewart rules! © YouTube

"God Save The Queen" van de Sex Pistols dateert alweer van 1977. Johnny Rotten geeft het Britse establishment een serieuze schop onder de kont, en dat net wanneer de Britse Koningin Elizabeth haar 25-jarige jubileum vierde. Volgens de Sex Pistols was het Britse koningshuis  een fascistisch regime, genoeg om het nummer overal ter wereld te verbannen. Ondanks het succes deed één artiest destijds nog beter: Rod Stewart met zijn melige ballade "I Don't Want To Talk About It".


Top