Hoe verklaar je de razendsnelle opkomst van Girona in La Liga?

Sport |

De huidige koploper in La Liga, Girona FC, verrast iedereen in Spanje en zelfs Europa. Hoe kan deze kleine club uit het noordoosten van Catalonië het opnemen tegen grootmachten als Real Madrid en FC Barcelona?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat is het verhaal aan de start van dit seizoen in La Liga: na 12 competitiewedstrijden staat niet Real of Barça aan kop, maar Girona. In hun piepkleine Montilivi-stadion (met zijn 14.000 zitplaatsen niet groter dan de stadions van pakweg Lierse of Beerschot) zette de Catalaanse club tot nu toe een record neer van 10 overwinningen (momenteel 4 op rij), 1 gelijkspel en 1 nederlaag, voor een totaal van 31 punten.

Nadat Girona vorig seizoen als 10e eindigde, ver weg van de bovenste plaatsen, heeft het in slechts een paar maanden tijd een grote stap voorwaarts gemaakt en heeft het nu al bijna evenveel overwinningen als in het volledige vorige seizoen (13). De club is dus goed op weg naar een zeer sterk seizoen onder Michel, de coach die Girona in 2021 onder zijn hoede nam. Maar hoe kan deze plotse opgang worden verklaard?

Stadsgroep achter

Dit is pas het tweede seizoen van Girona in La Liga, nadat het vorig seizoen promoveerde. Daarvoor speelde de Catalaanse club voornamelijk in de lagere divisies, meestal tussen D3 en D4 (of zelfs lager). Na 2008 ging de club naar de tweede divisie en bleef daar tot 2017, toen ze voor het eerst promoveerden naar La Liga. In 2019 degradeerde de ploeg alweer.

Tijdens die eerste promotie naar La Liga werd de club voor 90% opgekocht door City Group en Pere Guardiola, de broer van Pep, die elk een belang van 45% in de Catalaanse club hadden. De nieuwe eigenaars zetten hoog in op de verdere ontwikkeling van Girona, met een nieuw trainings- en opleidingscentrum, extra middelen voor de mercato en, bovenal, lokaal management.

Spannend aanvallend spel

Girona’s positie aan de top van de ranglijst is geen toeval, en is ook niet het resultaat van een sportieve achteruitgang bij de rivalen. Zowel Real als Barça zetten uitstekende resultaten neer, met respectievelijk 29 en 27 punten. Nee, Girona heeft zijn eerste plaats alleen maar te danken aan zichzelf en aan coach Michel – die fan is van vooruitstrevend, spectaculair voetbal.

Ondanks het verlies van een aantal belangrijke spelers in de zomer, is de club in staat geweest om opnieuw op te bouwen en ideeën voor het spel te ontwikkelen. De beste aanval in La Liga (29 doelpunten) is hier een sterk voorbeeld van, het bewijs dat het team liever meer scoort dan minder tegen krijgt. Met 15 tegendoelpunten is Girona een constant spektakel. Het valt uiteraard nog te zien of de ploeg dit op de lange termijn kan volhouden...

Het programma voor speeldag 13 van La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 11 november

Zondag 12 november

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top