‘La Trêve’, Belgische topfictie uit de Ardennen

Series | Vanaf zaterdag 8 oktober kun je op Canvas kijken naar ‘La Trêve’. Belgische fictie van de bovenste plank!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf zaterdag 8 oktober kun je op Canvas kijken naar ‘La Trêve’. Belgische fictie van de bovenste plank!

Vergeleken met True Detective, bekroond in Parijs en in Wallonië drukker bekeken dan het doorgaans oppermachtige buitenlandse aanbod: La Trêve is niet zomaar een RTBF-reeks. En dat blijkt al van bij de intrigerende generiek, met zijn beelden van donkere Ardeense bossen en zijn dreigende Balthazar-soundtrack. Deze serie werd gemaakt in coproductie met Proximus.

‘La Trêve’, vanaf zaterdag 8 oktober om 20.35 uur op Canvas en canvas.be, telkens twee afleveringen na elkaar. Niet thuis? Je kunt dit programma live bekijken via je pc, smartphone of tablet of opnemen met Proximus TV.

Moord aan de Semois

‘La Trêve’ gaat over een mysterieuze moordzaak in een dorp aan de Semois.

Getraumatiseerd door de dood van zijn vrouw keert de veertigjarige politieman Yoann Peeters (Yoann Blanc) terug naar zijn geboortedorp Heiderfeld in de Ardennen. Hij wil er samen met zijn zeventienjarige dochter Camille (Sophie Breyer) tot rust komen.

Korte tijd later krijgt hij het bezoek van Sebastian Drummer (Guillaume Kerbusch), een jonge inspecteur van de lokale politie. Hij heeft Yoanns hulp nodig. In de Semois is namelijk het levenloze lichaam gevonden van Driss Assani, een jonge voetballer van Togolese afkomst. Er is mogelijk misdadig opzet in het spel en daar heeft de politie van Heiderfeld geen ervaring mee. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan en Yoann stapt mee in het onderzoek. Voor hem is het ook een gelegenheid om zijn leven opnieuw op de sporen te krijgen…

Intrige

De intrige van ‘La Trêve’ begint bij de dood van de jonge voetballer en strekt zich uit in allerlei richtingen. Vanaf de eerste minuut word je meegezogen in het verhaal.
 
Niemand in de traditionele, gesloten dorpsgemeenschap van Heiderfeld blijkt wakker te liggen van de dood van deze ‘vreemde’ jongen. De zaak wordt binnen de kortste keren geklasseerd als zelfmoord, maar daar is Yoann het niet mee eens.
 
Hij bijt zich vast in de zaak en stoot daarbij op dorpsgeheimen die het daglicht niet mogen zien. Achter elke deur schuilt wel een geheim. Bovendien wordt Yoann ook geconfronteerd met zijn persoonlijke demonen…

Personages

De intrige van ‘La Trêve’ wordt opgebouwd rond een bont gezelschap van personages. Inspecteur Yoann Peeters wordt gespeeld door Yoann Blanc, zijn dochter Camille door Sophie Breyer. Guillaume Kerbusch kruipt in de huid van de lokale politieagent Sebastian Drummer.

Andere hoofdpersonages zijn onder meer Ines Buisson (Anne Coesens), een jeugdliefde van Yoann en Brigitte Fischer (Catherine Salée), de burgemeester van Heiderfeld. Die laatste is vooral gefocust op een project om een stuwdam in de streek te bouwen en probeert de stugge boeren op de oevers van de Semois te overtuigen hun grond te verkopen.

De jonge voetballer Driss wordt gespeeld door Jérémie Zagba (‘Black’) en Philippe Grand'Henry (‘Rundskop’) speelt een onevenwichtig personage dat ook wel l'Indien wordt genoemd.

Bekende Vlamingen

Naast de Franstalige hoofdrolspelers Yoann Blanc, Sophie Breyer en Guillaume Kerbusch spelen ook de Vlaamse acteurs Tom Audenaert en Sam Louwyck mee in ’La Trève’.

Tom Audenaert kon je al aan het werk zien in ‘Hasta La Vista’ van Geoffrey Enthoven. Hij speelde ook de rol van fotograaf Luc Auwerckx in de televisieserie ‘Quiz Me Quick’ van Bart De Pauw.

Sam Louwyck is onder meer bekend van ‘D’Ardennen’, ‘Bevergem’ en ‘Belgica’. In ‘Eigen Kweek’ speelde hij in het eerste seizoen de rol van den Hollander en in het tweede seizoen de broer van den Hollander.

Luxemburg

‘La Trêve’ is een spannende, duistere serie die in onze Belgische Ardennen een ideale setting heeft gevonden. Wat meteen opvalt, zijn de woeste natuur, de donkere bossen en rivieren, en de prachtige vergezichten. De omgeving versterkt echt de gespannen sfeer van de serie.
 
‘La Trêve’ werd gefilmd in de provincie Luxemburg. De serie werd gedraaid in zes gemeenten: Herbeumont, Libramont, Florenville, Chiny, Saint-Hubert en Sainte-Ode. Vooral die laatste gemeente komt veel in beeld, met onder meer scènes die zijn gefilmd in een oud ziekenhuis.
 

'The Killing' in de Ardennen

'La Trêve' werd in het Franstalige landsgedeelte goed bekeken en sterk gewaardeerd. Terecht, want de reeks zorgde voor een frisse wind in een televisielandschap dat normaal erg gericht is op het Franse aanbod. De makers van ‘La Trêve’ hebben dat juist niet gedaan. Zij hebben vooral goed gekeken naar Britse, Amerikaanse en Scandinavische producties.

Die makers, dat zijn in eerste instantie de scenaristen Stéphane Bergmans, Benjamin D’Aoust en Matthieu Donck, die ook de regie voor zijn rekening nam.

Over hun inspiratiebronnen zeggen ze: “Wat ons zo aanspreekt in Angelsaksische en Scandinavische reeksen is de diepgang van de intriges en de manier waarop ze verankerd zijn in de plaatselijke realiteit. Dat gaat van klassiekers als Twin Peaks tot meer recente reeksen als Broadchurch, True Detective, Fargo (de film én de serie) en The Killing. Zij zijn allemaal op hun eigen manier geworteld in een specifiek milieu, een werkelijkheid, een plaats, en stralen dat zowel inhoudelijk als vormelijk op een heel cinematografische manier uit. Sinds de komst van netwerken als HBO en Netflix is het zwaartepunt van de cinematografische creativiteit in Amerika verschoven van film naar televisie. Dat hebben we ook proberen te doen met het verhaal, de personages, de setting en de arena van La trêve.”

‘La Trêve’, vanaf 8 oktober op Canvas

‘La Trêve’ is een coproductie van de RTBF en Proximus. Vanaf zaterdag 8 oktober om 20.35 uur kun je deze tiendelige serie bekijken op Canvas en canvas.be. Er worden telkens twee afleveringen na elkaar uitgezonden. Vijf weken lang serieplezier dus!

Niet thuis? Je kunt dit programma live bekijken via je pc, smartphone of tablet of opnemen met Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top