Bestaat het hiernamaals? Deze films zien het op hun manier!

Is er leven na de dood? Bestaan geesten? En wat gebeurt er met onze ziel nadat we sterven? We vragen het ons allemaal wel eens af. Films doen ook vaak hun best om het hiernamaals mooi, of minder mooi, voor te stellen. Deze dertien films hebben een eigen kijk op wat er gebeurt nadat we het loodje leggen.

Harry Potter en de Relieken van de Dood (deel 2)

Harry Potter en de Relieken van de Dood (deel 2) © Warner Brothers

De immens populaire films van tovenaarsleerling Harry Potter zijn bekend bij iedere filmfanaat. In de voorlaatste film (geregisseerd door David Yates) zou Harry Potter (Daniel Radcliffe) sterven door slechterik Voldemort, maar de held zweeft nog even in ‘limbo’ of het ‘voorgeborchte’ dat zich in een treinstation bevindt. Hij ontmoet Perkamentus (of Dumbledore in het Engels) die hem laat weten dat hij de keuze heeft om terug te keren onder de levende zielen. Wat Harry dan ook uiteindelijk doet en waarna hij Voldemort verslaat.

Charlie St. Cloud

Charlie St. Cloud © Universal Pictures

In de film (geregisseerd door Burr Steers) speelt Zac Efron Charlie, een jongen die zijn jongere broer heeft verloren. Maar omdat Charlie zo’n speciale band had met zijn broer, kan hij hem nog zien en er zelfs mee praten. Elke nacht spelen ze samen honkbal, tot Charlie verliefd wordt op een meisje en hij moet kiezen tussen de twee.

The Final Cut

The Final Cut © Lionsgate

In deze sciencefictionfilm (geregisseerd door Omar Naim) bekijken we hoe de toekomst eruit kan zien. Bij de geboorte kan een mens een chip laten inplanten waardoor zijn hele leven als een film opgenomen wordt. Na iemands dood maakt een zogenaamde ‘final cutter’ een montage van je leven. Alan (Robin Williams), één van hen, moet een film maken van een zakenman die tijdens zijn leven met malafide praktijken bezig was, waardoor de videomaker ook in de problemen komt.

Ghost Town

Ghost Town © Universal Pictures

Meer geesten in de komediefilm 'Ghost Town' met Ricky Gervais, geregisseerd door David Koepp. Ricky speelt Bertram, een man die tijdens een operatie 7 minuten dood was, maar opnieuw tot leven komt. Na zijn bijna-doodervaring ziet hij overal geesten die hem proberen te overhalen iets voor hen af te werken in het echte leven. Een van hen wil dat Bertram voorkomt dat z'n ex met een gladde jongen trouwt.

If I Stay

If I Stay © Warner Bros. Pictures

Een 17-jarig meisje (Chloë Grace Moretz) verliest in een vreselijk auto-ongeluk haar hele familie. Ze raakt in coma, maar treedt uit haar lichaam, waardoor ze als geest alles meemaakt en ziet wie er naast haar ziekenhuisbed staat. Tijdens de film (geregiseerd door R. J. Cutler) zien we heel wat flashbacks uit haar jonge leven. Ze moet een keuze maken: blijven vechten om te leven of bij haar overleden familie zijn. 

Happy Death Day

Happy Death Day © Universal Pitctures

Theresa (Jessica Rothe) zit vast in een beangstigende vicieuze cirkel waarbij ze op het einde van elke dag vermoord wordt door een persoon met een masker, waarna dezelfde dag steeds opnieuw begint. Ze probeert met haar vriend te ontdekken wie haar moordenaar is. Daarbij sterft en herleeft ze nog een aantal keer opnieuw of pleegt ze zelfmoord om de moordenaar te snel af te zijn. De film, geregisseerd door Christopher Landon, heeft ondertussen een vervolg, 'Happy Death Day 2U'. De cirkel blijft dus lopen ...

