De foutste meidengroepen ooit

De foutste meidengroepen ooit

© -

Er zijn voorbeelden genoeg van legendarische bands met enkel vrouwen achter de microfoonstandaard - denk maar aan Destiny's Child, The Spice Girls of The Supremes - maar soms loopt het ook flink mis. Een paar jaar geleden sloegen Lesley-Ann Poppe, Tanja Dexters en Griet Vanhees de handen in elkaar om het muzikale trio B.A.B.E. te vormen. Nu ja, muzikaal: in vergelijking met hun enige hitje ‘Itsy bitsy boe geef maar lekker toe’ kunnen we de nummers van K3 bijna tekstuele pareltjes noemen. De dames gingen uit elkaar na interne meningsverschillen. Hier komen de foutste meidengroepen ooit!

Sha-Na

Sha-Na

© -

Menig nostalgicus heeft vandaag nog heimwee naar de hoogdagen van 'Tien om te Zien’. De dames van de oervlaamse meidengroep Sha-Na  - opgericht door Shanna en Natasha - waren trouwe gasten in dat wekelijkse liedjesprogramma. Ze scoorden een eerst hit met de ABBA-cover ‘Fernando’ en later volgden meezingers als ‘Orgelman’ en ‘Geef je hart vannacht aan mij’. In 1993 gaf Natasha er de brui aan nadat de groep laatste eindigde in de voorselecties voor Eurosong. Haar opvolgster Petra werd door de manager van het duo aan de deur gezet omdat ze zonder zijn goedkeuring haar haren kort liet knippen. Daarna wisselde Sha-Na ongeveer even vaak van bezetting als de doorsnee aardbewoner van onderbroek: achtereenvolgens passeerden Marva, Claudia, Nathalie, Eva en Kim de revue, en keerde Sha-Na zelfs nog even terug als trio. Pas dit jaar gaven ze er definitief de brui aan.

Opium

Opium

© -

Ex-missen Joyce De Troch en Katia Alens en presentatrice Inge Moerenhout besloten in 1997 dat het tijd was om een bedenkelijke bladzijde in ’s lands muziekgeschiedenis te schrijven: ze richtten de meidengroep Opium op. Hun grootste hit werd het ietwat zeurderige ‘Doe me goed’, dat ze gehuld in hun niemendalletjes op menig podium playbackten. Op het debuutalbum, dat eveneens ‘Opium’ heette, stonden nog een paar nummers die bescheiden hitjes werden, zoals ‘Een vrouw’ en ‘Trager’. Toen Joyce De Troch de formatie verliet en werd vervangen door actrice Saritha Sadloe was het vet al lang van de soep. In 2001 trokken de dames er een streep onder.

Las Ketchup

Las Ketchup

© YouTube

Qua irritatiefactor kunnen weinigen tippen aan het Spaanse viertal ‘Las Ketchup’. Het oervervelende wijsje ‘The ketchup song’ dreef in 2002 menig radioluisteraar tot de wanhoop, om nog maar te zwijgen van het kinderlijke dansje dat erbij hoorde. De Spanjaarden presteerden het ook nog eens om hen naar het Eurosongfestival te sturen, weliswaar met een ander liedje: ‘Bloody Mary’, om het tomatenthema trouw te blijven. Hun debuutalbum heet trouwens ‘Las hijas del tomate’ (de dochters van de tomaat). Ze zijn nog steeds actief.

B*Witched

B*Witched

© YouTube

De Ierse formatie B*Witched kon misschien nog net niet tippen aan Las Ketchup, maar ze waren wel goed op weg. De dames scoorden hun grootste hit met het nummer ‘C’est la vie’ in 1998. Daarna hoorde de wereld niet veel meer van hen, buiten de Engelsen dan: aan de andere kant van Het Kanaal slaagden ze er nog drie keer in om de nummer 1 in de hitparade te bezetten met ‘Rollercoaster’, ‘To you I belong’ en ‘Blame it on the weatherman’. Dat was zelfs de Spice Girls niet gelukt. Een paar jaar later besloot het management van de groep dat het genoeg was geweest, net toen ze op het punt stonden om een clip te gaan opnemen in Afrika.

Bobbysocks

Bobbysocks

© YouTube

Nee, geef ons dan maar de jaren tachtig. Op een dag bezocht de Noorse Hanne Krogh een helderziende die haar vertelde dat ze ooit deel zou uitmaken van een meidengroep. En zo geschiedde: samen met Elisabeth Andreasson richtte ze Bobbysocks op. Met succes, in 1985 wonnen ze zelfs het Eurosongfestival met het nog altijd vaak gedraaide nummer ‘La det swinge’ (Engelse versie: Let it swing). Ze vormen tegenwoordig geen band meer, maar af en toe treden ze nog samen op.

Def Dames Dope

Def Dames Dope

© YouTube

Een legendarische meidengroep van eigen bodem die iets meer succes had dan Opium was Def Dames Dope. Groepsleden waren de zussen Axana en Larissa, die in hun tijd bij Def Dames Dope Snake en Can-D Cash genoemd werden, en danseressen Ingrid (H2O) en Edith (Tabasco). In 1993 wonnen ze Radio 2 Zomerhit met ‘Ain’t nothing to it’ maar ze zijn uiteraard vooral bekend van het riedeltje ‘Don’t be silly, put a condom on your willy’, waarmee ze het condoomgebruik luidkeels wilden aanmoedigen. De dames tourden ooit in het voorprogramma van LaToya Jackson en bestormde de hitlijsten in Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk en Israël. Larissa hield er later mee op en werd vervangen door Yousra, die op haar beurt plaats maakte voor Barbara. Toen die laatste ermee ophield, viel het doek voor de formatie.

The Cheeky Girls

The Cheeky Girls

© YouTube

De Roemeense zussen Gabriela en Monica moeten op een mooie ochtend gedacht hebben dat ze het wel eens zouden kunnen maken als popgroep. De Cheeky Girls waren een feit, en met het nummer ‘The Cheeky Song’ kregen ze meteen airplay. Daarna scoorden ze ook nog een kersthit, zoals je hierboven kan zien. Kunnen zingen was geen vereiste, en behoorlijk Engels spreken hoefde ook al niet om in de hitparade terecht te komen.

The Ladybirds

The Ladybirds

© -

Tegenwoordig kijken we niet meer raar op van een streepje bloot, maar in de sixties was dat helemaal anders. Conservatief Amerika stond dan ook op haar achterste poten zodra de dames van de ‘The Ladybirds’ het podium betraden: zij maakten er namelijk een erezaak van om topless op te treden. Ze moesten zelfs op de vlucht slaan: in bepaalde streken in de States waren ze persona non grata en dus zochten ze hun heil voornamelijk in Hollywood en Las Vegas, waar de mensen wat ruimdenkender waren. Voor de muziek kwam uiteraard niemand kijken.

Vanilla

Vanilla

© YouTube

Eind jaren ’90 verblijdden Frances, Alison, Alida en Sharon de wereld maar vooral Engeland met Vanilla, hun eigen band. Het groepje dook op in verschillende ranglijsten, zij het in niet zo positieve zin: ze kregen van ITV de titel ‘slechtste muziekvideo ooit’ voor hun nummer ‘No way no way’, dat overigens ook hoog eindigde in de lijst ‘Slechtste popnummer ooit’ van Channel 4.

Luv

Luv

© YouTube

En we mogen uiteraard onze noorderburen niet vergeten: dit liedje van de Nederlandse groep 'Luv' kan je maar moeilijk uit je hoofd krijgen.

Top