Cat Power zingt een bijzonder concert van Bob Dylan op nieuwe plaat

Muziek | Cat Power, de singer-songwriter achter indiehits als ‘Sea of Love’, ‘The Greatest’ en ‘Stay’, brengt op vrijdag een bijzonder nieuw album uit. ‘Cat Power Sings Dylan: The 1966 Royal Albert Hall Concert’ is de captatie van een concert in 2022 waarop ze song voor song een concert naspeelde dat de muziekgeschiedenis veranderde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 17 mei 1966. Bob Dylan bestijgt het podium van de Manchester Free Trade Hall (door een verkeerd gelabelde bootleg zou de show later bekend komen te staan als het ‘Royal Albert Hall Concert’). Hij heeft op dat moment een grote fanbasis opgebouwd met akoestische protestsongs als ‘Blowin’ in the Wind’, ‘A Hard Rain’s Gonna Fall’ en ‘The Times They Are a-Changin’’. Maar in 1966 wilde hij het over een andere boeg gooien. Halverwege het concert wisselde hij zijn akoestische gitaar in voor een elektrische, wat bij veel fans in het verkeerde keelgat schoot.

De discussies tussen Dylan en zijn publiek waren soms hevig in die periode, en nergens is het weerwerk van de concertgangers beter vastgelegd dan op de opname in de Manchester Free Trade Hall, een concert dat nog steeds te boek staat als een keerpunt in de muziekgeschiedenis. Wie de nummers goed wil horen op die opname, en dus de waarlijk magische geschiedenis wil horen die op het podium geschreven werd, moet heel wat boegeroep negeren. Een misnoegde fan riep vlak voor het laatste nummer bijvoorbeeld luid de belediging “Judas”, waarop Dylan zijn band aanspoorde om ‘Like a Rolling Stone’ zo luid mogelijk te spelen.

Cat Power, die zelf niet vies is van een folkballad en een protestsong, besloot het hele concert in 2022 integraal na te spelen, zonder boegeroep, maar wel met het applaus dat de nummers verdienden. Power bracht de nummers (met onder andere de klassiekers ‘Mr. Tambourine Man’ en ‘Like a Rolling Stone’) met overgave en respect, waardoor de vijandige sfeer van het concert uit 1966 vervangen werd door een warme gloed.

Dat bijzondere concert werd opgenomen en verschijnt vrijdag onder de naam ‘Cat Power Sings Dylan: The 1966 Royal Albert Hall Concert’, een aanrader voor elke liefhebber van Cat Power, Bob Dylan of stukjes muziekgeschiedenis.

Meer covers

Het is overigens lang niet de eerste keer dat werk van Bob Dylan gecoverd wordt. Toen de songsmid begin de jaren 60 een prominente naam werd in het muzieklandschap, namen artiesten als Peter, Paul and Mary, The Byrds, Joan Baez en Sonny & Cher allemaal eigen versies op van zijn muziek. Tegen het midden van de jaren 60 promootte platenlabel CBS hem met de slagzin “Nobody sings Dylan like Dylan”.

Sommige coverversies van Dylans muziek werden op hun beurt nieuwe wereldhits. Denk bijvoorbeeld maar aan Jimi Hendrix’ versie van ‘All Along the Watchtower’, dat de poëzie van Dylans teksten combineert met creatieve en voor zijn tijd zeer innovatieve gitaarsolo’s. En in 2008 bracht de Britse zangeres Adele nog haar eigen versie uit van ‘Make You Feel My Love’, waarmee ze het nummer zo zo goed eigen maakt dat ze veel luisteraars deed vergeten dat het nummer eigenlijk van Dylan is. Datzelfde nummer was overigens al eens gecoverd door Billy Joel in 1997 en door Garth Brooks in 1998. Met andere woorden: covers maken al lang deel uit van de muzieklegende van Bob Dylan. De toevoeging van Cat Power is een mooi en passend nieuw hoofdstuk.

Wil je meer magie van de liveshows van Bob Dylan beleven? Ontdek ‘Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top