Hereafter

Hereafter © Warner Bros. Pictures

In de film van Clint Eastwoord zijn drie personen verweven met elkaar door hun ervaring of hun link met de dood. George (Matt Damon) is een helderziende die contact heeft met gestorven zielen. Marie (Cécile de France) had een bijna-doodervaring door een tsunami en Marcus (Frankie McLaren) verliest zijn tweelingbroer in een verkeersongeluk. De drie gaan op hun eigen manier om met de dood, maar het lot brengt hen allemaal samen.

P.S. I Love You

P.S. I Love You © Warner Bros. Pictures

De romantische dramafilm van Richard LaGravenes vertelt het verhaal van Holly (Hilary Swank) en Gerry (Gerard Butler). Gerry overlijdt aan een hersentumor, maar heeft ervoor gezorgd dat hij nog steeds bij zijn geliefde Holly kan zijn. Ze krijgt constant geheime liefdesberichtjes, bloemen en opdrachten die haar man had gepland voor zijn dood. Elke boodschap eindigt hij met 'P.S. I Love You'. 

Meet Joe Black

Meet Joe Black © Universal Pictures

Joe Black, gespeeld door Brad Pitt, is de Dood in de film geregisseerd door Martin Brest. Hij neemt het lichaam van een gestorven jongeman in om op aarde de echte wereld te beleven aan de zijde van Bill Parrish, een charmante miljardair. Door onder de levenden te zijn, ontwikkelt de Dood menselijke gevoelens voor de dochter van Bill. Zij denkt dat hij iemand anders is omwille van het lichaam waarin hij leeft. 

Ghost

Ghost © Paramount Pictures

Sam Wheat (gespeeld door Patrick Swayze) wordt vermoord tijdens een overval, maar zijn geest is nog niet klaar om verder te gaan. Hij blijft wat rondhangen in de buurt van zijn vrouw, Molly, die hem jammer genoeg niet kan zien. Sam ontdekt dat de overval die leidde tot zijn dood geen gewone overval was. Een van zijn collega's had namelijk iemand de opdracht gegeven om geheime gegevens te ontfutselen. Sam doet er alles aan om als geest via een helderziende de schuldige te laten boeten en ervoor te zorgen dat zijn vrouw niets overkomt.  

Heaven Is For Real

Heaven Is For Real © Sony Pictures Entertainment

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de vierjarige Colton Burpo. Tijdens een operatie heeft de jongen een bijna-doodervaring. Later vertelt hij dat hij met mythische figuren sprak zoals Johannes de Doper, Jezus en overleden familieleden. Hij vertelt verhalen die hij, op zijn jonge leeftijd, nooit zou kunnen weten en praat over mensen die hij nooit gekend heeft, zoals zijn grootvader of zijn doodgeboren zusje. 

What Dreams May Come

What Dreams May Come © Interscope Communications

Chris (Robin Williams) en Annie (Annabella Sciorra) verliezen hun kinderen in een tragisch auto-ongeluk. Vier jaar na het ongeluk slaat het noodlot opnieuw toe en komt Chris om. Hij komt terecht in de hemel waar alles helemaal anders is dan hij had verwacht. Wanneer hij te weten komt dat zijn echtgenote zelfmoord heeft gepleegd na zijn dood, maar in de hel terecht kwam, wilt hij haar redden. Samen met zijn begeleider (Cuba Gooding Jr.) probeert hij haar ziel uit de hel te halen zodat ze opnieuw samen kunnen zijn.

City of Angels

City of Angels © Warner Bros.

Hartchirurge Maggie doet er alles aan om de patiënt op haar tafel te redden. Maar het mag niet baten, want de engel Seth (Nicolas Cage) staat al naast Maggie (Meg Ryan) om de man op de operatietafel mee te nemen naar de hemel. Maggie kan diens dood moeilijk verwerken en voelt zich schuldig. Seth komt haar geruststellen in zijn mensengedaante. Er ontstaat een vriendschap tussen de twee die uiteindelijk in liefde overslaat, maar die niet evident is omdat Seth niet volledig menselijk is. 

Top