Current language: nl

10 opmerkelijke weetjes over Freddie Mercury

Freddie Mercury liet goed 27 jaar geleden het leven. De flamboyante zanger van Queen stond vooral bekend als een podiumbeest en een begenadigd zanger. Regisseur Bryan Singer maakte met 'Bohemian Rhapsody' een intrigerende film over Queen en Freddie Mercury en die is vanaf 25 februari te zien in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Over z'n muziek kunnen we wellicht niets nieuws meer vertellen, maar wij verzamelden een reeks weetjes die je misschien nog niet gehoord had over Freddie Mercury.

Farrokh Bulsara

Farrokh Bulsara © -

Freddie Mercury is niet altijd Freddie Mercury geweest. Hij werd geboren in Zanzibar, als Farrokh Bulsara. Z’n ouders waren Parsis (aanhangers van het Zoroastrisme, de staatsgodsdienst van Perzië), en woonden lange tijd in India. Tijdens z’n schooltijd gebruikte Farrokh al de naam Freddie, en hij veranderde hem definitief in 1970, toen Queen werd opgericht.

Uit de kast

Uit de kast © -

Freddie Mercury viel niet enkel op mannen, hij was biseksueel. Zo had hij had jarenlang een relatie met een vrouw die Mary Austin heette. In 1974 kwam hij publiekelijk uit de kast in een interview met het blad New Musical Express.

De kat is koning

De kat is koning © -

Freddie was wat je noemt een kattenliefhebber. Hij had er een tiental. Er hingen schilderijen van zijn poezenbende in heel het huis. Tijdens tournees belde hij z’n katten op en praatte hij met hen - met hulp van één van z’n vrienden voor het opnemen van de telefoon natuurlijk. Hij schreef zelfs een liedje voor één van z’n katten, Delilah.

Kurt Cobain

Kurt Cobain © -

Kurt Cobain vermeldde Freddie Mercury in z’n afscheidsbrief. De zanger van Nirvana schreef dat hij Freddie benijdde omdat die kon genieten van joelende fans die hem verafgoodden.

Populair tot in Iran

Populair tot in Iran © -

Bohemian Rhapsody (uit 1975) en I Want to Break Free (uit 1984) werden in 2004 eindelijk officieel gereleased in Iran. Daarmee is Queen de grootste band en de eerste Westerse groep ooit die officieel werd getolereerd in het Aziatische land. Of de clip ook toegelaten is, weten we niet.

Standbeeld en roos

Standbeeld en roos © -

Op 25 november 1996, vijf jaar na zijn dood, kreeg Freddie een standbeeld in het schilderachtige Zwitserse plaatsje Montreux, aan het meer van Genève. Hij vertoefde graag in Zwitserland en woonde er ook een tijdje. Queen had er een studio waar ze onder meer het album Jazz opnamen. Het beeld uit brons is drie meter hoog en kijkt uit over het meer met de arm omhoog, de typerende houding van de zanger als hij het publiek vroeg om mee te zingen. Sinds 2003 verzamelen de fans elk jaar aan het standbeeld om de Freddie Mercury Montreux Memorial Day te vieren, tijdens het eerste weekend van september. Hij kreeg trouwens niet alleen een standbeeld, maar ook een gele rozensoort die naar hem werd genoemd.

Het logo

Het logo © -

Freddie ontwierp het Queen-logo zelf. Dat hoeft ook niet te verbazen, want hij genoot een opleiding grafisch ontwerper. In het embleem staan de sterrentekens van de bandleden: twee leeuwen voor John Deacon en Roger Taylor, een kreeft voor Brian May en twee elfen die Freddie’s sterrenbeeld maagd voorstellen.

De halve micro

De halve micro © -

'De micro zonder standaard' was één van Freddie’s handelsmerken. Tijdens één van z’n concerten viel het onderste deel van de microfoon, maar in plaats van die te laten vervangen, bleef hij  enkel het bovenste deel verder gebruiken. Sindsdien trad hij vaak op met zo’n 'halve micro'.

Zoroastrische plechtigheid

Zoroastrische plechtigheid © -

Op 27 november 1991 werd de Queen-frontman begraven tijdens een ceremonie die werd geleid door een Zoroastrische priester. Zoroastrisme is een godsdienst uit het vroegere Perzië. Iran dus, waar de roots van Freddie’s voorouders liggen. Hij kreeg een crematie. Niemand, buiten Mary Austin, weet waar z’n stoffelijke resten zijn. KISS-drummer Eric Carr bezweek op dezelfde dag.

De hoogste noot

De hoogste noot © -

Hij had een stembereik van vier octaven. Het gemiddelde bereik van een menselijke, geschoolde stem is 2 à 2,5 octaaf. Mariah Carey en Whitney Houston zouden vijf octaven halen.

Bohemian Rhapsody - De Film

Bohemian Rhapsody - De Film © -

De film is vanaf 25 februari te zien in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV en volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als 'We Will Rock You' en 'Radio Ga Ga'. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985.

Luister naar Queen in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats.

Top
t